Recenze - Královna ničeho

Závěrečný díl o Krutém princi, který se změnil v Podlého krále a jeho život zkřížila Královna ničeho

Autor: Holly Black
Orig. název: The Queen of Nothing
Název série: Krutý princ
Pořadí: #3
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Radka Kolebáčová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

On bude zkázou koruny a ničitelem trůnu.

Moc je mnohem jednodušší získat než si ji udržet. Jude se tuhle lekci naučila, když se vzdala kontroly nad podlým králem Cardanem výměnou za neomezené pravomoci.

Teď je z ní vyhoštěná královna Říše víl, skončila v lidském světě bezmocná a trpící Cardanovou zradou, ale odhodlaná získat zpátky všechno, o co ji připravil. A příležitost se brzy naskytne v podobě sestry-dvojčete Taryn, jejíž smrtelný život je v nebezpečí.

Pokud chce svou sestru zachránit, musí se Jude vrátit mezi víly, riskovat život a vyrovnat se se svými přetrvávajícími city k Cardanovi. Ale v Elfhame je všechno jinak. Říše stojí na pokraji války, a jakmile Jude vklouzne hluboko za nepřátelskou linii, pohltí ji krvavá politika.
RECENZE NA PŘEDCHOZÍ DÍLY KRUTÝ PRINC A PODLÝ KRÁL ZDE
POSTAVY:
Jude - smrtelnice, která byla vyhnána z vílího světa, zlobí se na Cardana potom, co ji obelstil
Cardan - krutý král, který si dělá co chce a bere si co chce, Madoc ho chce zabít
Taryn - sestra/dvojče Jude, vdala se za Lockeho, ale po jeho smrti je mezi podezřelými z jeho vraždy
Madoc - nevlastní otec Jude, plánuje sesazení Cardana

OBÁLKA:
Celá série Krutý princ má opravdu povedené obálky, u třetího a závěrečného dílu tomu není jinak. 


Toužit po tom být milován možná není tak hrozné. Jakkoli to bolí. Být člověkem nemusí vždy znamenat méněcennost.

MOJE HODNOCENÍ:
Série Krutý princ má u mě na rozdíl od ostatních sérií vzestupnou tendenci. Zatímco první díl, na který jsem se nejvíce těšila se u mě nezařadil nijak vysoko, každá další kniha získává vyšší a vyšší hodnocení. Jsem ráda, že jsem pokračovala s dalšími díly, i když jsem z jedničky tolik nejásala.

Druhý díl Podlý král skončil opravdu otevřeně a překvapivě, po jehož konci jsem o celém ději ještě dlouho musela přemýšlet. Proto jsem ráda, že se ke mně konečně dostal třetí díl, který začíná prakticky tam, kde dvojka končila. Královna ničeho začíná v lidském světě, kam po posledních událostech byla vyhoštěna Jude. Ta si stýská po Cardanovi, kterého ale zároveň nenávidí. Chybí jí vílí svět a nedokáže si představit, že bude do konce svého života v normálním světě. Pak se objeví její zoufalá sestra a prosí Jude o pomoc. 


Princ Cardan byl podle všeho jedním velkým zklamáním od samého začátku.


Cardana je v tomto díle až žalostně málo, jeho zlý charakter vzal jaksi za své, což je rozhodně škoda. Na druhou stranu je to třetí a závěrečný díl, který si o to asi žádal. Potkáváme zde staré známé z předchozích dílů. Postavy z Elfhame jsou dobře popsané a je na nich znát, že již prošli nějakou cestou, která je ovlivnila a změnila. Jude je stále paličatá a odhodlaná bojovat za své blízké až do konce. Ale je pravda, že ne všechny postavy dostali konce svého příběhu. Že by si autorka ponechala tzv. zadní vrátka na možné pokračování? Rozhodně by bylo z čeho čerpat. 

Královna ničeho je čtivá a dobře napsaná young adult záležitost. Od začátku do konce se v ní stále něco děje, akce střídá akci a na všem je znát, že si to Holly opravdu skvěle a detailně promyslela. Námět série je originální a na rozdíl od dvou předchozích dílů je v tomto daleko méně politiky. Za to ale nechybí bitky a války. Ale nebojte, Jude a Cardana si zde taky užijete. Jude a Cardan se řadí mezi oblíbené knižní páry a já chápu proč. Celá kniha je opět psána ich-formou z pohledu Jude. 


Celý život jsem své srdce střežil. Střežil jsem ho tak, až jsem se začal chovat, jako bych žádné neměl. Doteď je to omšelé, zpustošené místo, prožrané od červů. Ale patří tobě. 


Námět tohoto pokračování vidím v pohádce, kterou vám tu ale kvůli spoilerům nemohu prozradit. Královna ničeho mě bavila od začátku do konce. Uznávám, že konec byl trošku průhledný, odhadnutelný a malinko protažený, ale i tak jsem si to užila a za toto finále opravdu tleskám. Celá série má dohromady něco kolem tisíce stran, což je za mě další plus. Nejedná se o nijak vele dlouhé dílo a sérii to v paperbacku opravdu sluší. 

Po krutosti a podlosti přichází mírnější díl. Třetí díl se rozhodně řadí k nejlepším dílů, z této série

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Královnu ničeho koupíte na eshopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros