Recenze - Jak fotit nejen na Instagram

FOCENÍ | INSTAGRAM | FOCENÍ MOBILEM


Autor: Leela Cydová
Orig. název: Styling for Instagram
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 192
Nakladatelství: Esence
Překlad: Leona Maříková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Sociální sítě mohou být bohatým zdrojem inspirace pro začínající fotografy. Založit si účet na Instagramu není nic složitého, ale vytvářet svůj profil a získávat followery vyžaduje dvě věci: silnou osobní identitu a stále se zlepšující styl, který budou chtít lidé napodobovat. Tato kniha vám pomůže obojího dosáhnout. S radami, jak vytvořit perfektní kompozici, nalézt správný úhel pohledu a vybrat si ideální rekvizity, nabízí kniha vše, co potřebujete vědět k tomu, abyste získali perfektně „doladěné“ fotografie, které osloví ostatní uživatele.




OBÁLKA:
Tato kniha si mě získala svým sympatickým formátem. Kniha obsahuje obrovské množství fotografií a navíc je natištěna na kvalitním křídovém papíře. 

MOJE HODNOCENÍ:
Naučných publikací není nikdy dost. Knih o tom, jak fotit vyšlo nespočet. V poslední době se fotí všechno a všude. Tak proč si o tom nepřečíst další publikaci a navíc se k tomu něco přiučit. 

Znáte tu vymlouvací větu "Nemám hezké fotky protože nemám drahé zařízení." Této větě ale odzvonilo, neboť pro hezkou fotku nemusí mít člověk nutně zrcadlovku. V dnešní době má skoro každý mobil a v něm dobrý foťák. Samozřejmě, že pokud člověk má lepší techniku, je to znát ze samotného snímku. 


Jak fotit nejen na Instagram je velmi milá publikace, která je rozdělena na několik kapitol:
Kde začít
Hledejte inspiraci
Co fotit
Styl
Světlo
Komponujte
Místa a prostor
Tipy a triky

Každá kapitola je rozdělena na několik podkapitolek. Kompozice každé takové podkapitolky je přesně daná. Na dvoustraně je vždy na levé straně velká fotografie s úvodním textem (perexem) a na pravé straně potom tři fotografie a knim určitě body jako rady. 

Leela Cydová, která napsala tuto knihu je fotografka a stylistka, která se zaměřuje na životní styl a cestování. Rozhodně doporučuji k nahlédnutí její instagramový účet, který je plný různých fotografií, které můžete znát i z její knihy. Kromě jejího účtu jsou v knize ukázky různých zajímavých instagramových účtů. 


V dnešní době (naštěstí) už nemusíme být omezeni na zhruba 30 snímků na jednom filmu. Navíc nemusíme čekat na vyvolání abychom viděli finální snímky. Jste někde na výletě? Nafotíte fotky a rovnou je můžete poslat svým blízkým a nebo rovnou je zveřejnit na svých soiálních sítích. 

Já upřímně nedám na Instagram dopustit. Tuto milou aplikaci jsem si zamilovala před pár lety a díky ní pomalu ustupuji i od samotného Facebooku. Jak ale fotit pěkné fotky? Ono to není až tak moc těžké. 

Tuto knihu jsem si postupně dávkovala, abych si z rad něco odnesla. Řekla bych, že nejsem ve focení tak úplný amatér, takže jsem nějaké rady už dobře znala. Nejdůležitější je vědět co chcete fotit. Fotografie jsou především pohledem fotografa. Takže pokud si rozmyslíte co chcete fotit, je první meta pokořena. 

Autorka radí jak na maličkosti, jako je například úprava samotné kompozice. Chcete vyfotit kuchyňskou linku? Pořádně se podívejte do hledáčku, zda-li vám v pohledu nepřekáží třeba takový odpadkový koš. Leela radí aby každý fotograf nikdy nepřemýšlel nad tím, že se dá něco POTOM upravit. Nejlepší je toho co nejvíce upravit při focení a připravit na finální snímek vše jak si představujete. 

Další svatou pravdou je tzv. rozehřívání se. Sama na sobě jsem si také všimla, že první snímky u mě nejsou nikdy takové, jako ty v průběhu nebo na konci focení. Všechno chce svou náladu, čas, světlo ale také přípravu. 

Jsem moc ráda, že se mi tato publikace dostala do rukou. Je pravda, že neobsahuje nic světoborného a asi mě to o nic moc neobohatilo, ale jsem ráda, že jsem s knihou strávila svůj čas. Kniha je spíše pro úplné začátečníky nebo pro lidi, kteří si pohrávají s myšlenkou začít více fotit. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Jak fotit nejen na Instagram ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 



4 komentáře

  1. Knižku nepoznám, ale určite stojí aspoň za prelistovanie :) pekný článok
    dusazeny.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tip na knihu:) Fotím ráda a docela mě to teď chytlo :) Už jsem si všimla, že to skutečně vyžaduje čas a kreativitu, takže každý další tip se hodí :) U mě kupodivu bývají zase pro změnu nejlepší první fotky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky! Jsem moc ráda, že se ti kniha zalíbila :-) Focení je hodně časově náročné. Nejhorší je, když není světlo a zrovna mám čas a třeba potřebuji fotit na recenze :-(

      Vymazat

Albatros