Recenze - Prokletý rok

Dívky žijící ve světě, kterému vládnou muži. Magie, moc a změna dívek v ženy. 



Autor: Kim Liggett
Orig. název: The Grace Year
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 344
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Tereza Schlöglová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek.

O prokletém roce se nemluví. 
Je to zakázáno.

POSTAVY:
Tierney - je jí šestnáct a je jiná než ostatní dívky, netouží po sňatku jako ostatní, je připravena na to, že pokud přežije prokletý rok, tak bude tvrdě pracovat
Michael Welker - od dětství je nejlepším kamarádem Tierney, má dobré společenské postavení a očekává se od něj, že si na obřadu vybere svou budoucí ženu
Gertruda - další dívka stejně stará jako Tierney, staly se přítelkyněmi
Kiersten - její otec a otec Michaela se kdysi domluvili na sňatku svých dětí, Kiersten je odhodlaná prokletý rok přežít a je rozhodnutá pro to udělat všechno

OBÁLKA:
Pokud vás napadá, že tato kniha je kromě růžové obálky růžová i dějem, tak jste na omylu. Napínavý příběh je všechno, jen ne pohádkový. Jsem moc ráda, že nám zůstala původní obálka a kniha vychází v hardbacku. 


MOJE HODNOCENÍ:
Celkem nedávno jsem konečně rozkoukala seriál Příběh služebnice, který mě velmi pohltil. Na knihu Prokletý rok jsem narážela už nějaký ten pátek a když jsem si přečetla anotaci, věděla jsem, že tuto knihu (zase) nutně potřebuji. Měla jsem to štěstí, že se ke mně dostala její reading copy několik týdnů před vydáním, za což moc děkuji Míše a Albatrosmedii.

Prokletý rok je po delší době samostatná kniha v young adult žánru dystopie. Stand alone knihy jsou pro mě vždy příjemnější, než dlouhé čekání na vydání dalších dílů. The Grace Year neobsahuje klasické young adult prvky jako jsou milostné trojúhelníky, velká magie, hrdinka, která má moc o kterou nestojí, a neobsahuje ani mapu. Zkrátka a dobře představuje něco jiného, co se velmi dobře stráví.

Tou divokou kartou jsem byla já.
Dnes večer se ze mě stala manželka.
Jen proto, že si to tak nějaký kluk usmyslel. 

Mladé dívky v tomto příběhu jsou považovány za nebezpečné, jelikož se pouze u nich objevuje magie, která svádí muže na scestí. V den šestnáctých narozenin se proto musí odebrat do lesa, kde musí celý jeden rok žít a především přežít. O tom, co se celý Prokletý rok děje, se nikdy nemluví. Příběh je rozdělen na čtyři části: Podzim, Zima, Jaro a Léto. Děj jinak není nijak rozdělený a žádnou kapitolu zde nenajdete, což byl pro mě chvíli dost velký nezvyk. Ale brzy jsem si zvykla. Příběh se zpočátku jen tak prochází po klidné cestě a my jako čtenáři nemáme tušení, co nám další děj přinese. Zhruba v polovině ale přichází zlom a najednou je vše, co jste doposud četli roztříštěno.

Ano, ano a potřetí ano. Prokletý rok si mě získal. Jsou tu jisté podobnosti s Příběhem služebnice nebo s Hunger games ale rozhodně se nejedná o žádný přes kopírku projetý příběh. Ženy to v této knize nemají vůbec lehké a bohužel si dovedu představit, že by se podobný příběh mohl odehrát i ve skutečnosti.

Přestože na červenou pentli nevidím, cítím její tíhu a tíhu všeho, co symbolizuje, je jako kotva, která mě drží v tomhle světě. 

Velkou váhu tu mají stuhy, které označují jednotlivé ženy. Děvčata nosí bílou stuhu ve vlasech do dne, kdy začnou krvácet, poté ji vyměňují za stuhu rudou. Tu mají do dne, kdy s stanou manželkami. Vlasy nikdy nenosí rozpuštěné, takové privilegium vidět vlasy rozpuštěné mají pouze jejich manželé. Ačkoliv je žen daleko více než mužů, nemají žádná práva. Do školy chodí pouze na první stupeň základní školy a o dalším studiu si mohou nechat jen zdát. Ani výběr manžela na nich není, ty si volí muži sami tím, že se domluví s jejich otcem a na obřadu jim otec nasadí na hlavu závoj. Po tomto obřadu dívky odcházejí na svůj Prokletý rok a pokud přežijí, tak se mohou vdát.

Čtenáři se mohou těšit i na milostnou linku, která tu není nijak výrazná nebo přeslazená. Tato linka mi zde opravdu sedla a bavila mě. Kniha není příliš rozsáhlá, takže i podle toho je tu vyobrazený svět. Je pravda, že některé politické věci šli více rozvést, některé více představit čtenáři, ale popravdě, za mě to takhle bylo super a nepotřebuji více.

Poslední strany jsem hltala jednu za druhou. A závěr mě rozcupoval na malé kousíčky. Přiznám se, že jsem si poslední strany četla dvakrát za sebou s tím, zda jsem všechno správně pochopila. Ačkoliv jsem knihu četla ve dnech, kdy jsem měla čtecí krizi, kniha mě velmi bavila a já se těšila, až přijdu domů z práce a budu moct pokračovat v příběhu. Prokletý rok vám ze srdce doporučuji!

"Oči máš otevřené dokořán, ale nevidíš nic."

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Prokletý rok zakoupíte na eshopu se slevou! 

6 komentářů

  1. Kniha mě zaujala svojí anotací a obálka je takový bonus k tomu všemu. Na druhou stranu se teď o knize pořád tolik mluví, že počkám, až opadne to nadšení všude :D.D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, sama se snažím podobnému boomu vyhnout. A kvůli tomu jsem se např. k Harry Potterovi dostala až celkem nedávno. Všeobecné nadšení je u této knihy zcela oprávněné :-) Kniha naprosto překonala mé očekávání :-)

      Vymazat
  2. Já tuhle knihu hrozně moc chci! :D Už dlouho se mi nestalo, abych nějakou knihu tak moc chtěla.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zcela oprávněně ji chceš, protože byla fakt super! Tu si prostě potřebuješ přečíst :D

      Vymazat
  3. Ahoj, super recenze.

    SPOILER!!!!
    Ale potřebuji se zeptat. Taky si ten konec pochopila tak, že umřela? Musela jsem to číst tak pětkrát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-)
      SPOILER:
      ano, je tomu přesně tak, pochopila jsi to správně. Ale neboj, taky jsem poslední strany četla dvakrát, abych se ujistila :D

      Vymazat

Albatros