Recenze - Mapa Anny

Povídková mozaika o vztazích


Autor: Marek Šindelka
Rok: 2014
Počet stran: 136
Nakladatelství: Odeon
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Mapa Anny je nový povídkový soubor Marka Šindelky, nositele Magnesie Litery za prózu z roku 2012. Objektem autorova pozorování jsou opět vztahy: nebezpečné, zničené, vyhořelé, vyčpělé. Povídky jsou zároveň intimnější a přímočařejší, jsou smyslné i smyslové. V silných textech nahlížíme do vztahů, které byly kdysi krásné, ale už nejsou, anebo se nedařily od počátku, ale aktéři o tom neměli ani tušení.

Tréma je hrůza z příběhu vlastního života.


OBÁLKA:
Mapa Anny mě nesmírně zaujala svou obálkou, která nezapadá do klasické šablony, kterou se řídí Odeon. Tato až abstraktní obálka je nádherná a výjimečná. Navíc přebal není hladký, jako ostatní "odeonky". Kniha se dočkala svého druhého vydání a nejsem si jistá, zda nedostala také určitou úpravu textu. Obálka knihy zůstala stejná. 


MOJE HODNOCENÍ:
Marek Šindelka není v našich končinách žádným nováčkem. Dokonce je držitelem ceny Magnesia Litera. Sama se však k jeho knihám dostávám poprvé. Ačkoliv se příliš nekamarádím s povídkami, na jeho povídkovou sbírku Mapa Anny jsem se těšila. A jak u mě dopadla? 

Mapa Anny má pouhých 136 stran, takže ji i pomalejší čtenáři budou mít rychle přečtenou. Navíc se jedná o deset povídek, které společně skládají velmi příjemnou mozaiku. Ovšem nepleťme si pojmy s dojmy. Sice jako celek stvoří zajímavý komplex, ale nejde o žádný šokující nervy drásající závěr. Naopak, sbírka se spíše zabývá životními příběhy, které mohou potkat kohokoliv z nás. 


Strašně potřebujeme příběhy, už bez nich nemůžeme žít - asi jako cukrář bez sacharózy a svářeč bez aluminia. 


Hlavní hrdinkou není právě zmiňovaná Anna, ale spíše lidé, kteří se jí nějakým způsobem mihli v životě. Hlavní roli ve všech povídkách hrají vztahy, a ne zrovna pohádkové. Šindelka je rozebírá do hloubky a bez jakéhokoliv přikrášlování, zkrátka takové, jaké doopravdy jsou. Ráda bych poukázala na autorovy myšlenky, které naprosto skvěle vyjádřil. Jeho slovní spojení pro mě bylo doslova pohlazením po duši. Každá povídka je jiná. Jedna je veselejší, jiná depresivnější a to nemluvím o délce, kdy má každá povídka naprosto jiný rozsah

Každá povídka vypráví příběh někoho jiného, ale mnohdy právě povídka někoho cizího objasní život jiné hlavní postavy z předchozí povídky. Kniha jako celek přiměje čtenáře k zamyšlení, což byl rozhodně autorův účel. Děj se odehrává převážně v Praze. 


10 povídek na sebe různě navazující:

Představení začíná
Ulita
Reality
Kopie
Štafeta
Příliš těžké zbraně
Mapa Anny
Dukla, Darkov, Salm
Architekt
Růst krystalu

Mapu Anny mohu doporučit všem, kterým se líbila například kniha Místa ve tmě. Pokud příliš nemáte v oblibě povídky nemusíte se této knížečky nijak stranit. Zkuste ji a uvidíte. Mapa pro mě rozhodně nebyla poslední autorovou knihou.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Mapu Anny ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

3 komentáře

  1. Poslední dobou jsem si povídky velmi moc užila. A tohle vypadá moc krásně!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Četla jsi Místa ve tmě? Obě tyto sbírky mají cosi společného a obě se mi velmi líbily :-)

      Vymazat
    2. Ano Místa ve tmě jsem četla, o důvod víc se na knihu podívám. Děkuji za tip! :)

      Vymazat

Albatros