Recenze - Sleduj mě

AGORAFOBIE | SOCIÁLNÍ SÍTĚ | POSEDLOST ZPĚVÁKEM


Autor: A. V. Geiger
Orig. název: Follow me back
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017, v ČR 2018
Počet stran: 352
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Anna Křivánková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Tweety, soukromé zprávy i záznamy policejních výslechů…
YA thriller pro onlineonovou generaci, který vás udrží v napětí do poslední stránky!

Tessa má agorafobii, úzkostný strach z otevřeného prostoru. Utíká proto do online světa, kde je aktivní členkou fandomu zpěváka Erica Thorna. Když jí její idol nečekaně pošle zprávu, původně se záměrem si z ní vystřelit, jejich komunikace se rozvine v upřímné přátelství. Když se ale rozhodnou setkat IRL, na povrch začnou vycházet nebezpečná tajemství…




POSTAVY:
Tessa - dívka, která trpí agorafobií, zbožňuje zpěváka Erica
Eric Thorn - hudebník, který je frustrován zájmem o sebe (chtěl by, aby ho lidé brali jako člověka)
Scott - přítel Tessy, chápe její fobii ale není pro něj jednoduché Tessu pochopit

OBÁLKA:
Sleduj mě má v české verzi stejnou obálku, jako ve své domovině. Co si budeme říkat, obálka této knihy je velmi povedená a rozhodně člověka upoutá. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Thrillery mám ráda, o to víc je vyhledávám na podzim. Jakmile jsem si přečetla anotaci chystané knihy Sleduj mě, začala jsem se na knihu těšit. 

Na začátku musím podotknout, že se jedná o YA thriller, takže je to směřované na tuto cílovou skupinu. Osobně ale musím říct, že spíše než thriller v knize vidím YA. Většinu knihy jsem tápala kde se ukrývají prvky thrilleru. V závěru knihy konečně nastala nějaký akce a napětí. Bohužel až v samotném závěru, díky čemuž si kniha vysloužila o hvězdu navíc. 

Hlavní hrdinka trpí Agorafobií, což je strach z veřejných prostranství. Z tohoto důvodu Tessa přestává vycházet z domu a možná i díky tomu se více ponoří do své vášně - Twitteru. Nebo konkrétněji její posedlostí mladým zpěvákem Eriem Thornem. V jeho fanouškovském světě je Tess jako ryba ve vodě. Zná jeho největší fanouškovské základny - ovšem vše z bezpečí domova a pouze přes sociální síť Twitter. 

Velmi se mi líbilo, že ani jeden z postav není klasickým bezchybným a ideálním hrdinou. Eric je znechucený z chování některých svých fanoušků a navíc žije ve strachu, jelikož celkem nedávno jedna fanynka zabila zpěváka. Co když se mu stane něco podobného? Tessa naopak prožívá fobii, o kterých se v českých vodách nedočítáme často (opravte mě, pokud se mýlím). Navíc agorafobie je velmi zajímavé téma, které se bohužel dalo lépe zpracovat. 

Sleduj mě je velmi čtivá kniha, která je vyprávěna er-formou, kdy se střídá vyprávění o Tesse nebo o Ericovi. Velkým zpestřením jsou policejní záznamy, které knize dodávají na napětí. Záznam z výslechu navíc otevírá celý příběh. 

Jedná se o první díl z plánované duologie. Druhý díl snad u nás vyjde a já si ho ráda přečtu, protože konec byl naprosto... nepochopitelný, neuvěřitelný..? Nevím jak bych popsala výbuch emocí, které ve mně závěr zanechal. Je ale bohužel škoda, že si to autorka nechala až na konec, protože bez poslední kapitoly a epilogu by kniha neměla u mě tak vysoké hodnocení. 

Sleduj mě je z většiny klasická love story YA kniha, která nikoho neurazí ale nijak nenadchne. Frustrovaný zpěvák, kterého všichni milují bez toho, aniž by ho poznali. A na druhé straně dívka, která se bojí opustit domov, protože trpí fobii a celý svůj čas věnuje Twitteru a sledování všeho, co se děje kolem známého zpěváka. 

Tito dva mladí lidé si náhodně začnou psát a zamilují se do sebe. Ovšem nečekejte žádnou přeslazenou love story, jelikož hrdinové si pouze dopisují. Eric Tesse nepřiznal kým je, pro ni je obyčejným Taylerem, fanouškem jejího idola. Takže většinu knihy čteme o jejich životě a samozřejmě nahlížíme do jejich zpráv, které si spolu vyměňují. 

Ačkoliv měla autorka skvělý nápad na napsání thrilleru, podle mě jí ujela ruka a napsala YA love story. Jelikož se snažila knihu vrátit na původní záměr, napsala poslední kapitoly s jiným nábojem. A  právě tím je výsledek kniha Sleduj mě. 

Osobně bych proto knihu nenazývala thrillerem. Jelikož se jedná o autorčinu prvotinu věřím, že se v dalších autorčiných knihách máme na co těšit. Je pravda, že kdybych byla o nějaký ten rok mladší, knihu bych si více užila. Ale i tak přečtení nelituji a doufám, že se v příštím roce dočkáme pokračování. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Radkovi z Euromedie. Knihu Sleduj mě ulovíte na stránkách Knižního klubu

4 komentáře

  1. Knížku mám doma a moc se na ni těším. Doufám, že na ni v listopadu vyjde řada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se ke knize dostaneš, určitě dej vědět, jak se ti líbila :-) Pro nás knihomoly je stále málo času :-(

      Vymazat
  2. Tato kniha mě celkem láká! Určitě je to super oddechovka. A když od ní nebudu mít žádná očekávání, třeba nakonec budu nadšená. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sleduj mě je oddechovka, skutečně se nikdo nemusí obávat, že by se jednalo o thriller (až na pár posledních stran). Věřím, že pokud nebudeš mít žádná očekávání, knihu si užiješ o to víc :-)

      Vymazat

Albatros