Recenze - Holka přes palubu

 Skvělá romantická komedie na léto


Autor: Tessa Bailey
Orig. název: It Happened One Summer
Název série: Bellinger sisters
Pořadí: #1
Rok: 2021, Rok v ČR: 2022
Počet stran: 360
Nakladatelství: Cosmopolis
Překlad: Lucie Libovická
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Piper Bellingerová je zhýčkaná osmadvacetiletá dívka, které bohatý otčím poskytne, co si jen zamane. Jenže… když jednou vypije moc šampaňského a party na střeše se tak trochu zvrtne, odstřihne ji od rodinných financí a spolu se sestrou je pošle do zapadákova na druhém konci pobřeží, kde mají vést bar svého zesnulého otce.

Kamkoli se na malém městě vrtne, potkává Brendana, mohutného vousatého námořního kapitána, který je od první chvíle přesvědčený, že Piper tam dlouho nevydrží. Hvězda sociálních sítí, co se ráda baví, a drsný rybář jsou sice naprosté protiklady, ale vře mezi nimi nepopiratelná přitažlivost. A Piper musí svému nevlastnímu otci (a tomu otravnému rybáři taky) dokázat, že se o sebe dokáže postarat. Copak to opravdu může být tak strašné?

POSTAVY:
Piper - zhýčkaná, osmadvacetiletá dívka, která žije z peněz svého otčíma, svého pravého otce si nepamatuje
Brendan - kapitán lodi, je několik let vdovec
Hannah - mladší sestra Piper, která není tak divoká, jako její sestra
Fox - nejlepší kamarád Brendana

Život rybáře má kořeny v tradici, to ho odjakživa uklidňovalo. Pravidla chování se sice mění, ale rytmus oceánu ne. Zvuky zůstávají stejné, západy slunce spolehlivé, věčné, stejně jako příliv a odliv.

OBÁLKA:
Knihu jsem v zahraničí zaregistrovala i na základě krásné obálky, kterou jsme si ale bohužel neponechali, a nakladatel se rozhodl pro vlastní na motivy původní obálky. Když jsem obálku viděla poprvé, dost mě to zamrzelo, ale časem jsem si zvykla a vlastně se mi i v mnohém líbí. Oceňuji, že se česká obálka drží jak příběhu, tak i samotné původní obálky. 

Můžu být v místnosti plné lidí, které znám, a přesto mám pocit, že tam nepatřím.

MOJE HODNOCENÍ:
Vloni se strhl boom romantických komedií pro dospělé čtenáře s nádhernými ilustrovanými obálkami. Chvíli trvalo, než se tyto tituly dostávají i na český trh, ale konečně jsme se dočkali jednoho velkého hitu. 

Holka přes palubu je skvěle napsaná romantika pro oddechové letní čtení. Ačkoliv kniha neobsahuje žádnou náročnou zápletku, a hned od začátku je tak nějak jisté, jak to celé dopadne, rozhodně budete nadšení. 

Jsem jako barva, která módní jednu sezonu, a zítra ji najdeš ve výprodeji. Jsem jen... krátkodobá.

Hlavní hrdinka Piper je dívka, která žije dneškem, miluje pozornost a ještě více sociální sítě. A když provede jednu ztřeštěnost, její nevlastní táta, který ji živí, ztratí trpělivost a pošle ji do malého městečka, aby tam našla samu sebe. Netuší, že kromě nalezení sebe samé čeká Piper nalezení její minulosti, a možná i nové lásky

Co se týče hlavních postav, není jich tu nějak velké množství. Vše se soustřeďuje kolem sester Bellingerových, které žily v blahobytu. Mladší sestra Piper Hannah není jako její sestra, stojí nohama více při zemi. 

Ačkoliv je kniha v zahraničí z většiny milovaná, u nás se dělí čtenáři na dva tábory. Lidé ji buď milují, nebo jsou z ní zklamáni. Já se jednoznačně řadím do toho prvního tábora. Ano, uznávám, že se Piper velmi rychle změní z dámy na normální holku, mohlo tam toho být o její proměně více, ale to by tam bylo méně romantiky. Příběh mě bavil, rozlíval mi pocit štěstí na duši stejně tak, jako mě rozesmíval. Doufám, že u nás vyjde také druhý díl, který vypráví o mladší sestře Piper

Nevěděla, kdo jí vlastně velí. Hlava, srdce, nebo její ženská touha? Nebo možná velely všechny tři, tři potvory, které se přetahují o řídící panel.

Holka přes palubu je příběh složený z klišé, obalený dávkou romantiky, okořeněný erotikou a smíchaný s humorem. Nic převratného od toho nečekejte, ale pokud se chcete soustředit na jiné myšlenky, pak si knihu jednoznačně užijete. 

Jestli mě nezabije oceán, zabiješ mě ty.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Barče a Gradě. Holku přes palubu zakoupíte u nich na e-shopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros