Recenze - Píseň zítřka

TALENT OMEZENÝ ČASEM | ODVAHA A CHUŤ ŽÍT | CYSTICKÁ FIBRÓZA




Autor: Alice Petterson
Orig. název: A song for tomorrow
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR 2018
Počet stran: 368
Nakladatelství: ikar
Překlad: Simona Klára Kučerová
Moje hodnocení: ✶✶✶



Tom se do Alice zamiloval hned, jakmile ji uviděl. Brzy zjistil, že život po jejím boku nebude jednoduchý, ale Alice je pro něj vším, odpovědí na každou podělanou otázku jeho života, na všechno. Takže se kousne.

Alice je podle některých perfektní, ale sama dobře ví, že její život je komplikovaný a má své temné stránky. A jediné, co od něj sama chce, je zpívat. Takže přes všechny klacky, které jí okolí hází pod nohy, jednoho dne dospěje k okamžiku, kdy se zvysoka vykašle na všechny, kteří jí říkají, co a jak a kdy má dělat. Prostě půjde za svým snem a dál se uvidí…


"Já nechci umřít, Susie."
Smrt vždycky byla někde daleko, nikdy tady, se mnou.
"Ne, neumřeš." Ale vidím, že se cítí bezmocná, i ona má v očích strach Co by asi tak mohla říct, aby mi pomohla?




POSTAVY:
Alice - šestadvacetiletá hrdinka od dětství trpí cystickou fibrózou, toužila se stát modelkou, ale její zdraví ji tento sen zatrhl. Proto se rozhodla jít tvrdě za svým prvním snem - zpěvem
Tom - sní o vlastní firmě, do Alice se zamiluje na první pohled
Mary - maminka Alice, snaží se dceři všemocně pomáhat


OBÁLKA:
Obálka této knihy zůstala původní. Na první pohled připomíná knihy Jojo Moyes, ale zde je podobnost čistě náhodná. Kniha je o hudbě, z tohoto důvodu i obálku knihy představuje CD. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
O cystické fibróze toho prozatím nebylo tolik napsáno. I z tohoto důvodu jsem sáhla po této velmi úspěšné knize. 

Hned na úvod bych ráda zmínila, že kniha je inspirována skutečným osudem mladé dívky, která od narození trpěla cystickou fibrózou. Také jako naše knižní hrdinka měla nesmírný hudební talent a snažila se prosadit. V závěru knihy nám autorka knihy vysvětluje, proč se rozhodla svůj nový román inspirovat právě onou Alicí Martineau. Za tento doslov jsem byla nesmírně ráda. Ihned jsem si vygooglila hudbu oné Alice a bodlo mě u srdce, když jsme slyšela její texty. Rozhodně si ji pusťte. 

Ale teď už k samotnému příběhu. Alice je velmi odvážná dívka, která touží splnit si svůj sen i přesto, že jí život a její tělo samotné háze pod nohy jeden klacek za druhým. Hned v úvodu se vzdává snu stát se modelkou a naopak se naplno soustřeďuje na uskutečnění jiného snu - stát se zpěvačkou. Ovšem nechápejte Alici špatně, ona opravdu umí zpívat, ale jelikož trpí CF zle se jí dýchá. Její bratr má kapelu a o to víc se mu rozhodla nelézt do zelí, ale touha je nakonec silnější.

Rodina Alice je nesmírně sympatická a ochotná dívce kdykoliv a jakkoliv pomoci. Alice se na začátku příběhu rozejde se svým dlouholetým přítelem, který pro její onemocnění nemá pochopení. A vzápětí se seznamuje s Tomem, který je jí okouzlen. Téměř okamžitě se dozvídá o její nemoci a hned si jde půjčit knihy do knihovny a chce se o nemoci dozvědět co nejvíce.

Na jednu stranu Toma děsí představa vztahu s dívkou, která umírá, na druhou stranu jí nemůže odolat. Romantická láska mezi tímto párem byla tak přirozená a sympatická, že mi hrdiny bylo okamžitě líto, neboť oba věděli, že na CF není lék. 


Píseň zítřka je příběhem tří Alice - Alice Peterson (autorka knihy), Alice Martineau (dívka, kterou se autorka inspirovala) a samozřejmě Alice - hrdinka naší knihy.


Kniha Píseň zítřka dějem není nijak komplikovaná. Přináší příběh obdivuhodné dívky, která si jde za svým snem. Autorka chtěla, aby se díky této knize prohloubilo povědomí o nemoci, což věřím, že se podařilo. Sama jsem o nemoci věděla, že existuje ale nikdy jsem se o i více nezajímala a ani neznala přesné detaily.

Po dočtení knihy jsem měla slzy v očích a na duší šrám. Nebylo mi líto jen naší Alice z Písně zítřka, ale také Alice, kterou se autorka inspirovala. A samozřejmě jejího okolí. Je nespravedlivé, když umírají lidé, natož mladí lidé.

Píseň zítřka ale není kniha o umírání, nýbrž o odvaze a touze žít. Líbí se mi formát knihy, který mi připomíná diáře nebo notesy, jelikož je menší, než jiné formáty a má zakulacené rohy.


Co je to cystická fibróza?
je to smrtelná dědičná nemoc, která postihuje především dýchací a trávicí soustavu. V současné době se léčí různými léky ale nedá se zcela vyléčit. Lidé s tímto onemocněním se dožívají maximálně 32 let. 


Knihu mohu doporučit romantickým duším, lidem, kterým nevadí u knihy brečet a také lidem, kteří si rádi přečtou příběh ze života. Píseň lásky není růžová knihovna. Je to životní příběh mladé ženy.



"Budu žít," slíbím mu.
"No proto."
Rozhodně mám pro co žít. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Píseň zítřka ulovíte na stránkách Knižního klubu. 

Žádné komentáře

Albatros