Recenze - Tma mezi hvězdami

Druhá sbírka moderní poezie | fotorecenze


Autor: Atticus
Orig. název: The dark between stars
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 240
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Tomáš Míka
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Druhá kniha básní instagramového fenoménu jménem Atticus, který si získal srdce více než milionu fanoušků. Po Láskou ji nespoutáš, knize o nezkrotnosti ženské duše, přichází Tma mezi hvězdami. Atticus se v ní soustředí na dualitu života, věrohodně popisuje lidské úspěchy i pády, energii, kterou vkládáme do nových vztahů, i mučivou samotu, která je střídá. Jeho básně jsou upřímným zkoumáním osamělosti a naší potřeby sdílení. Ve svých minimalistických textech mladý básník ukazuje, že potřebujeme obojí: bolest i radost, hvězdy i temnotu mezi nimi, abychom dovedli ocenit vše, co nám život nabízí…


OBÁLKA A GRAFICKÁ PODOBA:
Spojení černobílých fotografií a slov nemohl Atticus zvolit líp. Obě knihy mají stejnou úpravu. 


MOJE HODNOCENÍ:
Atticuse jsem objevila v loňském roce. Na jaře jsem si přečetla první autorovu sbírku moderní poezie, která mě nadchla. A na konci roku jsem si přečetla v angličtině právě Tmu mezi hvězdami, která si mě získala ještě víc, než první sbírka. 

Atticus navštívil v prosinci dokonce Prahu a já si to samozřejmě nemohla nechat ujít. Atticus nám dokonce několik veršů předčítal a tím upevnil pocit z celé akce. Atticus má nesmírný cit ke slovům. Jeho verše nejsou jen plochým vyjádřením současné nálady nebo pocitů, skýtá daleko víc. Sama jsem si v knize musela nesčetněkrát lepíkovat, jelikož mě jeho slova natolik zasáhla. U některých vět jsem měla blízko až k slzám. 


Tmu mezi hvězdami nelze slovy popsat, tu si musíte přečíst a prožít. Pokud bych měla nějakého moderního poetu určit za svého nejoblíbenějšího, potom by to vyhrál bezpochyby právě Atticus. Svým osobitým kozlem, slovy o bolesti, lásce, hledání si získal miliony příznivců. 

Poprvé mám navíc příležitost porovnat originál s českým překladem. Poezie je na překlad nejtěžší, ale přesto musím říct, že to překladatel zvládl opravdu bravurně. Často jsem při čtení nahlížela do originálu a potom hledala v českém překladu. A světe div se, překladatelka opravdu vystihla autorovy myšlenky ve správném měřítku. 

Byla tím divokým, 
co jsem miloval, 
mou tmou mezi hvězdami.


Sbírku jsem četla pár dní protože jsem si ji snažila šetřit. Knihu mohu ze srdce jedině doporučit. No přesvědčte se sami na následujících ukázkách. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Tmu mezi hvězdami ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 











2 komentáře

  1. Knihu jsem četla v originále a strašně moc se mi líbila. Těším se jak si pořídím 3. díl. Ta kniha je na první pohled krásná! ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se moc těším, až si pořídím třetí Atticovu sbírku! Ta obálka je dokonalá a jeho poezie je zkrátka návyková :-)

      Vymazat

Albatros