Jaké filmové adaptace knih nás čekají v roce 2022 nejen na Netlixu?


Ahoj čtenáři,

po delší odmlce jsem se konečně dostala k sepsání filmových novinek letošního roku. Když jsem na jaře letošního roku začala dávat dohromady přehled nových seriálů, nepomyslela jsem si, kolik těch adaptací letos vlastně bude. A filmových je ještě více! Pojďme se na ně společně podívat. 

U některých seriálů zatím není známo moc informací, článek proto budu průběžně doplňovat.


Redeeming Love/ Vykupující láska (Francine Rivers)


kinofilm Universal Pictures; hvězdné obsazení

synopse filmu: Nacházíme se v Kalifornii na vrcholu zlaté horečky v roce 1850 a Angel (Abigail Cowen), která byla v dětství prodána jako prostitutka a která se po těžkém životě plném nenávisti a sebezničení setkává s Michaelem Hoseou (Tom Lewis), zjistí, že láska dokáže vyléčit všechno.

anotace knihy: Psal se rok 1853, Kalifornii zachvátila zlatá horečka. Muži byli ochotni prodat svou duši za pár valounů zlata a ženy prodávaly své tělo, jen aby měly kde hlavu složit. Angel nečeká od mužů nic než zradu. Jako dítě ji prodali do nevěstince a přežívá jen díky své nenávisti a hrdosti. Ze všeho nejvíc nenávidí muže, protože jejich vinou se cítí vnitřně prázdná a mrtvá. Potom však potká Michaela Ozeáše. Muže, který tvrdí, že mu milující Bůh řekl, ať si ji vezme za ženu. Podaří se mu svou láskou roztavit ledy, které svírají Angelino srdce? Nebo je toho schopen jen Ten, který svou láskou převyšuje každé lidské stvoření? Silný příběh založený na osudu proroka Ozeáše živě popisuje, jak vykupující, bezpodmínečná a překrásná láska proměňuje život.
Vydal ikar 1999, 2015



Death on the Nile/ Smrt na Nilu (Agatha Christie)


kinofilm; hvězdné obsazení

synopse filmu: Smrt na Nilu, jehož předlohou je slavný detektivní román Agathy Christie z roku 1937, je odvážným tajemným thrillerem režiséra Kennetha Branagha o emocionálním chaosu a smrtících následcích vyvolaných milostnou posedlostí. Dovolená belgického detektiva Hercule Poirota na palubě okouzlujícího říčního parníku v Egyptě se změní v děsivý hon na vraha, ve chvíli, kdy idylické líbánky dokonalého páru postihne tragédie. Příběh nespoutané vášně a paralyzující žárlivosti, zasazený do prostředí impozantní pouštní scenérie, dech beroucích výhledů a majestátních pyramid v Gíze, sleduje osudy skupiny kosmopolitních cestujících, přičemž nečekané zvraty a zápletky udržují diváka v napínavé nejistotě až do konečného rozuzlení. 

anotace knihy: Byla krásná, a ještě navíc bohatá – mladá Linnet Doylová. Zdálo se, že ji čeká jen ta nejrůžovější budoucnost. Na její svatební cestě lodí po Nilu však došlo k pokusu o vraždu. A není divu – arogantní a bezohledná Linnet si během plavby dokázala znepřátelit snad všechny spolucestující. Navíc je mezi nimi někdo, kdo se jí hodlá smrtelně pomstít. Ještě že na lodi cestuje také Hercule Poirot. Linnet se na něj obrátí o pomoc. A brzy se ukáže, že jedním pokusem celá kauza nekončí, naopak – teprve teď všechno začíná…
Vydal Kalibr 2021



The In Between/ Někde mezi (Marc Klein)

synopse filmu: Při tragické nehodě přišla o milovaného kluka. Teď ale začíná mít pocit, že od něj ze záhrobí dostává různá znamení.

anotace knihy: Příběh pro fanoušky Pět kroků od sebe a Zůstaň se mnou. Sedmnáctiletá Tessa Jacobsová prožila většinu dětství v pěstounských rodinách. Nevěří proto, že si zaslouží lásku – ani od své adoptivní rodiny, natož od kohokoli jiného. Všechno se ale změní, když pozná Skylara, studenta maturitního ročníku ze sousedního města, který je beznadějný romantik. Jejich počáteční zamilovanost rychle přeroste v ten druh lásky, který vídáme jen ve filmech, a Tessa začne věřit, že by si lásku přece jen mohla zasloužit. Dokud nedojde k tragédii. Tessa se probudí sama v nemocničním pokoji, aniž by si pamatovala, jak se tam dostala. Pak se dozví děsivou zprávu: Skylar je mrtvý. Zatímco Tessa hledá odpovědi, Skylarův duch se s ní snaží spojit. Tessa zoufale touží Skylara naposledy spatřit a musí závodit s časem, aby odhalila šokující pravdu o jejich vztahu – pravdu, která by mohla vést k posmrtnému životu. Nyní i jako celovečerní film z produkce Netflixu s Joey King v hlavní roli.
vydalo Yoli 2022


The Sky is Everywhere/ Nebe je všude (Jandy Nelson)


Apple TV premiéra 11.unora

synopse filmu: Lennie je mladistvá virtuoska, jež truchlí nad smrtí svojí sestry. Pak se ale zaplete s jejím zdrceným přítelem a novým klukem ze školy. Lennie má živou představivost, rozpolcené srdce a snaží se vyrovnat s první láskou a s tím, že poprvé o někoho přišla.

anotace knihy: Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje - poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.
Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý jí do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě?
Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.
vydalo: CooBoo 2015


No Exit/ (Bez východiska) Není úniku (Taylor Adams)


Hulu, premiéra 25. února; najdete na Disney+

synopse filmu: V napínavém thrilleru Bez východiska uvízne mladá žena Darby Thorneová na cestě za nemocnou matkou ve vánici a je nucena zastavit na dálničním odpočívadle se skupinou neznámých lidí. Když v zaparkované dodávce narazí na unesenou dívku, musí bojovat o holý život, aby zjistila, kdo je únosce.

anotace knihy: Studentka Darby Thorneová cestuje za svou nemocnou matkou. Kvůli sněhové bouři uvízne na dálnici uprostřed ničeho a je nucena strávit noc na odpočívadle se čtyřmi úplně cizími lidmi. Při hledání mobilního signálu si všimne ruky malé holčičky, která je zamčená v jednom ze zaparkovaných vozů. Bez spojení a bez jakékoli možnosti se odtamtud dostat musí Darby přijít na to, kdo z jejích neznámých společníků je dívčiným únoscem…
Není úniku amerického spisovatele Taylora Adamse byl přeložen už do 24 jazyků a je jedním z nejnapínavějších thrillerů, jaké jste kdy měli možnost si přečíst. Šokující zvraty, výborně propracované postavy a nečekané zápletky vám nedovolí se od něj odtrhnout, dokud nezjistíte, jak to dopadne!
vydal Knižní klub 2018



Through my window/ Láska přes okno (Ariana Godoy)

Netflix

synopse filmu: Raquel je už dlouho tajně zamilovaná do sexy souseda Arese. Nespustí z něj oči, ale  zatím nesebrala odvahu si s ním promluvit. Dokáže ho přimět, aby se do ní zakoukal?
ČESKY BOHUŽEL NEVYŠLO


Along for the Ride/ (Letní úlet) Jedeme v tom spolu (Sarah Dessen)

synopse filmu: V létě před nástupem na vysokou potkává svědomitá Auden tajemného Eliho. A právě s ním začne noc co noc naplno prožívat bezstarostné mládí, které jí tolik chybělo.

anotace knihy: Může se člověk změnit? Nebo je to nesmysl? Třeba mu pomůže honba za vznešeným cílem! Už je to dlouho, co Auden naposledy v noci spala. Před rozvodem svých rodičů – nebo spíš předtím, než se začali hádat. Teď má příležitost strávit bezstarostné léto se svým tátou a jeho novou rodinou v okouzlujícím přímořském městečku. Tam taky nastoupí na brigádu v obchodě s oblečením, kde se seznámí s holčičím světem, který jí tak dlouho unikal. A pak potká Eliho, záhadného samotáře, ale hlavně dalšího nespavce. Společně se noc co noc vydávají na honbu za dobrodružstvím.
Vydal: CooBoo 2022


Love & Gelato/ Láska & Gelato (Jenna Evans Welch)

synopse filmu: Lina chce před nástupem na vysokou splnit poslední přání svojí matky, a tak odletí na léto do Říma, kde ji čeká romantika, dobrodružství – a fantastická zmrzlina. 

anotace knihy: Lina tráví prázdniny v Toskánsku, ale rozhodně nemá náladu na pláže nebo slavné památky. Je v Itálii jenom proto, že si máma před smrtí přála, aby poznala svého otce. Ale proč by měla poznat otce, který se za šestnáct let jejího života ani neukázal? Jediné, po čem Lina touží, je jet domů. Pak se jí ale dostane do rukou deník, který si její máma vedla, když žila v Itálii. A Lina najednou objevuje magický svět tajných lásek, nádherného umění a skrytých pekáren. Svět, který ji okouzluje a vede k tomu, aby odhalila tajemství, které změní vše, co si Lina myslela o mámě, otci, a dokonce i sama o sobě.
vydal: CooBoo 2017



Persuasion/ Pýcha a přemlouvání = Anna Elliotová


Netflix; premiéra 15. července; není dobový

anotace knihy: Anna Elliotová, prostřední dcera pošetilého sira Waltera, kterého zajímá pouze vlastní šlechtický titul, už má léta rozpuku dávno za sebou. Jako devatenáctiletá poslechla radu přítelkyně a zrušila zasnoubení s bezvýznamným námořním důstojníkem Frederickem Wentworthem. Když se ale po osmi letech znovu setkají, je všechno jinak. Sira Waltera jeho vlastní neschopnost a marnotratnost přinutila pronajmout rodinné sídlo a přestěhovat se do Bathu a kapitán Wentworth se jako bohatý muž se zvučným jménem vrací právě do jeho domu. Probudí se staré city, když se oba mladí lidé opět shledají?
Vydal např. Slovart, Leda


The Gray Man/ Šedý muž (Mark Greaney)


Netflix premiéra 22. července

synopse filmu: Záhadný agent CIA odhalí tajemství, která by mohla agenturu úplně zničit. Bývalý kolega, co nejspíš zešílel, pak vypíše odměnu na jeho hlavu a nahání ho po celém světě.


anotace knihy: Bestseller, podle kterého Netflix natočil (svůj nejnákladnější!) film s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích! Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky, kdy má zlikvidovat zločince. Pohybuje se jako stín, splní nemožné a pak zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl. Vždy. Jenže na světě existují síly smrtelnější než Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...




Where the Crawdads Sing/ Kde zpívají raci


Sony Pictures film premiéra 22. 7. 

synopse filmu: Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny. Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách.

anotace knihy: Celá dlouhá léta kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy o vlčím dítěti, „holce z bažiny“. Když je roku 1969 objeveno tělo místního krasavce Chase Andrewse, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou.
Jenže Kya vůbec není taková, jak se o ní povídá. Je to inteligentní a citlivá dívka. Žije odkázaná sama na sebe v bažině, které říká domov, jejími nejlepšími kamarády jsou racci a místo školy ji učí okolní příroda. I v jejím životě přichází chvíle, kdy zatouží po blízkosti jiných lidí, dotecích a lásce. Její divoká krása okouzlí dva mladé muže z města a před Kyou se otevírá úplně nový život. Pak se však stane něco nepředstavitelného…
Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu, příběhem opuštěné dospívající dívky, která se učí důvěřovat lidem, a líčením záhadné vraždy s překvapivým koncem. Delia Owensová nám připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že každý z nás podléhá úžasným tajemstvím přírody.


Gabriel´s Rapture: part III/ Gabrielův očistec (Sylvain Reynard)


Ke zhlédnutí všechny díly na Passionflix; premiéra 12. srpna

anotace knihy: Po citovém pekle, kterým si museli projít, aby mohli být Gabriel Emerson a Julia Mitchellová spolu, si konečně užívají jeden druhého. Během romantické dovolené v Itálii Gabriel Julii zasvěcuje nejen do méně známých oblastí renesančního umění, ale i do tajů smyslového a tělesného potěšení. Po návratu do univerzitního prostředí se však štěstí změní v očistec a oba musí začít o svou lásku znovu bojovat – s žárlivým ex-partnerem, s univerzitními pravidly, s nepřejícími kolegy a studenty.
Vydal XYZ 2014




The School for Good and Evil/ Škola dobra a zla (Soman Chainani)


Netflix premiéra 19. října

anotace knihy: Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný školník ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem i tajemný školník nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města odejde…
Vydal: CooBoo




Pinocchio/ Pinocchio (Walt Disney)


Dočká se hned dvou adaptací. Disney + od 8. září; hlavní roli ztvárnil Tom Hanks

synopse filmu: Vyřezávaná dřevěná loutka, která sní o tom, že se stane skutečným chlapcem. Pinocchio má své přání, ale má sklony překrucovat pravdu a pokaždé, když to udělá, se mu prodlouží nos. 

