Recenze - Spolu na věky

 O lásce napříč časem a životy


Autor: Shanna Miles
Orig. název: For All Time
Rok: 2021, v ČR: 2022
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Jana Jašová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Pro fanoušky románů Slunce je také hvězda a Cizinka. Strhující debutový román o dvou teenagerech, jimž nezbývá než opakovaně prožívat svůj tragický příběh, dokud nepřijdou na to, jak změnit vlastní osud. Tamar a Fayard prožili tisíce životů. Byli u vzniku světa, sledovali, jak umírá ve válce. Viděli lidstvo dosáhnout ke hvězdám. Všechny tyto životy však pojí jedna věc: jejich láska a boj za to, aby mohli být spolu. Má to však jeden háček. Nikdy se nedočkají šťastného konce. Dokud konečně nezjistí, jak se z nekonečného cyklu vymanit. Budou však ochotni učinit potřebnou oběť?
Nemusíš se přiznat ke zločinu, abys byl vinen.

OBÁLKA:
Jestli je něco na této knize naprosto perfektní, pak je to jednoznačně její obálka. Nádherně vystihuje o čem kniha je, má krásné barvy a co teď letí jsou ilustrované obálky. Jsem ráda, že jsme převzali původní. 

Rodinná láska je jiná než romantická. V mnoha ohledech ji očekáváte a vyžadujete. Měla by být bezpodmínečná a nemusíte nic dělat, abyste si ji zasloužili.


MOJE HODNOCENÍ:
Dát nějaký titul do spojitosti s Cizinkou, to je pak jasný impulz, abych si danou knihu přečetla. Ovšem já osobně bych tyto dva tituly nijak nespojovala. 

Jestli je tohle realita, nechci v ní žít. Chci ten život ze snu. Chci iluzi, že všechno je tak, jak má být. Že jsme oba celí a šťastní a tak plní možností, že bychom se mohli rozletět.

Spolu na věky je young adult příběh, který má pěknou myšlenku, ale zpracováním vás tolik neuhrane. Vlastně vás bude mást. Hlavní hrdinové Tamar a Fayard jsou dva mladí lidé, kteří se setkávají v různých životech, v různých dobách a zemích. Ovšem ani jeden si nevybavuje své předchozí životy. Jejich duše to k sobě velmi táhne. Kniha má spoustu kratších kapitol, kde se vám právě různě na střídačku promítají jednotlivé životy. A to je podle mě kámen úrazu této knihy. Kdyby se jednotlivé linky odehrávali za sebou, věřím, že by se kniha daleko líp četla. 

V současném životě se Tamar a Fayard nacházejí v době, kdy čekají na výsledky přijímaček na vysokou. Ačkoliv se mají rádi, jsou si velmi vzdálení. Tamar má zničené plíce po covidu, a pomoct jí může jedině transplantace. Uvědomuje si, že umírá, a tak nechce svou lásku příliš trápit a postupně mu dává čím dál víc volnosti. A v této době Fayard začíná mít střípky snů svých bývalých životů. 

Jak člověku může chybět něco, o čem si ani nepamatuje, že by to měl?

Chvíli jste ve 14. století, chvíli v přítomnosti a pak jsou tu kapitoly z budoucnosti. Asi mě nejvíce bavila linka z přítomnosti a potom z budoucnosti, až na to, jak se to pak celé do sebe prolnulo. To samotné vysvětlení zápletky a epilog pro mě bohužel nebyly dostačující. 

Sečteno podtrženo, Spolu na věky má skvělý nápad, zpracování horší. Jednotlivé linky měli být více rozepsané a ten konec jiný. Pak bych byla nejvíce spokojená. Přesto ovšem nevyvracím, že si kniha nenajde fanoušky, naopak. Věřím, že někomu, kdo od ní nebude mít žádná očekávání může sednout

Dívá se na mě s takovou láskou, až se mi chce vstát a utéct tak daleko, že by mě moje srdce nedohonilo. Jenže před srdcem se nedá utéct. Ať jdete, kam chcete, je pořád s vámi, pořád bije, pořád čeká, až ho někdo zlomí. 



Žádné komentáře

Albatros