Recenze - Nespoutaná

 Nespoutaná není typický román, je to zpověď ženy, jejích pocitů, tužeb a trápení


Autor: Glennon Doyle
Originální název: Untamed
Rok: 2020, V ČR: 2021
Počet stran: 304
Nakladatelství: Via
Překlad: Lucie Secká
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Plná bolesti a žalu, ale i krásy a lidského humoru. Taková je kniha Nespoutaná, v níž se autorka Glennon Doyle vypisuje ze syrovosti trpkého ženství prostoupeného závislostí, poruchou příjmu potravy, depresemi i rozpadem manželství. Zároveň zde však jako fénix povstává z popela, dává čtenářům naději na katarzní oproštění a pomáhá nám uvědomit si vlastní hodnotu, půvab a vnitřní lásku, s jejichž pomocí máme konečně šanci vymanit se ze svých klecí. Vystavme moc svého ženství konečně na odiv a dovolme si žít jako nezkrocené šelmy!
Všechno co z ženy dělá člověka, si v sobě hodné holky nosí jako svou třináctou komnatu. 

OBÁLKA:
Jsem moc ráda, že máme původní obálku, která vás rozhodně v knihkupectví zaujme. Myslím, že skvěle vystihuje obsah. Něco se třpytí, něco je jen různě barevné. 

Nevím, jestli jsem následujících několik let prožila a pak je sepsala, nebo jestli jsem následujících několik let sepsala a pak je teprve prožila podle toho.


MOJE HODNOCENÍ:
Nebudu zapírat, že mě na knihu velmi nalákala sama Kateřina. Ráda jsem se do ní pustila a mé pocity po dočtení jsou spíše pozitivní.

Vždycky když máš na výběr zklamat buď sebe, nebo ostatní, vždycky radši zklam ostatní.

Nespoutaná s podtitulem Probuďte se začněte žít je kniha, kterou autorka napsala sama o sobě. V podstatě se to dá nazvat i deníkem, ze kterého by si měl vzít čtenář poučení. Glennon v sobě dlouho dusila své pravé já. Žila životem, který podle všech měla, ale vlastně nežila. Když se zamilovala do ženy odstartovalo to u ní ohňostroj prozření. A přesně o tomto je tato kniha. O tom, že můžeme žít i jinak, bez předsudků. Tak, jak chceme sami. 

Slávy nedosáhnete jinak než skrz svůj příběh.

Nespoutaná je rozdělena na hodně krátkých kapitol, které se různě proplétají a vyprávějí nám životní příběh hrdinky na přeskáčku. Což by za mě nebylo na škodu, kdyby se to v polovině nezlomilo spíše na příručku pro výchovu dětí. Autorka se začala lehce točit v kruhu. A to je vlastně jediný mínus, který jsem v této knize našla. Zatímco první polovina se jen hemží lepíky, ta druhá skomírá. 

Je jednodušší o nás říct, že jsme porouchaní, než si přiznat, že reagujeme adekvátně na porouchaný svět.

Glennon se zabývá tématy jako feminismus, bulimii, intimitu, nevěře, rodičovství ale i vztahu mezi stejnými pohlaví. O všem hovoří svými myšlenkami a rozhodně vám nenutí svůj názor, i když to k tomu někdy sklouzává. Neřekne vám co je dobré a co špatné. Jen vám poví jak se cítila dřív, a jak se dnes cítí spokojeně. 

Člověka, který vás nikdy nenašel, nemůžete ztratit.

Co je pro mě Nespoutaná? Kniha plná pravdivých citátů a poučení, která zasáhne takřka každého. Rozhodně vám ji doporučuji přečíst, ale připravte se na to, že toto rozhodně není obvyklý román. 

Stavíme si hrady z písku a pak se v nich snažíme žít - plné strachu z nevyhnutelně přicházející vlny. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Kateřině a Knihy Dobrovský. Nespoutanou zakoupíte na e-shopu se slevou!



1 komentář

Albatros