Recenze - Prokletá krev

MONARCHIE A UPÍŘI | METRO | VERSAILLES 



Autor: Ange
Orig. název: Sang Maudit
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2019
Počet stran: 440
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Světlana Ondroušková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Odhalte temná tajemství skrytá v zákoutích Versailles!
Představte si svět, ve kterém Velká francouzská revoluce nikdy neproběhla a kde se právě chystá korunovace Ludvíka XXIV. Sedmnáctiletou Angie pronásledují jednoho dne v metru dva ozbrojení muži a pokusí se jí zabít. Unikne jim jen o vlásek. Toho dne večer ji nečekaně navštíví její matka vévodkyně de Noaillesová, kterou již léta neviděla, a pozve ji na ples do Versailles, aby byla náležitě představena u dvora. Angie se tam nechce, ale takový večer by jí mohl pomoci odhalit, kdo jí usiluje o život a proč.




POSTAVY:
Angie - sedmnáctiletá dívka, která se po letech vrací k matce
Filip Orleánský - upír, má bratra Karla, který touží po moci
Matt - kamarád a spolužák Angie
Karel - bratr Filipa, touží po moci a je pro ni schopný udělat cokoliv

OBÁLKA:
Co se obálek obecně týče, preferuji obálky spíše bez tváře. Ale v tomto případě se mi daleko víc líbí česká verze, i když je na obálce tvář dívky. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Knihy Selekce a tematicky zaměřené na upíry mám v oblibě. Proto když jsem zaslechla, že vyjde kniha s těmito přísadami, měla jsem hned jasno, že si Prokletou krev prostě musím přečíst. Nemohla jsem se dočkat dne, kdy kniha konečně vyjde. 

Prokletá krev má přes 400 stran a bohužel si myslím, že mohla být o něco kratší. Především začátek je velmi rozsáhle popsán a díky neběžnému světu jsem se chvílemi ztrácela v ději a především v klubku postav. Ovšem jakmile jsem překonala těžší začátek, dost jsem se rozečetla. Rozhodně doporučuji si u čtení zapisovat kdo je kdo, pokud vám dělá problém větší postav vedlejších postav. 

Angie je milá dívka, která právě úspěšně složila zkoušku z dospělosti. Během jednoho dne se jí obrátí život vzhůru nohama. Nejprve ji v metru napadnou cizí muži, kteří jí vyhrožují smrtí. A potom se doma setkává se svou matkou - vévodkyní de Noaillesovou, která jí přijela odvést s sebou aby ji mohla na plese představit u dvora. Angie se tato představa vůbec nelíbí. Roky svou matku neviděla a navíc jí šlechta není nijak po vůli. Nakonec se ale s matkou vydá do Versailles. Brzy se setkává se šlechtou ale také odhaluje, že zvěsti o upírech jsou skutečná fakta. Kdo se ji pokusil zabít a proč? A co ji čeká je jedno velké dobrodružství. 

Jak už jsem zmiňovala, kniha se mi v prvních stranách hůře četla, ale potom přišla neskutečná jízda! Prokletá krev není žádná pohádka, krev v ní teče proudem. Akce a nebezpečí jsou protkané s perlami šlechty. A nejvíce tleskám autorce za skutečnosti, které se v knize dočtete až v samotném závěru. Samotné rozuzlení a tajemství příběhu mě velmi nadchlo. Všechno poté do sebe velmi zajímavě zapadlo.


Tak takhle to ve skutečnosti chodí v pohádkách. Princ potká svou Popelku, tančí s ní a vůbec ho nezaujme. 


V Prokleté krvi je také romantika. Ovšem nedokázala jsem nějak pochopit lásku mezi hrdiny a proto jsem jí nedokázala uvěřit. Přitom jsem si pořád přála, abych ji pochopila. Na můj vkus měla tato lovestory v knize příliš malý prostor. Angie neměla vůbec čas vzdychat nad svým milým nebo naopak o něm přemýšlet. 

Některé scény v knize byly opravdu krvavě nechutné, na to, že je kniha young adult. Celá kniha je vyprávěna v er-formě a děj se točí kolem Angie, která je jako hlavní hrdinka moc milá. 

V závěru se rozklíčovali záhady, což mě opravdu mile překvapilo. Na druhou stranu byla veškerá akce trošku překombinovaná a urychlená. Celý děj nějak plynul a v závěru se vše odehrálo nesmírně zrychleně. Konec si nechal otevřená vrátka díky epilogu, ale doposud není nikde ani slovem zmínka o možném pokračování. Uvidíme, co přinese čas. 

Autorce tleskám za zajímavě promyšlený svět. Ovšem nepřítomnost Eiffelovy věže ve Francii mě lehce zarmoutila. Nápad na propojení upírů a moderní Versailleské šlechty se mi velmi zamlouval. Tyto na první pohled k sobě nepadnoucí prvky stvořily velmi zajímavý příběh. Prokletá krev rozhodně vyčnívá z davu a já vám ji mohu jen doporučit. Ovšem připravte se na složitější sžití s dějem a postavami. Potom to ale rozhodně stojí za to. 




6 komentářů

  1. Krásna recenze, Sabčo! :) Do knížky se chci co nejdříve pustit. Moc mě láká a po dlouhé době mám na nějakou tu "upířinu" náladu, tak snad se k ní brzy dostanu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Šárko :-) Určitě potom dej vědět, jak se ti líbila :-) Já se roky chystám na Vampýrskou akademii :(

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, v zásadě se shodneme. Já tuhle knihu zkrátka četla ve správnou chvíli, takže mi naprosto sedla do noty a díky tomu jsem si ji potom tolik užila :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu :-) Je to smutné, ale dost o celkovém požitku z knihy dělá čtenářova nálada :D

      Vymazat
  3. Tak na tu knihu jsi mě moc nalákala! Krev to já ráda! Už si to píšu do seznamu.
    Ta obálka se mi moc taky nelíbí mohla by být trochu strašidelnější :D

    Recenzi máš krásnou! ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Mai <3 Upíři jsou mou oblíbenou záležitostí, ale tady jich bylo docela málo :-( škoda

      Vymazat

Albatros