Recenze - Everless Panství krve a kovu

Svět, ve kterém se platí krví. Krev znamená život. Krví se život prodlužuje nebo zkracuje. 


Autor: Sara Holland
Orig. název: Everless
Série: Everless
Pořadí: #1
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 340
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Pavla Kubešová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Čas je vězení. Jen ona má klíč.

V království Sempera se platí časem. Hodiny, dny i roky jsou extrahovány z krve a pomocí magie přetavovány v kovové mince. Ty však bohatí aristokraté, jako jsou Gerlingové, neúprosně daní. Na úkor obyčejných lidí si tak zajišťují bohatství a dlouhověkost.

Jules Emberová Gerlingy nenávidí. Před lety jim spolu se svým otcem sloužili na jejich panství Everless, pak však museli kvůli tragické nehodě utéct. Teď ale otec umírá a Jules nezbývá nic jiného, než se tam vrátit a vzácný čas pro něj získat.

Návrat na Everless ji vystaví mnoha nebezpečím, a taky pokušením. Brzy se ocitne ve víru intrik, smrticích tajemství a lásky ke dvěma lidem, o nichž si myslela, že je už nikdy nespatří. To, jak se rozhodne, může změnit osud nejen jí, ale i samotnému času.


Většina lidí se v lese bojí, protože věří starým příběhům o vílách, které by jim mohly zmrazit čas v krvi, nebo o čarodějkách, které by jediným zašeptáním uměly rozsypat jejich kroky po sněhu.

POSTAVY:
Jules Ember - matka jí zemřela, když byla dítě; má nemocného otce, pro kterého se rozhodne vydat zpět na panství Everless
Roan Gerling - pamatuje si Jules z dětství, je zasnoubený s Královninou dcerou
Liam

OBÁLKA:
Jestli má nějaká kniha dost velkou pravděpodobnost vyhrát obálku roku, tak za mě rozhodně Everless. Symbolika času v přesýpacích hodinách, zámek z písku, které přechází ve schodiště. Pokaždé, když se na knihu podívám, spatřím jiný nový detail. Jsem nesmírně ráda, že jsme se dočkali původní obálky. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Fantasy Young Adult knih je nesmírné množství. Objevit mezi nimi něco nového a zajímavého je čím dál těžší. A přeci se sem tam objeví i kousek, který rozhodně stojí za přečtení. Mezi mé nejnovější objevy patří právě novinka Everless Panství krve a kovu, která vyšla 5. září u nakladatelství Fragment

Měla jsem to štěstí, že se ke mně kniha dostala s předstihem formou reading copy, z tohoto důvodu vidíte na fotkách vydání v paperbacku, ale nebojte, finální verze je v krásném hardbacku. Rozhodně doporučuji si obálku důkladně prohlédnout, neboť jednotlivé detaily jsou naprosto perfektně zhotoveny. 

Hlavní hrdinka Jules se kvůli záchraně svého otce vydává zpátky na panství Everless, ze kterého před lety s otcem uprchli pro záchranu vlastních životů. Jules tehdy byla svědkem nepříjemné skutečnosti, která ji mohla stát život. Proto její otec porušili pravidla a společně s ní utekl. Dnes je Jules sedmnáctiletá dívka, která se ze všech sil snaží pomoci nemocnému otci. Jenže jsou chudí a jediné, čím se dá platit, je vlastní krev (tedy měsíce života).


Zradit někoho znamená, že ho musíte mít nejdřív rádi. Pochybuji, že Liam Gerling je něčeho takového vůbec schopný.


Tleskám autorce za skvělý nápad s originálním světem. Lidé za všechno platí svým časem, který je extrahován jejich krví. Krev se promění v kovové mince, kterými se platí. Ale vše funguje i naopak. Lidé si mohou i měsíce života přivydělat.

Jules je skvělá hlavní hrdinka, o které je radost číst. Její životní příběh je plný zvratů a přiznám se, že jsem byla mile překvapena z toho, kam se celý děj posouval. Jules je přesně taková hrdinka, která vás nebude štvát. Velmi se mi líbilo, jak se mohla rozkrájet pro svou rodinu. Na první pohled je to velmi obyčejná dívka, která má odvahu a silnou mysl. 

Pokud jste odpůrci romantickým linek v těchto knihách, zde si můžete oddechnout. V knize se samozřejmě nachází romantika, ale ta je zde pouze mile nastíněna. Sice je jasné od prvních stran, jak tento trojúhelník dopadne, ale upřímně mě to těšilo. 

Závěr mě dokázal překvapit. Celá kniha si plula na příjemné vlně a v závěru přišel velký zvrat a odhalení zápletky. Upřímně, takto jsem to nečekala. Everless bude mít druhý díl, kterého se doufám brzy dočkáme. Knihu mohu rozhodně doporučit všem příznivcům fantasy young adult. A nejvíc těm, kteří mají už poměrně dost knih z tohoto žánru načteno, protože tady vás čeká konečně něco nového.


"Uvidíme se zítra, slibuju," řeknu. Lhaní mi připadá jako snaha udržet v žaludku úhoře, protože pravda se chce za každou cenu vykroutit ven. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Everless Panství krve a kovu zakoupíte na eshopu se slevou! 





6 komentářů

  1. Tozní skvěle, hlavně proto, že jde o něco úplně nového :) Na knihu se celkem dost těším :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Rozhodně ti knihu mohu jen doporučit :-) Opravdu je jiná než většina YA fantasy :-)

      Vymazat
  2. Obálka je skvělá, zaujala mě na první pohled, ale až teď díky tobě jsem si ji opravdu pořádně prohlédla. A jinak mě kniha hodně láká, to téma zní skvěle ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě zaujala, protože Everless je opravdu (pro mě překvapivě) skvělá :-) Těším se co bude dál a doufám, že když se do ní pustíš, tak se ti kniha bude líbit :-)

      Vymazat
  3. Knížku už mám doma na čtečce a nemůžu se dočkat, až si ji přečtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se moc na tvé ohlasy na knihu :-) Fakt se mi moc líbila :-)

      Vymazat

Albatros