Recenze - Jak se král Země víl naučit nenávidět příběhy

Návrat ke Cardanovi a poznání jeho pravého já


Autor: Holly Black
Orig. název: How The King Of Elfhame Learned To Hate Stories
Název série: Krutý princ
Pořadí: #-
Rok: 2020, v ČR: 2021
Počet stran: 192
Nakladatelství: CooBoo
Ilustrace: Rovina Cai
Překlad: Radka Kolebáčová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Než se z něj stal krutý princ nebo podlý král, byl jen obyčejným vílím dítětem se srdcem z kamene. Holly Blacková odhaluje nová tajemství z dramatického života záhadného krále Říše víl Elfhame Cardana. V tomto příběhu najdete neodolatelné podrobnosti z dob před příběhem Krutého prince, dobrodružství odehrávající se po Královně ničeho a známé okamžiky z celé trilogie vyprávěné Cardanovým pohledem.
V návratu do série Krutý princ si užijete lásku, která rozbuší srdce, nebezpečí, humor a drama, které okouzlilo mnoho čtenářů. Ke každé kapitole navíc patří celobarevné ilustrace Roviny Cai, které z titulu dělají chloubu každé knihovny.

POSTAVY:
Cardan - byl krutý, byl podlý ale taky byl dítětem, který zažil těžké věci
Jude - smrtelnice, toužila po pomstě, nenáviděla Cardana tak moc, že se do něj zamilovala
Nicasia - princezna z podmoří, která si získala pozornost prince Cardana

OBÁLKA A KRESBY:
Rovina Cai je umělkyně, která ilustrovala již několik knih. Českému čtenáři může být známo její dílo A oceán byl naší oblohou od Patricka Nesse. Její skicová technika a tmavé barvy jsou pro ni typické. Kniha je nádherná už na první pohled, kdy obálku nádherně doplňuje zlatá barva Cardana. A pokud svléknete přebal najdete nádhernou, čistou černou knihu se zlatým písmem. Nádhera. A to nemluvím o předsádce, jednotlivých stranách a dál. Zkrátka a dobře, tohle se povedlo na jedničku s hvězdičkou.


MOJE HODNOCENÍ:
Série Krutý princ patří mezi velmi oblíbené série, já si ji sice nezamilovala ale do jisté obliby se mi dostala. Její doplňkovou knihu jsem nemohla vynechat. A po jejím dočtení mám chuť si sérii celou přečíst ještě jednou.

Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy obsahuje 11 krátkých příběhů, které se odehrávají různě v období před samotným prvním dílem Krutého prince ale i v průběhu trilogie a dovolí nahlédnout i za děj Královny ničeho. Napsána je poutavým a jednoduchým stylem v er formě a budete ji mít přečtenou opravdu za chvilku. Celou atmosféru dokreslují ilustrace a kresby, kterých je celá kniha plná. Nebýt jich kniha by byla o dost kratší a i chudší. 

Místní čarodějnice už jej měla natolik plné zuby, že jej proklela. Choval se, jako by měl srdce z kamene, a tak mu takové opatřila. Od té doby nic necítil - ani strach, ani lásku, ani potěšení. 


Princ Země víl je neurvalý je druhým příběhem v knize, který mi přišel velmi povědomý. Myslím, že existuje česká pohádka na podobné téma a samozřejmě se podobným zabývá také jedna povídka v Zaklínači. Ovšem i když mi byl námět velmi známý, konec samotný mě velmi překvapil a přiznám se, že mi zlomil srdce. Ovšem ke Cardanovi to dokonale sedí. A k tomuto příběhu se v celé knize několikrát vracíme. Tleskám za tento nápad autorce

Nenáviděl tak zuřivě a urputně, až jeho srdce plamenem zášti pookřálo. Hřálo ho v hrudi a on se jím nechal stravovat. Jeho srdce vůbec nebylo z kamene - planulo mocným žárem ohně. 

Kniha je nádherným doplněním série ačkoliv pro někoho se může zdát jako zbytečnou publikací. Pokud jste předtím sérii nečetli, nebo jste si ji neoblíbili, asi si vás ani tato nezíská. Nicméně si zkuste přečíst prolog, který je za mě naprosto špičkový a okamžitě mě do Elfhame vtáhnul. 

Krutou trilogii přečtete za víkend protože neobsahuje obrovské tlusté svazky stojí na dobře vystavěném světě, perfektně napsané postavě Cardana a spoustě intrik. Pokud jste fanoušky série, tuhle knihu nutně potřebujete! Ovšem doporučuji knihu přečíst až po celé trilogii. 

Role padoucha byla jediná, v níž kdy skutečně vynikal. 










2 komentáře

  1. Tuhle sérii mám ráda, ale nevěděla jsem, zda se do téhle knihy pouštět, přeci jen povídkové knihy nejsou úplně pro mě. Ale po tvé recenzi se po ní asi mrknu 🙂

    OdpovědětVymazat

Albatros