anotace knihy: Jednou večer nakukoval do domku řezbáře Gepetta zvědavý Cvrček Jémine. Gepetto uměl vyřezávat nádherné hodiny a hračky – a taky loutky. Okaté loutce, která seděla na polici, musel ještě domalovat obočí a pusu. Gepettovi stačily tři tahy štětcem a Cvrček Jémine užasle zíral: ten dřevěný kluk vypadal jako živý! A jen co Gepetto pojmenuje loutku Pinocchio, může náš příběh o kouzlech Modré víly a dobrodružstvích důvěřivého dřevěného panáčka začít!
Vydal Egmont



Blonde/ Blondýnka (Joyce Carol Oates)


Amazon, premiéra v září 2022

anotace knihy: Stylizovaný fiktivní životopis americké filmové hvězdy Marilyn Monroe.
Na 700 stranách rozsáhlého románu postupně poznáváme proslulou hollywoodskou star: její smutné dětství a dospívání, budování kariéry i pobyt na vrcholu slávy, nejednoznačné vztahy k vlivným mužům. Kniha v žádném případě není klasickým životopisem, biografická fakta jsou upravena nebo jen naznačena, některé význačné osobnosti nejsou uvedeny plným jménem. Pozornost je soustředěna především na psychologii nevyrovnané a přecitlivělé Normy Jeane, pozdější Marilyn, na její osobní pocity a pohnutý osud. Autorka vytvořila osobitý psychologicko-poetický portrét vnitřního světa oslnivé blondýnky, klesající pod tíhou vlastního mýtu a nemilosrdně zraňované svou psychickou labilitou i nepochopením okolí.
Vydal ikar



Salem’s Lot/ Prokletí Salemu (Stephen King)


Premiéra: 9. září

anotace knihy: Jerusalem's Lot je poklidné městečko v Nové Anglii. Jenže pod jeho starosvětskou slupkou se skrývá zlo, které jen čeká na to, aby je někdo probudil. Každý něco skrývá, všichni tu mají na duši škraloup. Duchovní, otec Callahan, nezřízeně pije a v Bohu už nevěří, sedmnáctiletá Sandy McDougallová bije své roční dítě, když zlobí, Bonne Sawyerová je muži nevěrná prakticky s každým, koho potká. A k tomu všemu na město z kopce shlíží opuštěný a strašidelný Marstenův dům, který zničehonic začal někdo obývat. A nikdo netuší, že právě odtud v podobě upíra, pana Barlowa, a jeho pomocníka Strakera přichází apokalyptická zkáza. Nejméně ze všech pak průměrný spisovatel thrillerů Ben Mears, jenž se do Salemu po letech vrací, aby tu našel ztracený klid...
Raný Kingův román Prokletí Salemu buduje dusivou atmosféru hrůzy postupně a v hypnoticky pomalém tempu. Nečekejte happy end, nečekejte jednoznačné rozdělení na dobro a zlo, protože nejhorším zlem není člověku nadpřirozená bytost, ale on sám.


The Policeman/ Můj policista (Bethan Roberts)


Premiéra: 4. listopadu

anotace knihy: Marion a Tom se poznají v 50. letech v Brightonu. Učí ji plavat, jemně ji ve vodě nadnáší ve stínu slavného městského mola a Marion se zamiluje. Je přesvědčená, že pro fungování jejich vztahu to bude stačit. O několik let později potkává Tom poblíž brightonského muzea Patricka. Patrick je okouzlen a otevírá Tomovi bránu do nového, okouzlujícího, sofistikovaného světa umění, cestování a krásy. Tom je policista a v této době je pro něj bezpečnější oženit se s Marion a s Patrickem se setkávat tajně. Oba milenci se o něj musí dělit, dokud to jednoho z nich nezlomí. V tomto sugestivním portrétu Anglie 50. let Bethan Roberts znovu představuje skutečný milostný trojúhelník policisty Boba Buckinghama, jeho ženy a spisovatele E. M. Forstera. Je to hluboce procítěný příběh o vášnivé vytrvalosti lásky a o zkáze, kterou způsobuje represivní společnost.


Killers of the Flower Moon/ Krvavé prachy - Osedžské masové vraždy a zrod FBI (David Grann)


Režie: Martin Scorsese; hlavní role Leonardo DiCaprio, Robert de Niro; Apple movie

anotace knihy: NESMÍRNÉ BOHATSTVÍ TĚCHTO LIDÍ…
Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy.

