Recenze - Zůstaň se mnou/ Jestli zůstaneš


 
 
 
Autor: Gayle Forman
Orig. název: If I Stay
Série: Stay
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2011, v ČR
Počet stran: 184
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Květa Palowská





"Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce - hudbě -, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra - a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane."


Sedmnáctiletá Mia je nadějnou violoncellistkou. Žije spolu s osmiletým bráškou Teddym a svými rodiči. Jednoho dne jedou všichni na výlet a na zledovatělé silnici mají nehodu.
 
Mia se najednou probouzí a vidí všude pobíhající záchranáře, chvilku jí trvá, než jí dojde, že ji nikdo jiný nevidí ani neslyší. Sama pobíhá kolem, když najednou spatří těla svých mrtvých rodičů. Je zděšená o to více, když nachází i své zraněné tělo.
 
V nemocnici Miu ihned převezou na JIPku, kde dělají vše, co je v jejich silách, aby ji zachránili. Mia zatím pobíhá všude kolem a postupně se setkává se svými příbuznými, kteří ji pochopitelně nevidí.

Mia postupně vzpomíná na minulost. Sama si mezi svými rodiči někdy připadala, jako kdyby mezi ně nepatřila - měla tmavé oči a jinou barvu vlasů. Neměla ráda punk ani nic podobného - její srdce prahlo po vážné hudbě, byla nejraději jako samotář. Částečně se to změnilo, když se na druhém stupni základní školy spřátelila s Kim - dívkou židovského původu. Jejich přátelství nezačalo sice hned, ale změnilo se v to nejreálnější, jaké může být. Mia se ale hodně změnila, když se zamilovala do mladého a sympatického Adama, studenta z vyššího ročníku. Nejprve po sobě jen tak pokukovali, pak ji Adam pozval na koncert vážné hudby, a tak se jejich láska postupně vyvíjela. Mia najednou našla své "úplné" místo a hlavně samu sebe.
 
Ale postupem času se musela začít řešit důležitá věc ohledně budoucnosti. Adam má kapelu, jejíž kariéra stoupá a k tomu jeho studium, a Mia by ráda studovala na Juilliardu hudbu, což by pro oba znamenalo odloučení. Mia chtěla řešit jen to, co bude dál. Ale najednou stojí před svým tělem, uvědomuje si, že její rodiče jsou mrtvý. Touží vidět Adama ale také neví, zda zůstat nebo odejít....

POSTAVY:
Mia - sedmnáctilená hezká dívka, která v životě najde vše po čem touží. Najednou se probudí po nehodě a zjišťuje, že její rodina je mrtvá. Trpí a neví co dělat.

Adam - mladý muzikant, který má kapelu a spoustu přátel. Skutečně se zamiluje do Mii. Jakmile se dozví, co se Mii stalo, hned za ní běží do nemocnice.

Rodiče - Miiny hudebně založení rodiče, své děti vychovávali dobře. Přáli si pro ně jen to nejlepší. Miin táta po letech opustí kapelu a začne se chovat jako otec od rodiny - začne studovat a i řádně podle toho vypadat.

Teddy - malý osmiletý bráška Mii. Byla při jeho porodu a často si připadala jako jeho máma. Měli spolu krásný vztah

Kim - nejlepší kamarádka Mii, je židovka. Po nehodě okamžitě přichází do nemocnice a v nejbližší době sem přivede i Adama.


OBÁLKY:


Kniha vyšla v hodně zemích s různými obálkami (viz. foto nahoře). Mně se upřímně z těch zahraničních líbí ta první. Ale více se mi líbí ty české. V ČR vyšla kniha se dvěma obálkami. Jedna od Ikaru v roce 2011 v pevné vazbě a druhá od Yoli s filmovou obálkou v paperbacku letos.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Film jsem viděla až poté, co jsem četla knihu. Velmi se mi líbilo, že se adaptace dost držela knihy. Herecké obsazení se mi také zamlouvalo a celkově film hodnotím dost kladně.






MOJE HODNOCENÍ:
O knize jsem poprvé zaslechla nebo spíše se dočetla recenzi na některém blogu, ale nijak jsem jí nevěnovala pozornost. Pak jsem si pustila trailer (ani jsem nevěděla, že to je knižní adaptace). Trailer mě natolik nadchnul, že jsem po psané formě začala pátrat.
 
Na knihu jsem se nesmírně těšila už hodně dlouho, protože jsem netrpělivě čekala na nové vydání od Yoli. S radostí jsem ji začala číst, a musím říct, že mě okamžitě vtáhla do děje. Čte se velmi svěže a rychle. Ani si neuvědomujete, že otáčíte stránky. Je psána ich formou v retrospektivě, která tu je velmi dobře posazená. Skoky v jednotlivých časových linií jdou vždy časově po sobě, takže se v ději dobře vyznáte.
 
Velmi mi bylo líto Mii, to, co se jí stalo, musí být příšerné. Na její postavě se mi líbilo, že když se zamilovala do Adama, tak jejich vztah nebyl hned ideální. Působilo to na mě velmi reálně, když si oba na sebe postupně potřebovali zvyknout. A o to více jsem uvěřila jejich lásce. Postava Adama mi byla také sympatická - milý kluk, který nedělá žádného šaška.
 
Gayle tuto knihu napsala skutečně srdcem ale zároveň reálně, celé to ve mně zanechalo smutný ale příjemný pocit. Příběh je velmi citlivý a něžný a kniha se se zařadila mezi mé nejoblíbenější. Rozhodně si ji zase ráda přečtu a doufám, že Yoli vydá i její pokračování.





100%

Žádné komentáře

Albatros