Recenze - Spoutávač

Kellena čeká další dobrodružství se kterým se musí popasovat zcela sám. Jak to zvládne? 


Autor: Sebastien de Castell
Orig. název: Soulbinder
Série: Divotvůrce
Pořadí: #4
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 440
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Peter Kadlec
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Kellen a jeho vražedný kočkoveverčák Reichis jsou sami na cestě a pátrají po tajemném mnišském klášteře známém jako Ebenové opatství. Je to místo, které nezasvěcenci nikdy nemohou najít, a Kellen začíná být zoufalý. Mniši v Ebenovém opatství totiž údajně vědí o černém stínu víc než kdo jiný, a dokonce ho prý umějí i léčit.

Potom se však stane něco, co Kellena a Reichise rozdělí. Kellen poprvé čelí světu sám a pronikne do stínové magie mnohem hlouběji, než se kdy odvažoval tušit.


RECENZE NA DIVOTVŮRCE, ČERNÉ ZNAMENÍ A KOUZELNICI


Popsat Reichise jedním slovem? Jak jsem to asi měl udělat? Zloděj? Vrah? Přítel? Od každého trochu. Reichis byl divoké zvíře, které se nikdy nikomu nepodřizovalo, noční můra pro každého, kdo ho naštval - včetně mě. 

POSTAVY:
Kellen - již je mu sedmnáct a čeká ho jedno z nejtěžších dobrodružství
Reichis - kočkoveverčák, kterému jde v tomto díle opravdu o krk
opat - žije v Ebenovém opatství a nevěří Kellenovi
Diadera - inspiritorka se kterou se Kellen seznámí v Ebenovém opatství

OBÁLKA:
Série Divotvůrce má bezpochyby nesmírně povedené obálky, které spolu v knihovně vytváří opravdu krásnou sbírku.

"Nemůžeš nikoho milovat, dokud nebudeš milovat sám sebe."


MOJE HODNOCENÍ:
Divotvůrce je middle grade série u které si pokaždé odpočinu. Kolem této série panuje velký rozruch a lidé ji hodně milují, sama ale bohužel nemohu říct, že bych sérii nazývala svou nejoblíbenější. Přesto v ní ráda pokračuji a navracím se do známého světa.

Opět nás v další knize nečeká mapa. Osobně mě to dost mrzí, jelikož Kellen putuje po světě a člověk tak nemá představu, kde vlastně může být. Svět, ve kterém se celý děj odehrává je přitom velmi zajímavý a Sebastien ho nesmírně pomalu odkrývá. Snad se tedy jednou té mapy dočkáme.


"Nikdo ti nic neudělá, chlapče. Bude nejlepší, když začneš pro změnu ty dělat něco pro někoho jiného." 


Spoutávač slibuje akci hned od začátku a díky tomu si za mě vysloužil titul nejlepšího začátku dalšího dílu. Ovšem tím mé obrovské nadšení uvadá. Tento díl se mi nesmírně vlekl a přišel mi nejvíc natahovaný, jak mohl být. Opět se dostáváme do nového prostředí, které je přitom velmi zajímavé. Kellen poznává další lidi s černým znamením a může se tak více dozvědět o sobě a své "kletbě".

Obrovsky jsem v tomto díle postrádala Reichise. Kellen v minulém díle opustil Ferius a na začátku jeho putování se odcizí i Reichisovi, který se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Celý díl tak trávíme bez oblíbených hrdinů. Bez Reichisova humora mi přišla kniha bez šmrncu, co si budeme, základním stavebním prvkem této série je právě postava kočkoveverčáka.


Ti, kdo poznali lásku, třeba jen na malou chviličku, nikdy nejsou úplně sami.


Kellen zase o kousek dospěl a jeho dobrodružství je o to zajímavější. Dokonce mu v tomto díle budou motat hlavu dvě děvčata. Nebojte, žádný trojúhelník a ani velká romance vás nečeká. Celá kniha se nese ve stejném duchu, jako její předchozí. Obsahuje krátké kapitoly, takže vám strany mizí rychle pod rukama. Spoutávač je ale bezesporu nejsmutnějším dílem celé série. 

Divotvůrce je opravdu povedená série pro mladší čtenáře, která ale dokáže okouzlit i starší. Spoutávač byl za mě nejslabším dílem celé série, ale to mi nezabrání v pokračování. 



Úspěšný plán útěku se skládá ze tří prvků: odlákání, útěku a finty. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Spoutávače zakoupíte na eshopu se slevou!




2 komentáře

  1. Páni těch dílů je.. docela se bojím, se do této série pouštět. Ale jedno se musí nechat. Ty obálky jsou moc krásné!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ještě nevyšly ani všechny :D Obálky jsou skvostné a postava Reichise je nejlepší :)

      Vymazat

Albatros