Recenze - Zimní voják

Milostný příběh v lékařském prostředí 1.světové války



Autor: Daniel Mason
Orig. název: The Winter Soldier
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 320
Nakladatelství: Jota
Překlad: Jan Kozák
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Příběh o válce a medicíně, o nalezení lásky, když ji člověk nejméně čeká, příběh o chybách, které děláme a jak se je snažíme odčinit.

Vídeň 1914. Luciovi je dvaadvacet a studuje třetí ročník medicíny, když v celé Evropě propukne první světová válka. Uchvácen romantickými příběhy o statečných chirurzích v první linii narukuje jako jeden z mnoha, neboť očekává místo v dobře zajištěné polní nemocnici. Když však dorazí na místo určení, čeká na něj zrekvírovaný kostel zastrčený vysoko v odlehlém údolí Karpat, krutý mráz a pacienti umírající na tyfus. Ostatní lékaři utekli a zůstala jen jediná, ale o to záhadnější řádová sestra Margarete.

Avšak Lucius ještě nikdy nedržel v ruce chirurgický skalpel. A zatímco v zimní krajině zuří válka, mladý muž zjišťuje, že stále více propadá kouzlu této ženy, pod jejímž vedením se musí učit surové, provizorní medicíně. Jednoho dne přivezou ze zasněženého průsmyku vojáka v bezvědomí, v jehož vojenském kabátu najdou pod podšívkou prapodivné kresby. Zdá se, že všechny naděje na jeho záchranu jsou marné, dokud Lucius neučiní osudové rozhodnutí, které navždy změní životy doktora, pacienta i sestry.

Z pozlacených tanečních sálů císařské Vídně až do zamrzlých lesů východní fronty; z primitivně vybavených operačních sálů na bojiště, která se otřásají pod kopyty kozácké jízdy. Zimní voják je dojemný příběh o válce a lékařství, o rodině, nalezení lásky uprostřed bouřlivých převratů dějin a také o chybách, kterých se dopouštíme, a o vzácných možnostech odčinění.



POSTAVY:
Lucius Krzelewski - student medicíny, který se dobrovolně nechá narukovat
Margarete - sestra u svaté Kateřiny, je přísná a Lucius v ní nachází zalíbení

OBÁLKA:
Musím se přiznat, že na tuto knihu mě nalákala její obálka. Už zkraje roku se tato kniha objevila v edičním plánu a společně s názvem mě nesmírně zaujala. 


MOJE HODNOCENÍ:
V poslední době jsem propadla příběhům z druhé světové války. Z názvu knihy je patrné, že se jedná o válečný příběh, takže mi kniha okamžitě padla do noty. A navíc jsem vzápětí zjistila, že vypráví příběh z první světové války, což považuji za příjemnou změnu, jelikož většina se zabývá tou "velkou" válkou.

Zimní voják vypráví o Luciovi, dvaadvacetiletému studentovi medicíny, který se dobrovolně nechá narukovat. Již od počátku ho ale čeká jedna nepříjemnost za druhou. Nejprve si zraní zápěstí a následně se konečně dostává do místa určení - kostela, který se stal jakousi nemocnicí. Ačkoliv je teprve student a skalpel v životě nedržel v ruce, na místě je okamžitě postaven před hotovou věc. K jeho překvapení ho navíc na místě očekává pouze jedna řadová sestra Margarette. Většina ostatního personálu totiž onemocněla a záhy zemřela.

Lucie a Margarette tak mají na starosti nespočet pacientů a čtenář je přítomen při spousty operací včetně amputací končetin. 1. světová válka byla krutá, lidé nevěděli, co čekat. Nedbali hygieně a spousta onemocnění byla ze špatné hygieny nebo neužití léků. Lékaři a zdravotníci řezali končetiny hlava nehlava. Alespoň takový dojem dostanete z knihy.

Autor se nesmírně rozvášnil při popisování medicíny, kterou popsal silně naturalisticky. Když se řezala třetí končetina tak jsem pochopila, že to není poslední příhoda o které se dočítám. A když jsem se později dočetla, že autor knihy Daniel Mason je lékař, bylo mi hned jasné, kde čerpal všechny případy.

Velmi oceňuji vývoj postav. Zatímco Lucio je na začátku dvacetiletý mladík, který studuje medicínu a má zkreslené představy o světě, jakmile se ocitne v kostele mezi zraněnými pochopí, jaká je vlastně válka. V první části je tak mladý student, ve druhé se z něj stává medik a ve druhé části zraněný muž. Margarette mi byla sympatická, její silná povaha a kouzlo tajemství, které ji obklopovalo bylo zajímavé. V závěru ale sympatie spíše pominuly. Ne, že bych ji začala nesnášet, ale nějak mi bylo vlastně jedno, jak její osud dopadne.

Kniha má těžký začátek, kdy se autor velmi zdlouhavě rozepsal a dlouho trvá, než se v ději začne něco dít. Pokud ale přečkáte tuto dobu, kniha vás rozhodně zaujme. Na pozadí dramatických událostí první světové války sledujeme osudy dvou mladých lidí, kteří se postupně sbližují. V této těžké době se jejich milostné vzplanutí projevuje velmi opatrně a nenáročně. Pokud očekáváte velký milostný příběh, zde se ho nedočkáte.

Tento příběh se sice odehrává za války, ale rozhodně to není klasický válečný příběh. Spíše se jedná o společenský román mapující zdravotnický život za války. Z knihy pocítíte na vlastní kůži chlad a bolest, kterou prožívají hrdinové. Atmosféra první světové války vás jistě pohltí. U posledních stran jsem měla vlhké oči. Závěr vás sice nemusí překvapit ale rozhodně se nejedná o předem jasný a nebo idealizovaný konec.

Zimního vojáka mohu doporučit náročnějšímu čtenáři a příznivcům válečných příběhů. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Lucce z Joty. Zimního vojáka zakoupíte na jejich eshopu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros