Recenze - Podlý král

Cardan je krutý a podlý, ale co od něj vlastně všechno můžeme čekat? 



Autor: Holly Black
Orig. název: The Wicked King
Série: Krutý princ
Pořadí: #2
Rok: 2019, v ČR: 2019
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Radka Kolebáčová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

První lekce zní: zatvrď se. Poté co vyšlo najevo, že Doubek je ve skutečnosti dědicem vílího trůnu, musí Jude svému bratříčkovi zajistit bezpečí. A právě jen kvůli tomu k sobě připoutala podlého prince – teď už krále – Cardana a stala se šedou eminencí tahající za nitky celé říše. I kdyby se Cardan nechal snadno ovládat, bylo by pro ni těžké stále proplouvat bouřlivými vodami proměnlivé politiky a spojenectví vílího království. Král ale navíc dělá všechno, co je v jeho silách, aby ji ponížil a zesměšnil, ačkoli je lidskou dívkou stále fascinovanější. Když začne být jasné, že se Jude někdo v jejím bezprostředním okolí chystá zradit, ohrozit její život a životy všech, které miluje, musí smrtelnice odhalit, kdo jí jde po krku. Dokáže se navíc vyrovnat s komplikovanými city, které chová ke Cardanovi?


POSTAVY:
Jude - před jejíma očima jí zabili rodiče, odmalička žije s vílami i když je člověk, nenávidí Cardana se kterým uzavřela dohodu, nyní je senešalkou Nejvyššího krále
Cardan - Nejvyšší král a víla,
Taryn - sestra Jude, je zasnoubená s Lockem
Locke - nejprve ho chtěla Jude, nyní je zasnoubený s její sestrou
Madoc - nevlastní otec Jude

OBÁLKA:
No co si budeme povídat, obálky k sérii Krutý princ jsou velmi a chutně povedené. Dvojka má ještě hezčí obálku než jednička. A upřímně jsem i ráda, že je série v paperbacku.

Jestli si myslel, že jsem krutý, rozhodl jsem se být ještě necitelnější. Když jsem nemohl mít jeho přízeň , měl jsem aspoň jeho hněv.


MOJE HODNOCENÍ:
Vloni jsem netrpělivě vyhlížela vydání knihy Krutý princ. Všude kolovaly samé pozitivní ohlasy na sérii a já si přála odhalit v čem tkví to kouzlo. Bohužel jsem na to nepřišla ano po dočtení prvního dílu. Nejprve jsem neplánovala číst dvojku, ale nakonec jsem se rozhodla v sérii pokračovat.

Elphame jsou Pohyblivé ostrovy, což je prostředí ve kterém se odehrává děj této série. Základem příběhu je nejen dobře vymyšlený smyšlený svět ale také celá zápletka, která není postavena na akci ale na intrikách.

Musíš být tak silná, abys mohla neúnavně vést jeden úder za druhým. První lekce je v sobě takovou sílu vyburcovat. 
Bude tě to bolet. Ale bolest tě utuží.

Jude se stala senešalkou Nejvyššího krále Cardana. Ačkoliv je člověk, má velmi vysoké postavení a dokáže manipulovat i se samotným Cardanem. A on ji musí do posledního puntíku poslouchat na slovo. Jí ale stále jde jen o to, aby se její bratr Doubek dostal na trůn. Jude Cardana z celého svého srdce nenávidí. A jak se říká, mezi láskou a nenávistí je jen krůček. Proto není divu, že i tady se snadno přešlápne. Tato zápletka byla zcela jasná již od prvního dílu a já se těšila, jak se v tomto díle jejich vztah rozvine. Asi tu mohlo být daleko více prostoru pro tento podivný vztah, ale budiž.

První polovina knihy je pomalejší, ale ta druhá přináší jízdu. Především závěr byl skvělý! Vyvrcholení příběhu mě velmi překvapilo a nadchlo pro další díl. Závěr přesně takový, jaký byste od Podlého krále mohli čekat. Takže stoprocentně půjdu do posledního dílu.

Upřímně nejsem největší fanoušek této série. A ačkoliv jsem byla z jedničky dost zklamaná, celkem mě překvapilo, kolik jsem si toho z této knihy, kterou jsem četla vloni, pamatovala. I přesto se mi kniha četla velmi dobře a děj mi dobře plynul pod rukama. 

Podlý král není klasická young adult fantasy série. Není založena na akcích, ale spíše se věnuje intrikování a podlým skutkům. Pokud vám nevadí, že se hrdinové nebijí hlava nehlava, pak byste sérii mohli dát šanci.


"Na chvíli jsem měl dojem, jestli jsi po mně nevystřelila ty."
"A co tě dovedlo k závěru, že jsem to já nebyla?"
"Ty by ses trefila."


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Podlého krále zakoupíte na eshopu se slevou!








2 komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Musím říct, že Krutý princ mě vážně mile překvapil a potěšil :) Takže se třesu nedočkavostí, až semi dostane pod ruku i Podlý král :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně mě mrzí, že sama necítím takové nadšení :-( ale druhý díl je rozhodně lepší než první :-) Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit :-)

      Vymazat

Albatros