Recenze - Nejlepší pro všechny

TŘI GENERACE | MEZILIDSKÉ VZTAHY | NEJLEPŠÍ PRO VŠECHNY



Autor: Petra Soukupová
Orig. název: -
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017
Počet stran: 368
Nakladatelství: Host
Překlad: -
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami být šťastní neumíme? Desetiletý rozmazlený průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Když jednoho dne Hana dostává nabídku na natáčení seriálu na druhém konci republiky, bere ji jako příležitost, jak všechny své problémy vyřešit. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama. Viktor se cítí zrazený a podvedený a jeho zoufalství je tím větší, že dominantní babička má jasnou představu o tom, jak by měl jeho život i život jeho matky vypadat. Kromě dramatického sžívání se s venkovem, sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší. Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí. Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?



POSTAVY:
Hana - svobodná matka, nepříliš úspěšná herečka
Viktor - desetiletý syn 
Eva - matka Hany, žije na venkově

OBÁLKA:
Host opravdu umí pěkné obálky a Nejlepší pro všechny rozhodně není výjimkou. Navíc písmo je krásně optické a na dotyk velmi zajímavé. Jsem spokojená, jen mě mrzí, že Kdo zabil Snížka je větší než Nejlepší pro všechny. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
České autory jsem příliš nevyhledávala, ovšem rozhodla jsem se to napravit a pustila jsem se do opěvované Soukupové a přečtení nelituji. 

Petra Soukupová je nejen známá spisovatelka, ale také scénáristka, kterou jsem měla tu čest poznat na besedě. Autorka mi přišla velmi upřímná.

Nejlepší pro všechny je kniha o třech generacích, jejich myšlenkách, životě ale také o vztazích. Babička Eva, která nedávno ovdověla žije na vesnici svým životem. Je hodná, lidé ji mají rádi a teskní za svým mrtvým manželem. Naopak její dcera Hana je jejím protikladem, žije v Praze se svým malým synem. Jako povolání si vybrala herectví ale prozatím se jí příliš nedaří. Vztahy s muži se jí také příliš nedaří, takže stále není spokojená. K tomu nezvládá péči o svého teprve desetiletého syna. 

Napadne jí, že dá svého syna na čas babičce - zabije tím dvě mouchy jednou ranou. Babička nebude sama a opuštěná a Viktor se snad zklidní. Nedává mi to a musím se k tomuto rozhodnutí vyjádřit. Jaká matka dá svého syna vychovávat babičce namísto toho, aby se snažila se mu více věnovat a pokusila se napravit, co zanedbala? Podle mě jen nevyspělá žena a právě tak na mě Hana působila. Bohužel jsem tuto postavu neměla vůbec v oblibě. Vůbec by mi nevadilo, kdyby ji snad přejel vlak.. 

Naopak babičku Evu jsem si oblíbila. Bylo mi jí až líto. Zatímco na začátku neměla žádný vztah se svým vnoučkem, postupně se díky ní Viktor měnil a svou babičku si nesmírně oblíbil. 

Kniha je psaná po kapitolách, kdy se střídají ve vyprávění všechny tři hlavní postavy, ovšem pokud se domníváte, že co kapitola, to jeden vypravěč, jste na omylu. Hrdinové se střídají ve vyprávěních po odstavcích. A právě tento styl byl pro mě velmi chaotický. Dále v knize nenajdete žádné uvozovky, což mi také především na začátku vadilo. Vyznat se ve změti myšlenek a rozhovorů byl chvílemi oříšek. Ale postupně jsem si zvykla. 

Závěr byl pro mě velmi uspěchaný a během pár odstavců se přihodilo více více, než za celou knihu. Na besedě jsem si následně ověřila svůj prvotní úsudek, že autorka prostě chtěla knihu ukončit hned. Kniha se řadím k lepším knihám a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Nejlepší pro všechny vám ukáže charaktery, které si buď oblíbíte nebo naopak. Jsem moc ráda, že jsem po knize sáhla, neboť příběh byl velmi reálný. 




Žádné komentáře

Albatros