Recenze - Musím tě zradit

 Příběh zasazený do hrůz komunismu. Hrdinové nesmějí nikomu věřit, ani vlastní rodině


Autor: Ruta Sepetys
Orig. název: I Must Betray You
Rok: 2022, v ČR: 2022
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Petr Eliáš
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech.

Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?

POSTAVY:
Cristian - sedmnáctiletý chlapec, který by se rád stal spisovatelem, ale bohužel je chycen do pasti tajné policie
Cici - sestra Cristiana
Liliana - dívka z ročníku Cristiana, velmi se mu líbí

OBÁLKA:
Obálka nové knihy Ruty Sepetys je velmi atmosférická a skvěle se hodí k příběhu samotnému. Nemám vůbec co vytknout. 


MOJE HODNOCENÍ:
Mé teprve druhé setkání s Rutou a opět mi dokázala, že si její předchozí knihy musím přečíst. Její nejnovější kniha se odehrává v nedávné minulosti, a o to víc mě z celého příběhu mrazilo.

Tenhle příběh nevyprávíme zpaměti.
V hlavním městě Bukurešti žil student, mladík, a ten to všechno zapsal.

Musím tě zradit je příběh, ve kterém nesmíte nikomu věřit. Hlavní hrdina Cristian je sedmnáctiletý mladík, který by se měl rozkoukávat po světě, místo toho je ale zakroužkován tajnou policií a přinucen donášet na své blízké. Cristian to nese velmi těžko, ale přesto se snaží nenechat se pokořit a vymýšlí, jak vyhrát. 

Komunismus jsem nezažila, naštěstí jsem se narodila až pár let po ní. Ovšem z toho, co jsem se v této knize dočetla mi bylo nesmírně zle. Z této knihy vás bude hodně bolet srdce, protože to, co tu autorka popisuje je bohužel historicky přesné pozadí. Ačkoliv se Musím tě zradit zabývá velmi silným příběhem, kniha je napsána velmi čtivě. Obsahuje krátké kapitoly, které jsou pojmenovány v rumunštině, a které vám budou mizet pod rukama. Knihu doplňuje i celá řada dobových fotografií. 

Slova jsou zbraň. Budu moct s našimi americkými a britskými nepřáteli bojovat slovy, nejen puškou.

Po dočtení této knihy jsem opět smutná z toho, že se ve škole učíme o hrůzách naší minulosti před několika stoletími až tisíciletími, a věci, které se staly v naší nedávné minulosti, se ve školách neučí, nebo jen škrtnou. Žijeme s lidmi, kteří tyto hrůzy zažily, a vlastně o nich nic nevíme. Proto jsem moc ráda, že si Ruta Sepetys vybírá ke svým příběhům právě historické milníky z nedávné doby , a právě díky ní se dozvídáme o událostech ne dvakrát známých. 

Myslíte si, že někoho znáte. A když vám dojde, že se pletete, to ponížení vám něco sebere. Z vaší duše se stane hustý les temných myšlenek a vy si říkáte - co ještě nevidím?

Musím tě zradit je rozhodně jednou z velmi důležitých knih, kterou doporučuji opravdu všem. Ač kniha spadá do žánru young adult pro své mladé hrdiny, rozhodně se nemusíte bát nějaké naivity. Přesto ale není napsána příliš syrově. Kniha si najde své čtenáře mezi všemi věkovými kategoriemi a za mě by si ji měl přečíst opravdu každý, protože po jejím dočtení budete hrdí na své předky, kteří se rozhodli vystoupit a něco udělat. Ač u nás neproběhla revoluce tak krutě, jako v jiných zemích, přesto je důležité si uvědomit, že to jak dnes můžeme žít, nebylo jen tak. 

Jak můžeme čekat, že ostatní ucítí naši bolest a uslyší volání o pomoc, když můžeme jen šeptat?

V ději se najde také drobná romantická linka, která není pro děj nijak zásadní, a nijak nekřičí do nebe. Proto pokud nemáte rádi romantiku, této se vůbec nemusíte bát

Můžeme vyprávět jeho příběh. Historie je totiž branou k našemu kolektivnímu příběhu, k příběhu lidstva. 





Prosím, pamatujte, že když se utrpení vytáhne na světlo a nahlas se o něm promluví, lidské bytosti, které zažily útlak, vědí, že nejsou zapomenuty. 

Žádné komentáře

Albatros