Recenze - Pravda o zázracích

Další emotivní kniha instagramového básníka Atticuse! Přichází Pravda o zázracích


Autor: Atticus
Orig. název: The truth abou magic
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 256
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Tomáš Míka, Eva Klimentová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Třetí sbírka romantické poezie od bestsellerového autora a instagramového fenoménu Atticuse. Texty o hledání smyslu ve věcech, které nás obklopují, i v nás samých, texty o obyčejných radostech života, o lásce i bolestivých rozchodech. Atticus píše citlivě a úsporně, s vtipem, laskavostí a sobě vlastním půvabem. Svou minimalistickou poezií nám připomíná, že zázraky jsou všude kolem nás – stačí se jen správně dívat.

OBÁLKA:
Třetí Atticus se dočkal českého vydání se svou původní obálkou, která je jednoduše magicky nádherná. Narozdíl od svých starších sestřiček má barevnou obálku, která se mi velmi líbí. Jen možná dolní bílý řádek mi obálku trošku kazí. V knize opět nechybí množství fotografií nebo celo černých stran. 


Najdu víc lásky 
v bouři 
s tebou
než v tisíci
slunečných dnů bez tebe.



MOJE HODNOCENÍ:
Kanadský básník skrývající svou tvář a jméno pod přezdívkou Atticus vydal již třetí sbírku své moderní poezie. Všechny jeho předchozí sbírky jsem četla a mám je opravdu ráda, proto jsem nemohla vynechat ani jeho nejnovější dílo. Po Láskou ji nespoutáš a Tma mezi hvězdami přichází Pravda o zázracích. 

Atticusovy sbírky propojují umění slova a obrazu, konkrétně jemné a poetické básně jdou ruku v ruce s černobílými fotografiemi, které celý čtenářský prožitek staví na vyšší příčky. Během posledních pár let jsem četla několik básnických sbírek od různých autorů, ale jen a pouze Atticus se řadí mezi mé oblíbené básníky. On totiž na rozdíl od těch, co jsem četla, píše o bolesti a lásce s jemností a lehkostí, nikoliv s nenávistí. 


Kdo je ze školy zvyklý na pravidelný verš, tu ho nenajdete. Atticus užívá volný verš, který musel být často oříšek přeložit. Sama jsem tuto sbírku v angličtině nečetla, takže bohužel nemohu posuzovat s originálem. Upřímně nedokáži říct, která ze sbírek mě zasáhla více, protože každá z těch tří se mi líbila a hodnotila jsem stejně, tedy plným počtem. 

Samozřejmě se ve sbírce nacházejí verše, které mě nadchly více a které méně. Opět jsem nešetřila lepíky a knihu jsem si dávkovala, abych si ji mohla více užít. Bohužel déle než týden se mi ji nepodařilo kouskovat. 


Stejně jako předchozí svazky, i Pravda o zázracích je rozdělena na několik kapitol, které mají svůj obsah a společně i s fotografiemi k sobě patří. Každá z těchto kapitol navíc začíná citátem nějaké slavné osobnosti. Jednotlivé kapitoly jsou soustředěny na Zázraky o mládí, lásce, dobrodružství, v ní, ve slovech a ve hvězdách. 

Atticusovu tvorbu mohu za sebe jedině doporučit! 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Pravdu o zázracích ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros