Recenze - Čas čarodějnic

Upíři, Čarodějové a démoni v současném Londýně


Autor: Deborah Harkness
Orig. název: A Discovery of Witches
Název série: Čas čarodějnic
Pořadí: #1
Rok: 2011, v ČR: 2019
Počet stran: 544
Nakladatelství: Laser
Překlad: Martina Neradová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶


Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti.


I útlá knížka může obsahovat velké tajemství – takové, jaké může změnit svět.

POSTAVY:
Diana Bishop - historička a čarodějnice, která ale své schopnosti stále popírá, když byla malá zabili jí rodiče
Matthew Clairmont - upír, který žije už 1500 let, vědec, který si jde tvrdě za svým
Gilian Chamberlain - přítelkyně Diany, zabývá se klasickými studiemi, 
Peter Knox - čaroděj, který se snaží
Marcus - upír, kterého v 18.století proměnil Matthew a tím ho zachránil pře smrtí
Ysabeau - matka Matthewa,  

OBÁLKA:
Série Čas čarodějnic se u nás dočkal svého druhého vydání. Sama v rukou držím paperback verzi. První díl má dokonce seriálovou obálku. Jelikož jsem si zamilovala seriálové představitele, nevadí mi a vcelku se mi líbí na obálce. Ale pokud porovnám s dalšími díly, jsou rozhodně hezčí a tajemnější než první díl. 

SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ:
Než jsem se pustila do knihy, zkoukla jsem dva díly seriálové adaptace, která mě neskutečně chytla. Ale knihu jsem dočetla dřív, než jsem viděla zbylé díly. I když se seriál s knižní předlohou ve více věcech rozchází, musím i tak obě varianty příběhu hodnotit velmi kladně. Velmi jsem spokojená s fereckým obsazením, zejména s mou oblíbenou herečkou Teresou Palmer, která představuje hlavní hrdinku Dianu.


Každý, kdo čte laciné bestsellery nebo se dívá na televizi, ví, že upíři jsou úchvatní, ale nic vás nepřipraví na chvíli, kdy nějakého skutečně spatříte.



MOJE HODNOCENÍ:
Ačkoliv série Čas čarodějnic u nás vyšla již před několika lety, zaznamenala jsem ji teprve v loňském roce, kdy ji marně sháněla moje mladší sestra. Nakonec se jí podařilo sehnat celou sérii a stále mi ji velmi chválila. No a pak už to šlo ráz na ráz. Objevil se trailer k první řadě, který mě přesvědčil o tom, že této knižní sérii dám také šanci. A konečně se ke mně dostal první díl.

Přiznám se, že první velké plus u mě kniha získala svým prostředím současného městského fantasy. Všude je fantasy v nových světech, proto je pro mě příjemnou změnou, že se děj odehrává v Londýně (ehm, mém milovaném Londýně). Celá série není žádným drobečkem, a někteří z nás ji budou číst opravdu pěkně dlouho, ale pokud vám nevadí zdlouhavější popisy, knihu si stejně jako já, zamilujete.

V pondělí jsem potkala upíra. V úterý se mi pokoušel do mozku zavrtat čaroděj. Zdálo se, že středa bude dnem démonů.


Příběh sledujeme většinou očima hlavní hrdinky Diany a většina děje se odehrává v Oxfordu. Diana se často a ráda vrací do minulosti a díky tomu se čtenáři naskýtá pohled do jejího dětství a lépe můžeme pochopit její současné já. Zbytek děje nám vypráví třetí osoba a díky tomu můžeme sledovat i zajímavé momenty v životě Matthewa a dalších.

Ještě jsem ani nedočetla první díl a hned jsem si běžela koupit díl druhý. Démoni, upíři, čarodějnice ano to je moje. Naprosto jsem se do tohoto světa zakousla a nehodlala se pustit. Chvílemi se sice autorka zbytečně rozpovídala o ději, který na první přečtení není nijak podstatný, ale když toto autorce prominu, jsem nejvíc nadšená. Potřebuji vědět, co bude dál. První díl skončil otevřeně, i když tak obrovský cliffhanger to zase nebyl.

Na světě existují čtyři druhy: lidé, upíři, čarodějnice a démoni. Po letech nepokojů se domluvili a vytvořili Kongregaci a své dohody. Mezi jinými také to, že se jednotlivé druhy nikdy nespřátelí nebo dokonce neutvoří životní pár. Jenže čarodějnice Diana se zamiluje do upíra Matthewa a on do ní. Ani jeden z nich to neplánoval a tento vztah se vyvinul velmi nevinně a nečekaně. Jenže svým vztahem mohou přivolat válku. O důvod víc, proč je jejich vztah svůdně nebezpečný. 


„O tom, koho, jak a kdy budu milovat, si rozhodnu sama. Přestaň mi říkat, co mám dělat, Matthewe. Možná mám o upírech romantické představy, ale tvoje chování vůči ženám potřebuje zásadní revizi.“


Upíři, velká love story, co mi to jen připomíná? Že by to byl odkaz na Stmívání? Tyto dvě silná pojítka mají obě série stejné ale jinak jsou naprosto odlišná. Čas čarodějnic je skutečné fantasy pro dospělé, které si autorka promyslela do nejmenších detailů. Jednotlivé charaktery dokonale propracovala, takže jejich činy působí věrohodně. A samotný milostný příběh do všeho krásně zapadne. Z jednotlivých stran jsem cítila emoce, které se v Dianě bouřili. Od nenávisti přes zoufalou bolest až k šťastným okamžikům.

Kniha je plná krásných myšlenek, které jsem si musela založit. Navíc autorka zabrusluje i do dalších zajímavých témat jako je alchymie nebo odkazy na templáře.

Co se stane když otevřete knihu? Hrdince Dianě se změnil naprosto celý život. A pokud se pustíte do Času čarodějnic rozhodně už nic nebude takové, jako dřív. Já se zamilovala do Matthewa, co vy? 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Čas čarodějnic ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

6 komentářů

  1. Tato kniha mě snad všude pronásleduje, ale nejsem si jistá, že by se mi líbila. Ovšem když vidím tvé hodnocení, páni! No, když už tak se raději pustím do seriálu, abych si od čtení taky někdy odpočinula. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus seriál, který nemá chybu! Zamilovala jsem se do něj a netrpělivě vyhlížím druhou sérii :-)

      Vymazat
  2. Já jsem viděla seriál, který se náramně povedl! Knihu asi vynechám. Nebo jestli na ní časem narazím, tak si jí určitě přečtu! Matthew je můj další Crush v seznamu :D ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže za letošní rok je to Matther a Tomáš z Trny v čase? :D Kniha je skvělá ale chce to mít na ni dost času :-)

      Vymazat
    2. Ano! Moji kluci za tento rok. Jsem zvědavá kdo ještě přijde. Moje srdce je na rozdávání :D

      Vymazat
  3. Chvilku mi trvalo, než jsem se do toho dostala, ale je to super :-)

    OdpovědětVymazat

Albatros