Recenze - Věř mi

VRAŽDA | HLEDÁNÍ VRAHA | LŽI

Autor: J. P. Delaney
Orig. název: Believe me
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 344
Nakladatelství: ikar
Překlad: Milena Pellarová
Moje hodnocení: ✶✶✶


Když člověk nosí masku moc dlouho, přiroste mu ke tváři… Temný psychologický thriller od autora loňského bestselleru Ta přede mnou!

Mladá ctižádostivá herečka Claire zoufale potřebuje práci a peníze, proto se rozhodne přijmout nabídku stejně tak amorální jako nebezpečnou – má být jakousi volavkou právnické firmy specializující se na rozvodové pře. Jejím úkolem je svést ženatého muže, vše zdokumentovat a důkazy posléze předat „podvedené“ manželce, aby je mohla použít u soudu. Jenomže potom je žena jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá a Claire se stává hlavní podezřelou. O pár měsíců později je však stejnými vyšetřovateli naopak požádána o pomoc. Policie chce, aby se vetřela do života manžela zavražděné – tedy jediného muže, jehož se jí svést nepodařilo. Se svou rolí se však sžije až příliš dokonale…




POSTAVY:
Claire - jako dítě přišla tragicky o rodiče, nikomu nevěří, chce se stát herečkou
Patrick - manžel Stelly, přednáší na škole, miluje poezii
Kathryn - policejní psycholožka, která najme Claire
Stella - manželka Patricka, která se rozhodla svého muže vyzkoušet

OBÁLKA:
Česká obálka není úplně původní, zanechala si motiv, barvu i styl, jen fotografie ženy se změnila. Upřímně mi to vůbec nevadí a obě obálky se mi líbí. I když je pravda, že žena na původní obálce se dívá do strany, zatímco na naší se dívá přímo na čtenáře a to mi přijde opravdu povedené!

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Psychothrillery patří mezi mé oblíbené žánry, proto jsem se s chutí pustila i do novinky od autorky knihy Ta přede mnou. Bohužel jsem očekávala až moc skvělou knihu. Asi...

Věř mi je opravdu zvláštní a bláznivá kniha. Knize nemůžu odepřít, že je neodhadnutelná. Po přečtení anotace jsem si udělala nějaký obrázek o celém příběhu. Potom jsem začala číst a do zhruba sto stran jsem dočetla co se psalo v anotaci. A potom nastal zlom, všechno se otočilo o třistašedesát stupňů. 

Mám ráda, když mě kniha dokáže překvapit, když nemohu odhalit zápletku a potom jen s pusou dokořán nemůžu popadnout dech. Bohužel to u této knihy nepřišlo. Ale na druhou stranu musím říct, že tři čtvrtiny knihy jsem vůbec nechápala co se děje. Ovšem potom už to bylo docela jasné. 

Chvíli jsem si musela hledat vztah ke stylu vyprávění, neboť se nám střídá klasická ich-forma z pohledu Claire, se zvláštním vyprávěním bez uvozovek a bližšího popisu, kdy máme nad dialogem napsaného autora slov. Je to zmatečné a přiznám se, že mi to příliš nevyhovovalo. Stále jsem doufala v hlubší myšlenku této změny, bohužel ale nepřišla. 

Claire je zvláštní hlavní hrdinka, ke které jsem si nenašla vztah. Zpočátku jsem o ní měla jasný názor, který se ale brzy změnil a já jí absolutně nefandila. Tato mladá žena přežila těžkou autonehodu při které tragicky zahynuli její rodiče. Claire se tak dostala do pěstounské péče, kdy neměla lehké dětství a často se stěhovala. Navíc její poslední pěstoun k ní byl až příliš přítulný. Claiřin jediný životní sen byl stát se herečkou. 

Claire je v Americe nelegálně, proto nemůže normálně pracovat. Díky tomu přijala nabídku advokátní kanceláře s velmi zvláštní náplní práce - dělá volavku pro paničky, které se chtějí přesvědčit, že je jim jejich muž nevěrný. Pokaždé se Claire podařilo muže dostat přesně tam, aby získala hmotný důkaz o tom, že je schopný svou ženu podvést. A pokaždé z toho dostala slušnou sumičku peněz.

Ovšem poslední případ je jiný. Už při prvním setkání se Stellou Claire cítí, že se jedná o jiný případ. Stellin manžel Patrick je jiný než ostatní. Je nesmírně milý, laskavý a přitažlivý a navíc Claire odolá. To se jí samozřejmě dotkne. Celé dny o tom stále přemýšlí, ovšem potom si ji najde policie a začne ji vyslýchat ze Stelliny vraždy.

Po pár dnech jí policie nabídne zvláštní práci - poskytnou jí zelenou kartu pod podmínkou, že ji nasadí jako kukačku k Patrickovi, který podle jejich mínění stojí za vraždou své ženy. Claire, které ten muž nedává spát souhlasí. Podstoupí krátký výcvik a začne se točit kolem Patricka a zamiluje se do něj.

Až k tomuto bodu jsem byla zvědavá a čekala jsem skvělou knihu. Jenže se objevil jistý moment, který všechno otočil vzhůru nohama a já začala jen nevěřícně kroutit hlavou. Bohužel musím přiznat, že po dočtení této knihy jsem byla ráda, že jsem na konci. Neuvěřitelně překombinovaný příběh, který ku žalu nás všech, je již přepisem autorovi prvotiny, která nikdy nespatřila světlo světa.

Po oné události, kterou vám nemohu prozradit, se můj náhled na knihu změnil. Najednou mi přišlo, že autor neví jak dál a díky touze nás všechny překvapit a šokovat vymýšlel všechno možné. Námět mi přišel skvělý, bohužel tam bylo moc prvků, které v celku nedávali smysl.

Celá kniha je protknuta verši z knihy Květy zla od Charlese Baudelaire, které hodně ovlivňují hrdiny tohoto příběhu. Osobně jsem si tyto verše nezamilovala.

Věr mi je vyprávěna z pohledu Claire, která si ale často pravdu přikresluje a díky tomu se musíte hodně zamyslet co je pravda a co je její upravená pravda. Ovšem nakonec musím autorovi zatleskat, neboť jeho manipulace se čtenářem dokázala tolik, že jsem i po dočtení strany stále hledala další epilog, kdy by vše znovu otočil vzhůru nohama.

Kniha se neřadí mezi nejlepší psychothrillery na světě, ale je rozhodně jiná než ostatní.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Věř mi ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou!

8 komentářů

  1. Od autorky jsem nečetla první knihu. Tato kniha zní fakt zajímavě. Musím si najít cestu k psychothillerum a víc je číst :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  2. Na autorku a její knihy jsme koukali s mojí kolegyní z práce, která miluje tenhle žánr a má v něm dost načteno. Obě nás to zaujalo, ale dosud jsme ani jedna nic od ní nečetli, ale rozhodně to chceme napravit. Myslím si, že by se mi to mohlo líbit, na rozdíl od mé kolegyně. Nemám od toho moc velká očekávání, a také, nemám v tomto žánru tolik načteno jako ona, ale zatím se mi vždycky trefila do noty - Za zavřenými dveřmi, Čtvrtá opice. Chtěla bych letos dát tomuto žánru šanci, tak snad v něm najdu zalíbení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení, ale myslím, že v žánru jsou lepší knihy :-) Ovšem je čtivá a první polovina je super :_)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze! :) Nad knihou už nějakou tu dobu přemýšlím, ale stále nevím, zda se do ní pustit...

    OdpovědětVymazat
  4. Takže bys řekla, že Ta přede mnou byla lepší? Mně se totiž Ta přede mnou hodně líbila, takže se na tuhle knihu poměrně těším a přečtu si ji i přes ne úplně pozitivní recenzi. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bohužel Tu přede mnou ještě nečetla :-( mám ji doma už dlouho, ale ještě jsem se k ní nedostala :-(

      Vymazat

Albatros