Recenze - Rodina odvedle

Pro fanoušky Zoufalých manželek. Tři rodiny s dětmi, jejich tajemství a jedna sousedka


Autor: Sally Hepworth
Orig. název: The Family next door
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 256
Nakladatelství: ikar
Překlad: Markéta Jansová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Milující manžel, krásný dům v dobré čtvrti, skvělá babička, která se ve svých vnoučátkách vyžívá. Essie má prostě perfektní život. Co vše se ale odehrává za na první pohled bezchybnou fasádou? Jednoho dne se do sousedství přistěhuje Isabelle a okamžitě vzbudí zvědavost celého okolí. Proč je svobodná? Proč si dům jen pronajala, proč si ho nekoupila jako všichni ostatní? Kde vlastně pracuje? Essie a Isabelle se velice sblíží a začíná být jasné, že Isabellino přistěhování nebylo jen pouhou náhodou. Na světlo se postupně dere šokující tajemství.


POSTAVY:
Ange - nahrála na Lucase těhotenství, abys si ho po nevěře udržela, je matkou synů Ollieho a Willa
Lucas - manžel Ange, živí se jako fotograf, měl poměr
Essie - trpěla poporodní depresí, zapomněla své dítě v parku, má dcery Miu a Polly
Barbara - matka Essie, chodí k dceři domů a vypomáhá jí
Ben - manžel Essie, 
Fran - podvedla svého muže a nyní neví, zda její dcera Ava je dcerou jejího muže Nigela
Nigel - manžel Fran, má s ní dcery Rosie a Ava (asi)
Isabelle - záhadná žena, která se přistěhovala do sousedství, podle řeší je lesba

OBÁLKA:
Rodina odvedle má krásnou obálku, která byla zvolena ze zahraniční předlohy.


MOJE HODNOCENÍ:
Rodina odvedle dle anotace slibuje tajemný příběh o Essie a její rodině, jejíž klid naruší příchod nové sousedky Isabelle. Jakmile jsem si přečetla tuto anotaci, hned jsem věděla, že si tuto knihu musím přečíst. Ovšem pokud čekáte thriller, musím vás zklamat. Jedná se o společenský román. 

Rodina odvedle není lehké čtivo. Hned v úvodu na čtenáře nahrne mraky postav, ze kterých jsem byla mimořádně zmatená. Celý příběh vypráví o třech ženách, které společně žijí v jednom sousedství, mají své manžele a každá po dvou dětech. Každá z těchto žen si nese svůj vlastní stín i když navenek působí jako dokonalé rodinky. Jedna trpěla poporodní depresí, druhá podvedla svého muže a třetí udělá cokoliv proto, aby si svou rodinu udržela. 


Vždycky měla sto chutí jim říct, že málem není totéž. Málem není ani skoro totéž. 


Do jejich "poklidného" žití navíc vstupuje nová sousedka - záhadná Isabelle, která se sama nastěhuje do dalšího z domů. Na celém předměstí navíc bydlí pouze rodiny s dětmi, takže její příchod opravdu naruší chod. A navíc se o ní říká, že je lesba. Poslední perličkou příběhu je záhada ztracené holčičky, která zmizela před pár lety. 

Od knihy Rodina odvedle jsem měla asi jinou představu. Čekala jsem thriller o pár postavách. Dostala jsem spíše dramatický společenský román s obrovským množstvím postav, ve kterých jsem se ztrácela. Zmatek přetrvával a mně nezbylo, než si udělat seznam jednotlivých postav a jejich mapu. Až poté jsem se konečně začetla. Chvílemi jsem měla pocit, že koukám na epizodu ze Zoufalých manželek

Kniha obsahuje krátké kapitoly, které jsou vyprávěny ve třetí osobě, ale místo nestranného vyprávění třetí osoby se zde dočkáváme myšlenek postav a představení děje tak, jak je vidí ona postava. Tento styl není zcela obvyklý, vlastně jsem se s ním setkala poprvé a působilo to na mě tak, že jsem měla pocit, že autorka chtěla psát er-formou ale vlastně měla potřebu vsadit do vyprávění pocity té postavy. A jelikož to nechtěla přepisovat, rozhodla se pro různé věty v závorkách o jejich pocitech. Nebo popisovala okolnosti tak, jak je viděla postava přesto, že měla být nestranná.

Přibližně v polovině knihy autorka odhalí celou zápletku knihy a pak už zbývá jen dočtení příběhu, který má jasný spád. Bohužel za mě jsem z knihy ve finále byla zklamaná. Celá zápletka a především její rozuzlení mi přišlo nereálné. Jedno předměstí, tři rodiny - tři ženy, které byly kamarádkami ale v celé knize se vlastně ani pořádně neviděly. Jedna rodina řešila nevěru ženy, druhá nevěru muže a třetí post porodní depresi. Další autorčiny knihy si nechám ujít.

Anotace přesto měla potenciál, který autorka nedokázala zcela naplnit. Možná, kdyby zvolila jen jednu nebo dvě rodiny, udělala by líp. I přes tyto negativa se mi ale kniha četla neskutečně rychle a začátek mě bavil.


"Víš, co je na tom nejhorší? Že kvůli tomuhle všemu můžu přijít o vztah s tebou. A ty jsi to jediné, bez čehož si život neumím představit."

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Rodinu odvedle ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou!


5 komentářů

  1. Kniha, na první pohled zní teda skvělé. Já taky nemám moc ráda, kde je hodně postav. :/ To je za mě velké mínus. Rozesmála jsi mě jak jsi to přirovnala k Zoufalým Manželkám :D

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem Zoufalky vlastně nesledovala, ale z těch ukázek a kousek dílů, které jsem viděla, jsem měla pocit, že se jedná o stejné zápletky :D Tys na seriál koukala?

      Vymazat
    2. Viděla jsem letmo pár dílu v televizi :)

      Vymazat
  2. Tak na tuhle knihu jsi mě opravdu nenalákala. Ale já ji ani neměla v plánu číst :D Kdyby to byl thriller, tak možná, ale společenské romány nejsou pro mě :) Jinak ale hezká recenze, Sabi :)

    OdpovědětVymazat

Albatros