Recenze - Iko

POKRAČOVÁNÍ MĚSÍČNÍCH KRONIK | KOMIKS | WELCOME BACK


Autor: Marissa Meyer (text), Doug Holgate (kresby)
Orig. název: Wires and Nerve
Název série: Iko
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 240
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Radka Kolebáčová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Křehké spojenectví Země a Měsíčního království je v ohrožení. Smečky zmutovaných vlčích vojáků, které stvořila královna Levana, se ani po její smrti nevzdaly a stále útočí na vše živé. Prostořeká androidka Iko se proto rozhodne vzít vše do vlastních rukou a dopadnout jejich vůdce. S nelehkým úkolem jí pomáhá pohledný palácový strážce, který brzy přiměje Iko přehodnotit vše, co dosud věděla o věrnosti, lásce a své vlastní lidskosti.




POSTAVY:
Iko - androidka a věrná přítelkyně Cinder, která získala tělo na které je pyšná
Cinder - dávno ztracená princezna, která se sžívá se svou novou rolí
Kai - císař, který bojuje za svůj lid
Winter - zjizvená princezna, která pomáhá Cinder

OBÁLKA A GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ:
Měsíční kroniky a její pokračování Iko vedle sebe v knihovničce velmi snadno rozeznáte, jelikož komiksové pokračování je vydáno jako hardback. Obálka knihy představuje Iko a její nepřítele. Navíc je na obálce také měsíc. Za mě spokojenost. Jen mě na jednu stranu mrzí, že kresby jsou pouze v odstínech modré a navíc jsou takové.. nedotažené? 


MOJE HODNOCENÍ:
Příznivci série Měsíčních kronik pozor! Vyšlo pokračování naší oblíbené série, které je tentokrát v komiksu. Iko je ale jen začátek nové série, která rozhodně stojí za to. 

Napřed musím upozornit, že pokud jste doposud nečetli všechny díly Měsíčních kronik, neměli byste se pouštět do komiksů Iko, jelikož to na sebe opravdu navazuje a v tomto komiksu je velká řada spoilerů. Sama bohužel nemám klasickou sérii dočtenou, ale napravím to, jelikož se jedná o velmi zdařilou sérii. 

Autorku nelze jinak než chválit, jelikož její schopnost zpracování re-tellingu je mimořádná. Svět Měsíčních kronik je tak velmi zajímavý, že to prostě Winter nemohlo skončit. Naštěstí pro nás vše pokračuje v komiksech, na jehož první díl se právě dočítáte recenzi. 

Iko je zpracovaná zvláštním způsobem, nejedná se totiž o barevný komiks - všechny ilustrace jsou v odstínech modré. Na jednu stranu mě mrzí, že není klasický barevný, na druhou stranu pěkně odbočuje z davu. 


Mezi mé nejoblíbenější postavy z původní série rozhodně patří Iko, bez níž by příběh nebyl tím, čím je. Proto jsem moc ráda, že se pokračování zabývá převážně jejím osudem. Ovšem i když je Iko nová hlavní postava, ostatní hrdinové nejsou opomenuti, naopak. Jejich příběhy se dále vyvíjí a všechna přátelství pokračují. Pravý návrat domů! 

Po nástupu princezny Cinder na trůn se měsíčňané i lidé na Zemi pomalu dávají dohromady a svět se vrací k normálu. Ovšem zlo, které královna Levana zasela nebylo ještě sklizeno. Mutanti celému příběhu pěkně zavaří. Iko se vydává na pomoc a je rozhodnuta všechny pochytat. Celkem se jí to daří, ale má to svůj háček. 

Nechci se vám tu příliš rozepisovat o ději, jelikož nechci nijak spoilerovat předešlé díly. Za mě jedna velká spokojenost a nadšení. Čtení jsem si opravdu užila. Na to, že má tento komiks jen 240 stran se v ději odehrála spousta zvratů a sama se nemůžu dočkat pokračování. 

Komiksové pokračování jde ruku v ruce s klasickými románovými díly a Marissa opět dokázala, že psát umí a že cyklus Měsíčních kronik nabízí ještě hodně materiálu na nové knihy, v tomto případě komiksy. Takže pokud jste se báli změny formátu příběhu, nemusíte. Sice je pravda, že nám autoři představují tváře postav, zatímco v klasických knihách byl prostor pro naši fantazii. Ale díky skvělému příběhu tu jistě rádi promineme. 

Iko neztratila ani špetku ze svého šarmu, humoru nebo smyslu pro módu a romantiku. S novým tělem dostala větší prostor a já jsem nadšená. Iko byla skvělá četba, která za mě uplynula příliš rychle. Akorát mi v ději scházela postava Kaie, který se tam jen na skok mihl. Kaie je pro mě zajímavá postava, která ale od druhého dílu dostává bohužel málo prostoru. 






4 komentáře

  1. Spiuhlasím, Iko je dokonalá! Už aby byl další díl ♥
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že bude opravdu brzy :-) Ale děsí mě předsatva, že to skončí a nebude žádné další pokračování :-o

      Vymazat
  2. Sérii měsíčních kronik miluju! A Ilko si musím rozhodně přečíst! ♥ Krásná recenze!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Mai :-) Já mám tuto sérii také v oblibě :-)

      Vymazat

Albatros