Recenze - Opak věčnosti

Velká lekce číslo jedna zní: ani cestování v čase nemůže zachránit ty, které milujeme. 


Autor: Justin A. Reynolds
Orig. název: Opposite of Always
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 448
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Alžběta Ambrožová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Když se Jack a Kate potkají na párty, spojí je sdílená láska k ovocným lupínkům a oblíbeným filmům. Jackovi je jasné, že se do téhle holky zamiloval – a to až po uši. Brzy už ji seznámí se svými nejlepšími kamarády Jillian a Frannym a Kate si je získá stejně snadno jako jeho. Jackova „skoro“ kletba byla konečně zlomena!

Ale jejich láska je… komplikovaná. Žijí totiž šťastně až navěky… ale jen skoro. Protože Kate zemře. A tím by měl jejich příběh skončit. Jenže Kateina smrt vrátí Jacka zase na začátek, do chvíle, kdy se poprvé setkali. A Kate je zpátky. Krásná a rozzářená. Zdravá, šťastná a okouzlující, tak jako vždycky. Jack si není jistý, jestli se náhodou nezbláznil. Ale jestli existuje šance, že by mohl Kateině smrti zabránit, rozhodně se jí nevzdá. I kdyby to mělo znamenat, že musí začít věřit na cestování časem.

Brzy však zjistí, že jeho činy mají následky. A když se jedno z jeho rozhodnutí stane pro někoho blízkého smrtelným, musí přijít na to, co je ochotný udělat – a obětovat – aby zachránil lidi, které má rád.



POSTAVY:
Jack - je jedináček, roky chtěl chodit s Jillian, ale ta chodí s jeho nejlepším kamarádem
Kate - dívka, která je po rozchodu; trpí srpkovitou chudokrevností neboli anémií
Jillian - kamarádka Jacka, chodí s Frannym
Franny - Jackův nejlepší kamarád, chodí s Jillian, 

OBÁLKA:
Kniha dostala novou českou obálku od Terezy Basařové a i když mě na první pohled rozesmutnilo, že nemáme původní obálku, na druhý nádech jsem si novou obálku zamilovala. Knize zůstala její typická žlutá barva a ponechala si i schody. Opak věčnosti je navíc vymazlený do detailů - na hřbetu jsou hodiny, zadní stranu knihy zdobí také malé a pro děj podstatné ilustrace. A to nemluvím o jednotlivých kapitolách, které mají každá svůj vlastní obrázek. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-

Kdyby existovala pistole trapnosti, oba bychom v tu chvíli dostali přímý zásah. 

MOJE HODNOCENÍ: 
Když jsem si přečetla anotaci k Opaku věčnosti, ihned jsem dostala nesmírnou chuť si tuto knihu přečíst. Velmi jsem vyhlížela její vydání a když nastal den D., kdy jsem se do knihy poprvé začetla, měla jsem jen pár minut a najednou jsem měla za sebou téměř padesát stran. 

Opak věčnosti je young adult příběh o lásce, naději, ztrátě a cestování v čase. Ovšem pokud čekáte složité vysvětlení o cestování v čase, nějakou fyzickou a logickou vysvětlivku, tu v této knize rozhodně nečekejte. Sice v ní Jack cestuje časem, ale rozhodně to není základ příběhu. Jack se zamiluje do Kate, která je ale nemocná. A v okamžiku její smrti je Jack natolik otřesený, že se z nějakého podivného důvodu ocitne znovu na začátku - těsně před okamžikem, kdy ji poznal. 

Jack King je kluk, kterého si bezesporu zamilujete. Trošku a vzdáleně mi připomínal Teda z HIMYM, protože oba byli tak trošku ztracení a stále všude hledali svou lásku. Jack se stále a znovu zamilovává do své lásky, kterou stále ztrácí. A stále neztrácí víru, že ji jednoho dne zachrání


Neboj se. Riskuj. A když to nevyjde, zkus to znovu.


Kniha je vyprávěna z pohledu Jacka, který nám líčí příběh o své lásce ke Kate, kterou v úvodu poprvé potkává. Láska je to jako trám a je velmi zajímavé sledovat čtyřikrát i pětkrát, jak se pozvolna znovu rodí. Ovšem na druhou stranu to čtenáře začíná i trošku nudit. Vše se opakuje stále dokola a nic zásadního se nemění. Přiznám se, že samotnou by mě podobná představa děsila, a asi by mě nebavilo zas a znovu bojovat o srdce své lásky. 

Opak věčnosti má sice přes 400 stran, ale měla jsem ji přečtenou opravdu rychle a rozhodně se nemusíte bát, že by byla natolik obsáhlá - spíše má dobře rozhozené začátky kapitol, takže často čtenář vynechá víc než polovinu strany, která je prázdná. Navíc u každé kapitoly dominuje také ilustrace, která zabývá skoro polovinu stránky. A třetí důležitým faktem zůstává, že se v ději vyskytuje celkem dost sms zpráv, které máte také rychle přečtené. 

Co když zachráním Kate, ale všechny ostatní ztratím? 

Láska mezi Kate a Jackem je krásná, jemná a dojemná. Jack udělá pro Kate opravdu cokoliv. Velmi ho trápí, že nemůže přijít na to, jak svou milou zachránit, i když ví, že tím ji jen udrží při životě o něco déle. Chyběl mi zde Katiin pohled. Nedovedla jsem si o ní pořádně udělat obrázek. 

V závěru mi přišlo, že autorovi docela docházel dech a nevěděl, jak přesně to dokončit. V jeho závěru jsem nenašla žádné vysvětlení ani nějakou myšlenku, která stála za celým příběhem, což mě docela zamrzelo. Jinak jsem si čtení užila a bavilo mě to. Dále oceňuji, že se autor rozepsal o nemoci, která není v knihách tolik profláknutá, Kate trpí srpkovitou chudokrevností neboli anémií. 

Opak věčnosti doporučuji všem příznivcům young adult příběhů. Knihu doporučuji zejména jako letní čtivo a nebo oddechovou četbu pro romantické duše. 


Jediné, co je horší než přijít o svou lásku, je přijít o ni znovu. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Opak věčnosti zakoupíte na jejich eshopu se slevou!



4 komentáře

  1. Kniha mě za začátku zaujala a ta obálka vypadá moc krásně. Tak snad někdy se k ní dostanu :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti moc za krásné fotky! Kniha je plná hezkých myšlenek :) Ale závěr je takový useknutý :-( Ale určitě přečtení nelituji :-)

      Vymazat
  2. Kniha mě zaujala, ale je pravda, že nejvíce mě zaujala ta krásná obálka :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je krásná. Kniha se čte sama ale je pravda, že ten závěr nebyl moc povedený :( škoda!

      Vymazat

Albatros