PŘIVOLALO SÉRII ZÁHADNÝCH VRAŽD,
Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení…

JEŽ VDECHLA ŽIVOT FBI!
vydal: Leda 2018

The Nightingale/ Slavík


Preméra: 23. prosince

anotace knihy: Francie 1939. V tiché vesničce jménem Carriveau se Vianne Mauriacová loučí se svým manželem Antoinem, který byl povolán do zbraně. Vianne nevěří, že by skutečně mohlo dojít k válce, jenomže Němci vpadnou do Francie a země je rázem plná nepřátel, tanků a bojových letadel. Když se pak ve Viannině domě usadí německý kapitán, musí osamělá žena vycházet nepříteli vstříc, jinak přijde o vše. Bez jídla i naděje čelí nelehkým rozhodnutím, v nichž jde o život či smrt nejen její a jejích blízkých.

Matilda/Matilda (Roald Dahl)


Netflix; premiéra prosinec 2022

anotace knihy: Matylda Kazisvětová je geniální. Uměla plynně mluvit, když jí ještě nebyly ani dva roky, a ve čtyřech už četla Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense. Jela do Afriky s Ernestem Hemingwayem a do Indie s Rudyardem Kiplingem – cestovala po celém světě, a přitom seděla ve svém pokojíčku v anglické vesnici. Většina dospělých v jejím okolí ji přesto ignoruje nebo si myslí, že děti jsou „jakési strupy“. I rodiče o Matyldě říkají samé hrozné věci. Ve skutečnosti je Matylda inteligentní a nadaná dívka a oni jsou hloupí. Matylda naštěstí zjistí, že vládne velmi zvláštním druhem kouzelné moci!
vydal: Pikola 2018

Pinocchio/ Pinochio (Carlo Collodi)


Druhá adaptace od Stop-Motion Animated o dřevěném klukovi, tentokrát produkce Netflix. Bude více temná a premiéra je plánována na prosinec 2022

anotace knihy: Když někdo řekne „prolhaný dřevěný panáček s dlouhým nosem“, okamžitě si všichni vybaví jméno Pinocchio. Postavička se objevila v epizodách celé řady pohádkových příběhů, ale ten původní napsal Carlo Collodi. Jeho román byl přeložen do více než 220 jazyků a dialektů.
Vydal např. Omega


The Wonder/ Zázrak


Netflix premiéra: 16. listopadu 

anotace knihy: Vynikající psychologický román od držitelky řady cen a autorky mezinárodní bestselleru Pokoj. Zdravotní sestra Lib Wrightová, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingalovou, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna. Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá. Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…
Vydal Knižní klub




The Storied Life of A.J. Fikrey/ Příběhy opředený život A. J. Fikryho (Gabrielle Zevin)


V kinech od 7. října

synopse filmu: A. J. Fikry má problém. Nebo celou řadu problémů. Nejdřív mu zemřela manželka. Pak zjistil, že jeho knihkupectví je těsně před krachem. A aby toho nebylo málo, kdosi mu ukradl jeho knihu s básněmi E. A. Poea, která měla obrovskou cenu. Horší už to být nemůže. Jenže pak mu poštou přijde balíček, který mu změní život. 

anotace knihy: Na odlehlém ostrově Alice ve státě Massachusetts mají sice knihkupectví přímo na hlavní třídě, ale společenský ani kulturní život se tu kolem něj rozhodně netočí. Jeho majitel A. J. Fikry by se sám ochotně označil za mrzouta a snoba a od doby, kdy při autonehodě přišel o manželku, tráví většinu večerů nad rozmrazenými hotovkami a lahví vína. Další rána osudu přijde, když ho neznámý zloděj připraví o jediný cennější majetek, vzácný výtisk Poeových raných básní. Nečekaně je to však právě krádež, co dá Fikrymu první impuls, aby se pomalu odrazil ode dna – a když pak jednoho dne najde mezi regály mimořádně výřečnou, nevšedně bystrou a zcela bezprizorní dvouletou holčičku, jeho život se definitivně obrátí naruby.
Vydal: Argo 2015




Luckiest Girl Alive/ Nejšťastnější dívka na světě (Jessica Knoll)


Netflix, premiéra 7.října  2022, Mila Kunis v hlavní roli

anotace knihy: Její dokonalý život je dokonalá lež.
Osmadvacetiletá TifAni je hrdá na to, čeho v životě dosáhla: má práci v redakci prestižního módního časopisu v New Yorku, jak si to dávno vysnila, a teď ji čeká už jen zářná budoucnost.
TifAni možná působí jako sebestředná, manipulativní žena, ale je na to pyšná, protože všechno, čeho dosáhla, získala vlastními silami. Teď napřela veškerou svou energii k přípravě svatby s mužem, jenže se zdá ve všem směrech ideální. Toužebně očekávaná událost jen dovrší léta její snahy vymanit se z pozice maloměstského děvčete a stát se manželkou muže se jménem a kontem, které jí můžou všichni jen závidět.
Ale minulost, kterou by nejraději vytěsnila z hlavy, nedobytně dotírá. Minulost, která je jejím nepřítelem. Otázkou je, zda drásavou skandální události navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala - nebo to pro Ani vysvobození?
Prvotina Jessicy Knollové, která se okamžitě stala bestsellerem, není jen strhujícím thrillerem s takřka detektivní zápletkou, ale i dílem zamýšlejícím se nad palčivými otázkami moderní společnosti. Dotýká se tématu ženy jako oběti, hledá odpověď na to, odkud se bere násilí a co je jeho spouštěčem.
Vydal: Jota 2016




Peter Pan & Wendy/ Petr Pan (Walt Disney)


anotace knihy: Ten, kdo chce, aby ho navštívil Petr Pan, musí na něj věřit. A Wendy Darlingová na něj věřila, znala všechna jeho dobrodružství a spolu s mladšími brášky Johnem a Michaelem si na Petra Pana den co den hráli. Co si o Petru Panovi myslela jejich psí chůva Nana, to přesně nevíme. Zato ale víme, že nebýt jí, možná by se děti Petra Pana nikdy nedočkaly! Nana totiž našla Petrův stín a schovala ho. Petru Panovi nezbylo než vypravit se pro ztracený stín do domu Darlingových společně se svou kamarádkou vílou Zvonilkou. A to byl začátek nezapomenutelného dobrodružství!


Enola Holmes 2 (Nancy Springer)


Netflix adaptace premiéra 4. listopadu

anotace knihy: Enola, jejíž jméno čtené pozpátku znamená anglicky "sama", je skutečně sama v největším, nejtemnějším a nejšpinavějším městě světa. A pronásleduje ji nejslavnější detektiv světa - její vlastní bratr Sherlock Holmes. Potřebuje zůstat na svobodě, a tak se před ním musí skrývat. Ale ta věčná samota ji začíná tížit... Když náhodou objeví desky s nádhernými kresbami, připadá jí, že musí být s jejich autorkou duševně spřízněná, natolik ji oslovily. Dívka, která je vytvořila, však zmizela beze stopy. Enola se tedy odváží vyjít do půlnočních ulic, v nichž řádí vrahové, a pokouší se najít levorukou dámu, aby zachránila mladou malířku před všemocným padouchem. Záhy zjistí, že by toho mohla odhalit více, než je v jejím zájmu. Zradí ji její vlastní osamělé srdce? V druhém dílu Záhad pro Enolu Holmesovou, napínavé řady příběhů z ponuré a zrádné viktoriánské Anglie, představuje autorka, Nancy Springerová, jednu z nejbystřejších a nejodvážnějších hrdinek dětských knížek poslední doby.
Vydal Fragment 2021





White Noise/ Bílý šum (Don DeLillo)


Netflix 2022

anotace knihy: Hořce ironická karikatura postmoderní západní společnosti, jež vytváří virtuální mediální svět, v němž se ztratily opravdové lidské prožitky.
Vydalo: Votobia v roce 1999





All Quiet on the Western Front/ Na západní frontě klid (Erich Maria Remarque)


Netflix adaptace 28. října

anotace knihy: Nejslavnější autorův román z prostředí první světové války vypráví o generaci chlapců, kteří v roce 1914 rovnou ze školních lavic, s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli na jatka války, odkud se vrátili zničení na duchu i na těle, přestože unikli smrtícím granátům. Román je krutou obžalobou a pravdivým obrazem tragédie války, která nezabíjí jednotlivce, ale mrzačí celé generace, nejstrašnější není výbuch granátu, ale zasažené lidské srdce…
vydal: ikar




Který z výše uvedených filmů si nenecháte ujít? :) 

Žádné komentáře

Albatros