Recenze - Se špetkou skořice

 Příběh dívky, která si pohraje s vašimi chuťovými pohárky


Autor: Elizabeth Acevedo
Orig. název: With the fire on hide
Rok: 2019, v ČR: 2021
Počet stran: 336
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Pavlína Zagolová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Středoškolačka Emoni se stará o malou dcerku, a i když jí se vším pomáhá milovaná babička, musí ve svém životě činit nejedno těžké rozhodnutí. Jediné místo, kde mohou jít povinnosti stranou, je kuchyně. Emoni má totiž obrovský dar – z každého jídla dokáže vytvořit neuvěřitelnou dobrotu. Chtěla by svého nadání využít a studovat kulinářskou školu, tuší však, že tento sen je příliš vzdálený. Má plnou hlavu povinností, které ji každý den zaměstnávají. Přesto Emoni cítí, že si zaslouží dostat šanci a nechat svůj talent zazářit. Dokáže se postavit všem překážkám a jít si za svým?
Jo. Já jsem ta holka, před kterou vás máma varuje, že byste se s ní radši neměli moc přátelit. 

POSTAVY:
Emoni - je jí sedmnáct a je v posledním ročníku střední školy v prváku na střední otěhotněla a porodila dcerku, miluje vaření
Emma - dvouletá dcera Emony
Malachio - nový spolužák Emony, velmi atraktivní a sympatický
Buela - babičky Emony, která jí pomáhá s péčí o její Holčičku

OBÁLKA:
Nádherná originální obálka, která nemá sebemenší chybičku. Každé kapitole předchází obrázek nějaké suroviny nebo rostlinky. 

Může vám chybět někdo, koho jste nikdy nepoznali? To si pište. Stýská se mi po jejím obraze tak, jak jsem si ho vysnila, ať už taková byla, nebo ne. 


MOJE HODNOCENÍ:
Na knihu mě nalákala krátce po vydání Kája, která ji nesmírně vychvalovala. Když jsem se doslechla, že kniha vyjde česky zajásala jsem a hned jsem věděla, že se do ní pustím.

Se špetkou skořice je netradiční young adult contemporary, která vypráví příběh dívky, která v prváku na střední otěhotněla. Kniha zbytečně nezabíhá do minulosti, Emoni vám v několika krátkých kapitolách sice shrne co se tehdy přesně stalo, ale není to to podstatné v příběhu. Naopak se zabývá tím, jak se s tím vypořádává hrdinka, která kromě péče o malou dcerku stíhá studium, práci a ještě má čas na kulinářské dovednosti. 

Moje jídlo nejen že dobře chutná, ono je dobré - je to esence dobroty, která vás zahřeje a díky které máte ze života o něco lepší pocit. 


Sama mám ráda vaření respektive pečení miluji, takže jsem se na knihu s touto tématikou moc těšila. Přeci jen jich na tom trhu s touto tématikou tolik není. Baví mě, že se v knize nacházejí také recepty, rozhodně z toho něco vyzkouším. Hodně mě láká čokoládový pudink s paprikou

Se špetkou skořice je velmi čtivá young adult kniha, která rychle plyne. Má velmi krátké kapitoly, takže vám tu výmluva "ještě jednu kapitolu" moc nevyjde. Nicméně na mě jsou kapitoly až moc krátké. Někdy mi až přišlo, že se snad nejedná ani o kapitoly, jako spíš o nějaké pojmenované náčrtky děje, výpisky. Příběh je to velmi povedený, je škoda, že ho autorka více nerozvedla. 

Po zbytek večera je v centru pozornosti Holčička. Je jako světlo svíčky, při kterém si čteme svět kolem.

Na knize mě zlobila jedna věc, která je možná chybou překladu? Nicméně kniha je vyprávěna v er-formě a Emoni svou dcerku nazývá stále dokola Holčičkou s velkým "H", přestože má krásné jméno Emma. Dokonce i jednu svou spolužačku nazývá celou knihu Hezkou Leslie. Toto mě docela rušilo ve čtení. V knize je užito několik španělských frází a pojmenování, což se mi naopak velmi líbilo. Ačkoliv chyběl překlad, čtenář se hned dovtípí co dané slovo znamená a celé knize to dodává pravou atmosféru.

Pokud máte rádi young adult příběhy tato kniha se vám bude jistě líbit. V knize se nachází i romantická linka, která je ale pouze okrajově a nijak nekřičí na čtenáře. 

Svět je jako gramofonová deska, která se nepřestává točit, a my lidi si můžeme nanejvýš vybrat, při které z písní, jež hrají, zůstaneme sedět, a které nás inspirují k tanci. 


3 komentáře

  1. Moc pěkná recenze, mám ji doma, ale ještě jsem se k ní nedostala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, tuto knihu mám v plánu si také přečíst. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Albatros