Recenze - Hygge a polibky

HYGGE | ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU | ZIMNÍ ROMANTIKA



Autor: Clara Christensen
Orig. název: Hygge and kisses
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 312
Nakladatelství: Jota
Překlad: Ina Leckie
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Když se životní plány začnou párat jako svetr, je čas na změnu.

Šestadvacetiletá Bo byla vždy pečlivá a opatrná. I přesto se v práci dočkala výpovědi pro nadbytečnost a životní plány se jí teď začínají párat jako nepovedený svetr. Bo horečnatě shání nové zaměstnání, ale kamarádka Kirsten ji přesvědčí, aby spolu odjely na dovolenou, na chatu její matky postavenou na nejsevernějším cípu Severního Jutska. Bo se zastydí, že o tomto dánském kraji nikdy neslyšela.

Kniha pro čtenáře ze všech koutů světa, kteří umějí ocenit dánské umění hygge.



POSTAVY:
Bo - pracuje v marketingu, je jí 26 let a nemá vážný vztah
Ben - kolega Bo, který s ní má vztah ale nechce aby o tom někdo věděl
Emil - přijel do Dánska, aby rozprášil popel své matky

OBÁLKA:
Nejkrásnější na této knize je obálka, která mě na knihu nesmírně nalákala. Nádherná zimní krajina, hardback a romantický název mě přesvědčily k četbě této knihy. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Styl Hygge se mi líbí a když jsem poprvé spatřila obálku této knihy, okamžitě jsem se zamilovala. Neskutečně nádherná obálka a zajímavá anotace mě na příběh nalákaly a já se nemohla dočkat okamžiku, kdy se do knihy pustím. Avšak je pravda, že jsem si ji šetřila na Vánoce. 

Hygge a polibky vypráví o šestadvacetileté Bo, která by ráda měla vážný vztah. V současné době pár měsíců chodí s kolegou z práce - Benem. Ovšem jedná se o tajný vztah, protože Ben nechce na veřejnosti dát nic znát. Takže klidně flirtuje s jinými kolegyně přímo před její tváří. 

Bo vyhodí pro nadbytečnost - po pěti letech práce a tak mladá žena pomalu upadá do deprese. Ke štěstí jí nepomůže ani fakt, že Bena po jejím odchodu povýšili, takže má teď tolik práce, že na Bo nemá už vůbec čas. Navíc se k Bo dostanou spekulace o možném vtahu nevztahu s jinou jejich kolegyní. 

Bo toho má plné zuby, navíc je před Vánocemi, takže se nechá zlákat svou spolubydlící na dovolenou v Dánku. Bydlela by v chatce její matky a a odpočinula si. Bo na to kývne a brzy odjíždí. V chatce bydlí Florence, která je velmi přátelská. Dalšími obyvateli jsou dva muži - spisovatel Simon, který nonstop pracuje na své nové knize a potom kuchař Emil, který přijel jen proto, aby se rozloučil se svou zesnulou matkou. 

Čekala jsem velkou romanci, ale té jsem se nedočkala. Vlastně jsem pořád nevěděla, co autorka s dějem zamýšlí. V ději se objevovalo několik mužů a ani jeden mi nepřišel jako ideální partner pro Bo. Bohužel tomu ani příliš nepomohl fakt, že mi hlavní hrdinka Bo nebyla nijak zvlášť sympatická. Tak nějak se motá v životě a neví kudy kam. Ve druhé části začne chápat, že její život může být i jiný. Pro Bo byla nejdůležitější právě třetí část knihy, kdy jsme svědky její proměny, která není úplně lehká.

Prvních sto stran byla jen převyprávěná anotace, která se ještě ke všemu docela vlekla. Příběh nám vyprávěl vypravěč, ale jeho středem zájmu byla jen Bo. Er forma vyprávění mi nevadí, ale tady mě trošku mrzelo, že autorka vše nevyprávěla ich-formou. Myslím, že bych se potom s hrdinkou více sblížila.


Kniha je rozdělena na tři části. První v Londýně a obsahuje onu anotaci, druhá je ve Skagenu a třetí zpátky v Londýně. Kdyby autorka více rozvedla prostřední část a hlavně zkrátila začátek, rozhodně bych z knihy byla daleko víc nadšená. Ovšem tady byla nejpodstatnější atmosféra, kterou kniha nastolila skvěle. Jsem moc ráda, že jsem si tento příběh ponechala na chladné zimní večery. 

Hygge a polibky je milým a oddechovým zimním čtením, které vás nijak neurazí, ale ani příliš nenadchne. Věřím, že pokud hledáte milou oddechovku, u které nechcete příliš přemýšlet, pak se vám kniha bude líbit. Na mě tam bylo málo romantiky, ale jinak se mi kniha četla moc dobře a děj mi rychle ubíhal pod rukama. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Jota. Knihu Hygge a polibky zakoupíte zde. 



3 komentáře

  1. Kniha má nádhernou obálku! :) Příběh vypadá jako přesně dělaný na pohodový a klidný večer.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, kniha má neskutečně krásnou obálku, která se nám moc povedla :-)

      Vymazat
  2. Souhlasím s tebou! Tohle byla slabší kniha na téma Hygge. Ale obálkou se mi fakt získala ale to je asi tak všechno ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat

Albatros