Recenze - Haló... Jsi tam?

 Dejte poslední sbohem své opravdové lásce


Autor: Fiona Lucas
Orig. název: The Last Goodbye
Rok: 2020, v ČR: 2022
Počet stran: 376
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Věra Kotábová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Jak je možné jít dál, když se nedokážeš odpoutat?

Ve Spencerovi našla Anna osudovou lásku: manžela, nejlepšího kamaráda a spolehlivou oporu. Věřila, že jejich vztah vydrží navěky. A když před dvěma lety, devíti měsíci a osmi dny Spencer tragicky zemřel při nehodě, Anně se zhroutil svět.

Její přátelé i rodina soudí, že je načase, aby přestala truchlit a šla dál. Jak to má ale udělat, když přišla o svou spřízněnou duši?

Na Silvestra Anna vytočí Spencerovo telefonní číslo, aby si ze záznamníku poslechla jeho hlas. K jejímu překvapení však hovor někdo přijme. Brody, jemuž teď číslo patří, jako jediný chápe, čím Anna prochází. Konečně někdo rozumí jejímu žalu, konečně může sdílet, co ji tíží.

Začnou si volat častěji a Anna postupně zjišťuje, že se znovu dokáže někomu otevřít. Daří se jí opět smát, a dokonce nachází naději.

Jenže Brody není k Anně úplně upřímný. Co před ní skrývá? Ohrozí jeho tajemství všechno, zrovna když se v Anně probouzí odvaha znovu se zamilovat?


POSTAVY:
Anna - jsou to tři roky co tragicky zemřel její manžel a její životní láska, od té doby jen přežívá
Spencer - byl dokonalý, milující a tragicky zemřel při dopravní nehodě, Anna se s ním ani nemohla rozloučit
Brody - záhadný muž, který dostal telefonní číslo po Spencerovi; začal si s Annou povídat

OBÁLKA:
Zatímco k příběhu jako takovému jsem nesmírně optimistická, na vzhledu knihy není nic dobře. Zaprvé, název knihy se nepřeložil doslovně - což je velká škoda vzhledem k ději. Obálka přešla z tmavé modré do světlé, a postavy na obálce si spolu sice volají - a tím se drží předlohy, ale není to ono. Originální obálka je mnohem zajímavější a povedenější. Navíc je kniha v paperbacku, který mi k Metafoře také nesedí. 

Všichni si myslí, že až uběhne dost času, bude všechno jednodušší. Jako by snad láska měla expirační dobu.

MOJE HODNOCENÍ:
Když jsem si přečetla anotaci této knihy, bylo mi hned jasné, že mi zlomí srdce. Autorce se podařilo nejen to. 

Haló... jsi tam? je velmi emotivní příběh, který v sobě ukrývá obrovskou bolest. Při čtení jsem se neuvěřitelně vžila do Anny, a cítila s ní její bolest ze ztráty milujícího manžela. Co víc, autorce se podařilo vykreslit Annu a Spencera natolik podobných mně a mému muži, že mi bylo úzko dvojnásob. Při čtení jsem knihu odkládala a běžela ho obejmout, protože jsem se cítila jako hrdinka. 

Co mám dělat? Jen sepnout ruce a říct si: No bóže! moje životní láska, chlap, kterého jsem zbožňovala každou buňkou svého těla, je mrtvý, tak si prostě najdu náhradu? Jako by to byl jenom módní doplněk z loňska?

Anna před necelými třemi lety ztratila manžela. Od té doby jen a pouze přežívá, nechce žádný nový vztah, protože má pocit, že by manžela podváděla. Žije ze vzpomínek a sem tam potajmu volá na udržovanou telefonní linku svého manžela, aby slyšela jeho záznamník a tím si zašila bolestivou ránu. Přitom to dělá pravý opak, a každým telefonem si akorát strhává bolestivý strup. 

Jednoho dne se ale namísto záznamníku ozve na protější straně neznámý muž, se kterým Anna naváže takový zajímavý vztah. Začnou si volat a vzájemně uvolňovat myšlenky, které s nikým jiným nedokáží sdílet.

Truchlení je zvláštní věc. Lidé si myslí, že je to smutek, ale je to mnohem složitější. Má hodně vrstev a hodně spletitých emocí - včetně hněvu.

Haló... jsi tam? je příběh o bolestivé cestě emoční ztráty. Děj plyne pomalu, ale zabývá se emocemi dost dopodrobna. Ztratit milovanou osobu je nejhorší možná bolest, která nás kdy může potkat, a mně je líto všech, kteří takovou ztrátou musejí projít. Bohužel není v mých silách, aby se všichni měli dobře, a nikdo neodcházel, ale kéž by. 

Kniha se zabývá i vztahem Anny se Spencerovou rodinou a ukazuje na protipól manželka vs. tchyně. Gayle je totiž moderní žena, která ztratila svého milujícího syna a prochází si také velkou bolestí. Ovšem její vývoj je takový, že všechno se točí podle toho, co ona udělá. Ona totiž přišla o syna, což je podle ní největší možná ztráta.

Nevím, jestli je to snazší, nebo těžší ztratit partnera, když je všechno skvělé, anebo o něj přijít, když se manželství rozpadá a člověk už nemá možnost ho znovu slepit.

Jak můžu říct, že jsem z příběhu o takové bolesti tolik nadšená? Je to ale přesně tak, autorka mi zlomila srdce. Zpracovala příběh o smrti, ale i o panických záchvatech. Hrdinové knihy si prožívají psychickými problémy, ať se jedná o Annu, která ztratila muže svého života. Gayle ztratila syna a její duše také trpí. A potom je tu Brody, který se postupně odkrývá z temnoty, a stejně jako se mění jeho zdravotní stav, a prozařuje se barvami svobody, my se jako čtenáři o něm dozvídáme čím dám víc. 

Haló... jsi tam? je příběh, který vás vezme na dřeň bolesti, provede vás emocemi hlavních hrdinů, a ač děj nepoběží jako na běžícím pásu, hrdinové si projdou dlouhou cestou. Ano, je to také příběh o lásce. A já vám tuto knihu mohu jen doporučit. 

A když se život náhle a nečekaně změní, člověk truchlí pro to, co bylo a co už nikdy nebude.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Barče z Grady. Haló... jsi tam? zakoupíte na jejich e-shopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros