Recenze - Griša Bouře a vzdor

Alinina duše se bouří a vzdoruje nepříteli

Autor: Leigh Bardugo
Orig. název: Siege and Storm
Název série: Griša
Pořadí: #2
Rok: 2013, Rok v ČR: 2021
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Julie Žemlová
Moje hodnocení: ***/a půl

Na Alinu Starkovou se žene divoká bouře. Čeká ji vnitřní boj. Vyjde z něj jako vítěz, nebo jako poražený? Druhý díl světového bestselleru!
Z Aliny Starkové se stala světlonoška. Jenže cena, kterou za to platí, je vysoká. Temnyj je víc než kdy předtím odhodlaný využít jejích schopností k získání trůnu. Alina se snaží jeho nástrahám vzdorovat, přesto se do nich zaplétá a vzdaluje se od lásky, v níž až doteď hledala své útočiště. Alina cítí, že jestli chce Ravku zachránit, bude si muset vybrat. Ponechá si svoji výjimečnou moc a zachrání zemi, nebo se jí vzdá, a zvolí lásku?

POSTAVY:
Alina - uvědomuje si svou moc, kterou ještě více umocnila, miluje Mala a chce zničit Temnyje, je světlonožka
Mal - miluje Alinu a neustále na ni žárlí
Temnyj - usiluje o moc
Nikolaj - sedm let ztracený druhorozený syn cara, možná bastard, který touží obsadit své místo 

Nebudu se ospravedlňovat za svoji ctižádost. Na skutečnosti, že se k tomuhle poslání hodím nejlíp to nic nemění. 

OBÁLKA:
Nové vydání trilogie s těmito nádhernými obálkami je radost pohledět! Nedokážu se rozhodnout, která z těchto tří obálek je vlastně hezčí. A když se budu znovu opakovat, vůbec nevadí, že vydání trilogie je v paperbacku. Jediné mínus vidím v neodlepitelné "nálepce" Netflix. 

Já nejsem žádný balík, Sturmhonde.
Bohužel, balíky nemluví a zůstanou, kam je položíš.

MOJE HODNOCENÍ:
Na jaře vyšel na Netflixu seriál inspirovaný světem Leigh Bardugo a k této příležitosti jsem se konečně pustila do jednoho svého knižního restu - přečíst knihy ze série Griša. 

Griša s podtitulem Bouře a vzdor je druhý díl z trilogie a jako správný druhý díl neobsahuje příliš mnoho akce a napětí. Je to spíše taková příprava na doufejme velkolepé finále, které si tato série zaslouží. Už jsem přečetla spoustu young adult fantasy sérií a spousta z věcí, které se v této sérii odehrávají jsou věci snadno odhadnutelné, nebo dávno známé. Já k této sérii přistupuji trošku jinak. Zaprvé je to série od mojí oblíbenkyně Leigh Bardugo, a za druhé tato série je již poměrně stará a myslím si, že není úplně fér říct, že obsahuje klišé nad klišé, protože v době, kdy to Leigh psala to klišé být nemuselo. 
Vy dva máte nepříjemný zvyk chovat se jako blázni a považovat to za hrdinství.

V Bouři a vzdoru poznáváme novou a velmi důležitou postavu prince Nikolaje, který se v knize objevuje v první třetině knihy. Jeho postava je pěkně sarkastická a musím říct, že mě velmi bavil. Naprosto nepochybuji o tom, že si jeho postavu zamilujete stejně, jako já. Obzvlášť poté, co mě čím dál víc začal iritovat Mal, který se rozhodl že jeho jedinou náplní děje bude žárlivost, scény a pokažení všeho, co jen mohl. 

V ději má velkou důležitost kniha Život svatých (která zatím nevyšla v češtině a nevím, zda vyjde). Tuto červenou "dětskou" knihu jste viděli i v seriálu. Takže pokud jste si knihu pořídili, máte možnost mít doma v podstatě rekvizitu ze seriálu. 

Ty nikdy neimprovizuješ. Všechno, co děláš, máš předem promyšlené. Měníš osobnost jako ponožky. A víš, co? Naskakuje mi z toho husí kůže. To nikdy nejsi sám sebou? 

Druhý díl je o hledání umocňovačů, o Alinině proměně z neznalé a naivní dívky do mladé ženy griši. Co se týče romantické linky, Alina si uvědomuje svou lásku k Malovi ale zároveň je okouzlována jinými muži a stále je svým způsobem spojená s Temnyjem. Tyto propletence by mě bavily, kdyby nebyl Mal tak neskutečně otravný a místy až hloupý.

Bouře a vzdor si ponechává veškerou akci na konec, která se objevuje zničehonic. Poslední strany jsem zhltla na jeden zátah a jsem ráda, že po přečtení dvojky mohu okamžitě navázat na trojku. 

Jsem jediný griša, který kdy nosil dva umocňovače. A jsem jediný živý griša, který má dost síly na to, aby se Temnyjovi a jeho temným vojákům mohl postavit. Nikdo nedokáže to, co já.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Grišu Bouři a vzdor zakoupíte na eshopu se slevou! 




Žádné komentáře

Albatros