Recenze - Kouzelnice

TŘETÍ KELLENOVO DOBRODRUŽSTVÍ | Kdo bude tajemná Kouzelnice a co to bude pro Kellena a jeho přátele znamenat? 



Autor: Sebastien de Castell
Orig. název: Charmcaster
Název série: Divotvůrce
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 430
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Peter Kadlec
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Vydejte se potřetí do magického světa fantasy série Divotvůrce
Kellen, Reichis a Ferius cestují do Gitabrie, země proslulé úžasnými vynálezy. Když se k nim zvláštními argosanskými cestami dostane zpráva o mechanickém ptáčkovi oživeném magií, uvědomí si, co všechno je v sázce. Co když Gitabriánci dokážou oživit i něco mnohem nebezpečnějšího? Mezitím jim cestu zkříží neznámý rudý mág a také nečekaný jan’tepský spojenec. Čas nemilosrdně ubíhá a karty ve Feriusině balíčku varují před blížící se válkou.



POSTAVY:
Kellen - sedmnáctiletý mladík, který je na útěku
Reichis - kočkoveverčák, který pomáhá Kellenovi
Ferius Parfax - Argosanka, která dostane neobvyklou kartu s mechanickým ptáčkem

OBÁLKA:
Obálky z této série jsou jedna lepší, než ta druhá! Ovšem na této je konečně v celé své kráse Reichis! Po červené a modré tu máme oranžovou. Jsem zvědavá, která bude následovat. Jen mě mrzí, že v českém překladu nemáme i ilustrace uvnitř knihy, o kterých se zmiňuje Sebastien v Poděkování. 


MOJE HODNOCENÍ:
Série Divotvůrce patří mezi mé oblíbené a zatím mě ani jeden z dílu nezklamal. Vloni na podzim jsem za sebou přečetla oba díly a nyní vám můžu konečně povědět také o třetím díle, který je ještě lepší, než ty předchozí. Návrat k postavám po půl roce byl jako návrat domů. 

Jelikož se jedná o třetí díl ze série, je asi zbytečné zdlouhavě hovořit o ději, protože bych jen velmi nerada spoilerovala. Nicméně děj navazuje pěkně tam, kde Černé znamení skončilo. Opět sledujeme osudy Kellena, kterému je již sedmnáct let. Ačkoliv se již mnohému naučil, stále je to starý známý Kellen, kterému hvězdy nejsou příliš nakloněny. A to mě nesmírně baví! Konečně hrdina, kterému se na první dobrou všechno daří. Navíc ho na jeho pouti doprovází jeho společník kočkoveverčák Reichis, bez kterého, co si budeme nalhávat, by tato série nebyla tím, čím je.


"Smrdíš," prohodil kočkoveverčák.
"Ty taky," opáčil jsem.
Takový je v kostce náš vztah. 


Další dobrodružství hrdinů je zatím nejvíce nabité akcí. V ději se stále něco děje a akce střídá další akci, což vedlo k nesmírně čtivému příběhu, který mě nesmírně bavil. Sebastien píše velmi krátké kapitoly, takže věta typu: "Ještě dočtu jednu kapitolu," v tomto případě je opravdu zbytečná. Tuto větu raději nahraďte: "Jen dočtu akci,". 

V Kouzelnici se opět setkáváme se starými známými: Kellenem, jeho kočkoveverčákem ale také s Ferius. Všichni tři putují za svým cílem, když jim cestu zkříží tajemná kouzelnice, která patří do Kellenovi minulosti. Tato zápletka mě nesmírně potěšila a myslím, že ještě není zcela vyčerpána a že nám Sebastien připravil dobrou půdu pro další díl. Kromě starých známých postav se v ději objevují i zcela nové charaktery. A zejména z jedné jsem byla hodně nadšená. Bez spoileru vám mohu prozradit jen tolik, že Reichise tato postava absolutně nepotěšila. 

Ani v tomto díle nechybí hlášky kočkoveverčáka, u kterých jsem se opravdu nasmála a musela si je zakládat. Při psaní recenze jsem vybrala pár z nich, o které se prostě nešlo nepodělit. Celý děj je opět vyprávěn ich-formou z pohledu Kellena, který se s čtenáři dělí o myšlenky, které by za žádnou cenu neprozradil jediné živé duši v celém ději. O to více mám tohoto hrdinu radši.


Probral jsem se spoutaný řetězy. 
Už zase.
Proč se to musí stávat zrovna mně? 


Kouzelnice je třetím díle z middle grade série Divotvůrce, kdy každý díl zbožňuji víc a víc. Sice jsem knize stále nedala pět z pěti hvězdiček, ale rozhodně vám mohu zaručit, že tento díl je zatím nejlepším dílem z celé série. A to ty předešlé byly taky skvělé. Ačkoliv jsem se prvního dílu obávala, že mě kniha příliš neosloví, mýlila jsem se. Sebastien píše nesmírně sympaticky a čtivě. Jeho knihy jsou milým pohlazením po duši, oddechovkou, kterou jen tak neodložíte. Pokud nejste u knih zvyklí číst Poděkování od autora, prosím, u této knihy si ho přečtěte. Sebastien ho napsal s nesmírným citem a opravdu mě dojal. 

Čtvrtý díl z této série má již své české jméno - Spoutávač a v originále má zelenou barvu. Doufám, že vyjde opravdu brzy. Knihu Kouzelnici a celkově sérii Divotvůrce vám mohu ze srdce jen a jen doporučit. 


"Mimoto," pokračoval a naprosto mě ignoroval, "tohle by mohl být základ lepšího příběhu: mladý, šlechetný válečník se vydává do spravedlivého boje doprovázen svým věrným - i když trochu natvrdlým - lidským kumpánem." 
"Někdy jsi hrozná bestie, víš o tom?" 
Kočkoveverčák na mě zavrčel. "Hele, já jsem ta největší bestie, jakou svět kdy viděl, tak si to radši pamatuj.


Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Kouzelnici zakoupíte na eshopu se slevou! 




3 komentáře

  1. Recenzi jsem rychle prolítla, jelikož jsem ještě nečetla druhý díl. Musím se co nejdřív pustit do ostatních dílu!

    Ty obálky jsou čím dám tím krásnější ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou boží a rozhodně si přečti obě pokračování, stojí za to :-) Je to super série a já jsem moc zvědavá, jak to bude dál :-)

      Vymazat
  2. U této knihy mě zaráží, jak ji jedni vychvalují a druzí říkají, jak je to nejslabší díl celé série a velké zklamání. Tak já nevím!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Albatros