Svět knihy Praha 2021

 Největší knihomolský svátek je zpět! Jakého autora můžete potkat? 


Ahoj čtenáři!

po necelých dvou letech je tu zase dlouho očekávaný Svět knihy! Tento knihomolský svátek se letos vrátí, a to konkrétně od 23.-26.září ve čtyřech dnech stejně, jako jsme tomu byli doposud zvyklí. Opět se bude odehrávat v Praze na Holešovicích a kvůli organizaci se tedy ruší Plzeňský ročník. Doufejme, že příští rok svět bude z pandemie venku a všechny veřejné akce se vrátí do normálu. Nicméně nyní se pojďme těšit z tohoto krásného veletrhu, který nabízí velkou řadu zajímavých programů a tváří.

Prošla jsem si program a snažila jsem se vám tu vybrat to nejlepší, co veletrh předkládá. Samozřejmě je to dost věc úhlu pohledu, ale za mě jsou toto jména, která byste neměli minout. Ze zahraničí přijede velmi oceňovaná Chimamanda Ngozi Adichie, autorka všemi chválené Amerikány. Kromě těchto dvou knih autorce u nás vyšly také dvě další knihy, a to Purpurový ibišek a Půl žlutého slunce. V minulosti jí vyšly také dvě feministické sbírky esejí. Další velkou hvězdou je autor knihy (podle ní byl natočen i slavný film) Atlas mraků David Mitchell. Kromě této nejslavnější u nás vyšlo několik dalších knih a v listopadu má vyjít další. A v neposlední řadě také Victoria Mas, které u nás zatím vyšla jen kniha Bál šílených žen. Autorka bohužel onemocněla a její příjezd se zrušil. 


Z českého rybníčku je tu jmen o poznání více. Z těch klasických stálic nemohou chybět Martin Hilský (oceňovaný a nejoblíbenější překladatel Williama Shakespeara), Alenka Mornštajnová (Hana, Listopád), Viktorie Hanišová (Houbařka, Rekonstrukce, Dlouhá trať), Karin Lednická (legendární Šikmý kostel) nebo Petra Soukupová (Věci, na které nastal čas; Nejlepší pro všechny). Rozhodně nemohu opomenout ani Kateřinu Tučkovou (Žítkovské bohyně, Vyhnání Gerty Schnirch), ze které jsem osobně velmi nadšená, že se v programu objevila. Dále Lucie Faulerová (Smrtholka, Lapači prachu), Theo Addair (Muffin a čaj, Supertajný seznam věcí) nebo Anička Musilová (Černooká, Tamařino souhvězdí). Svůj první Svět knihy si zažije také autorka Lenka Elbe, které vloni vyšla poměrně chválená kniha Uranova

Za sebe smutním a postrádám například Janu Poncarovou, Hanu Marii Körnerovou nebo Petru Dvořákovou. Na SK se chystám v pátek a v sobotu! Budu se na vás těšit :) 

Autorů bude samozřejmě daleko víc, doporučuji si pročíst pečlivě program, věřím, že pokud jste si zde nenašli svého oblíbeného autora, tam ho naleznete. Napište mi prosím, kterého autora vyhlížíte vy a doufám, že se tam s vámi osobně potkám :) 

Žádné komentáře

Albatros