Recenze - Naše zakázané vášně

 Retelling na Romea a Julii odehrávající se ve 20. letech minulého století v Šanghaji

 
Autor: Chloe Gong
Orig. název: These Violent Delights
Rok: 2020, v ČR: 2022
Počet stran: 480
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Kristýna Suchomelová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Láska i nenávist mohou být silnější než osud. Co zvítězí tentokrát?

Píše se rok 1926 a krvavý konflikt mezi dvěma gangy barví ulice Šanghaje do ruda. V srdci chaosu je osmnáctiletá Juliette Caiová, která má převzít roli dědičky Šarlatového gangu. Proti němu stojí Bílé květy – rivalský gang pod vedením otce Romy Montagova, Juliettiny někdejší lásky. Když však gangstery na obou stranách posedne šílenství, musí se Juliette a Roma společně postavit nadpřirozenému zlu. Jinak už brzo nebude žádné město, kterému by mohli vládnout.
Potíž s nenávistí je v tom, že když počáteční emoce vyprchá, bezděčné reakce přetrvávají.

POSTAVY:
Juliette Caio - osmnáctiletá dědička Šarlatového gangu, čtyři poslední roky byla v zahraničí a studovala
Roma Montag - dědic Bílých květů, kdysi se přátelil s Juliette

OBÁLKA:
Jsem velmi ráda, že zůstala původní obálka, která skvěle vystihuje prostředí příběhu. Osobně bych byla radši za přebal, ale hlavní je, že je v hardbacku. 

„Kdo bych byla, kdybych nebyla Caiová?“
„Mohla bys být Montagová.“


MOJE HODNOCENÍ:
Knihy s nálepkou Humbooktip si nikdy nenechám ujít. These Violent Delights jsem zmerčila již v zahraničí, a když jsem zaslechla o jaký retelling se jedná, hned jsem věděla, že si knihu musím přečíst.
Jak má člověk truchlit pro někoho, koho nikdy pořádně nepoznal?

Naše zakázané vášně jsou prvním dílem z duologie, a já doufám, že si i dvojka udrží atmosféru příběhu jako první díl. Zatím jsem slýchala samou nadšenou reakci, a v těch negativních byly výtky na malou dávku romantiky. Souhlasím, na to, že se jedná o RJ retelling, bylo té romantiky opravdu málo. Ale na druhou stranu mě ten pomalu se rodící, respektive obnovující vztah bavil. Byl tam nějak od začátku, i když se dávkoval velmi postupně. Hrdinové do sebe totiž byli zamilovaní před čtyřmi lety, ale pak se události seběhly tak, že si cosi udělali, a nakonec Juliette raději prchla ze země. 

Nedokážu tomu přijít na kloub. Ničíš mě, a pak mě líbáš. Zavdáš mi důvod tě nenávidět, a pak důvod tě milovat. Je tohle lež, nebo pravda? Je to trik, nebo ke mně napřahuje ruce tvoje srdce?

Osobně také věřím, že ve dvojce bude více romantiky. Jednička je poměrně obsáhlá, a chvíli trvá, než přesně pochopíte s čím mají hrdinové co dočinění. A také než se vůbec hrdinové spojí proti společnému nepříteli. Ale já si přesně tuto část užila. Postupné seznamování s okolím, postavami, malé střípky oné samotné záhady. Je znát, že autorka knihu psala v pandemii, jelikož paralely covidu a samotného nepřítele v knize byly stejné. Šířící se smrtelná epidemie, zákaz vycházení, nebezpečí, příznaky to vše je spojovalo a bylo to perfektní. Nebyl to samozřejmě covid ani žádné podobné onemocnění, ale líbilo se mi to, jak se díky tomu autorka inspirovala pro něco jiného. 

Shakespeare je můj oblíbený autor několik let. Miluji jeho vyjadřování, jeho příběhy, proto když si tu autorka vzala do mušky můj nejmilejší počin Shakespeara, mohla jsem se děsit. Ale dnes po přečtení jsem ráda za to, jak to zpracovala. Jednotlivé pasáže inspirované RJ byly dokonale zobrazeny. Postavy ze hry dostali svůj prostor. Vidíme tak i Rosalind, která se v předloze mihne jen velmi málo. Nechybí ani klasické milníky jako balkónová scéna, ples nebo rozmluva nad jmény. Moc se mi líbila atmosféra RJ, kterou autorka dokázala vytvořit, a přitom nepřepisovala klasiku. 

Vzpomínky jsou koneckonců ohavná malá stvoření - probudí se při sebemenším závanu potravy.

Lehká úprava jmen, kterými si hrdinové prošli vás nijak nemate. Jejich jména jsou buď stejná, nebo mají stejný základ. A velmi jsem ocenila, jak se autorce podařilo v jedné scéně šibalsky pojmenovat/přejmenovat Romu na Romea Monteka. Přečtěte si stranu 100, která obsahuje mou nejoblíbenější pasáž z knihy, a která vám dá nahlédnout do toho, v jaké atmosféře se kniha odehrává. 

Rozboje mezi Šanghajskými gangy jsou v knize sice smyšlené, přesto jsou inspirované skutečnými okolnostmi. Po přečtení rozhodně nemiňte doslov, kde se tyto informace dozvíte. 

Měsíce spolu flirtovali a předstírali a balancovali na hraně mezi přáteli a protivníky. Oba věděli, kdo ten druhý je, ale ani jeden to nepřiznával, oba se tím přátelstvím snažili něco získat, ale byli neopatrní, nevědomky se do toho příliš zapletli.
Když po nerovné zemi cvrnkali kuličky, byli jen Roma a Juliette, ne Roma Montagov a Juliette Caiová, dědici znepřátelených gangů. Byly rozesmáté děti, které našly někoho, komu se mohly svěřit, přítele, který chápal potřebu být někým jiným, i když jen na chvilku každý den.

Naše zakázané vášně jsou originálním young adult fantasy příběhem, plné gangsterských intrik, roztržek, bojuje se zde jak o moc, tak o lásku. Juliette není žádná naivní hrdinka, ani se neučí novým dovednostem, zkrátka bojuje tak, jak umí. A proto si ji rozhodně zamilujete. 

Nenávidím Montagovy stejně jako ty. Nenávidíme je všichni, tak moc, že kvůli tomu krvácíme. Teď ale není vhodná chvíle na spor o území. Ne, když naše město cizinci už tak rozkouskovali. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Martině a Albatrosmedia. Naše zakázané vášně zakoupíte na e-shopu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros