Recenze - Naprostá šílenost

 Nenápadný komiks s důležitým tématem


Autor: Tereza Kopecká
Rok: 2021
Počet stran: 120
Nakladatelství: Paseka
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Středoškolačka Anna už týden nevyšla z pokoje. Jakmile to zkusila, rozbušilo se jí srdce a udělalo se jí tak špatně, až si myslela, že umře. Vrací se do školy s diagnostikovanou úzkostí, která na ni dotírá z každého rohu. Najednou je pro ni problém mačkat se s jinými lidmi v autobusu nebo se vydat do školy neprozkoumanou trasou. Příjemné nejsou ani ustarané pohledy rodičů. Nečekané zklidnění přijde do Annina života společně s klukem, který chodí do školy stejnou cestou. I když Anna ani nezná jeho jméno, cítí k němu okamžité přátelství. A když první den prázdnin zastaví před Anniným domem jeho dodávka, vydá se Anna na nečekanou výpravu. Jak to zvládne i s číhající úzkostí?

Nový český komiks svým moderním pojetím připomene například díla Rainy Telgemeierové, zároveň se ale vydává vlastním směrem podobně jako hlavní hrdinka Anna, se kterou se bez problému ztotožní holky i kluci.

OBÁLKA A KRESBY:
Kresby má na svědomí Tomáš Kopecký, který má za sebou práci na hrách a knihách. Jedná se v zásadě černobílou kresbu, které dominují barvy podle citového rozpoložení hrdinky. Nejčastěji tu máme zelenou (až tyrkysovou řekla bych) a fialovou ovšem objevuje se také červená. 


MOJE HODNOCENÍ:
Ráda vyhledávám komiksy, které obsahují důležitá témata, což Naprostá šílenost naprosto přesně vystihuje. 

Sedmnáctiletá Anna trpí návaly úzkosti, kvůli kterým někdy nedokáže ani vyjít ze svého pokoje. Se svým problémem navštívila psychiatra, který jí předepsal léky. Přesto se úzkosti vrací. Jednoho dne překvapí samu sebe i své okolí, když vyrazí na road trip se svým spolužákem. Navíc si Anna zapomene vzít s sebou léky, takže je odkázána jen a čistě na sebe.


Psychické problémy u mládeže jsou čím dál častější, a stále se bohužel setkáváme s lidmi, kteří je nedokáží pochopit. Líbí se mi, jak je uchopen tento komiks, který na jednu stranu představuje problematiku odlehčeně a s humorem, ale na druhou stranu ukazuje denní realitu. Naprosto výborné bylo zobrazení barev v tomto zpracování, kdy černobílou kresbu doplňovaly tři další barvy podle toho v jakém psychickém stavu se nacházela Anna. Za tento nápad rozhodně tleskám.


Mezi Annou a jejím spolužákem dochází k lehké romanci, ale nedojde zde ani na polibek. A to je další třešnička na dortu, která celý příběh krásně dokreslila. Upřímně doufám, že vyjde další díl. 


Naprostou šílenost přečtete velmi rychle ale zanechá ve vás jak stopy humoru, tak úzkosti. Moc doporučuji.

Za poskytnutí komiksu na recenzi moc děkuji Pasece. Naprostou šílenost zakoupíte u nich na eshopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros