Recenze - O princezně, která se zachránila sama

MODERNÍ POEZIE | HLEDÁNÍ SEBE SAMA 


Autor: Amanda Lovelace
Orig. název: the princess saves herself in this one
Název série: Princezna
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 208
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Anna Formánková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Výherce 2016 Goodreads Choice Award
Sbírka básní rozdělená do čtyř oddílů: Princezna, Vévodkyně, Královna a Ty. První tři oddíly s obdivuhodnou upřímností komentují jednotlivá stádia dospívání autorky Amandy Lovelace, zatímco závěrečná kapitola je vzkazem čtenáři. Kniha o lásce i nenávisti, o tom, jaké to je někoho ztratit, o zármutku i radosti, o síle, inspiraci a hledání sebe sama.




přišel
čas,
kdy
mi poezie
ukázala, 
jak
krvácet
bez 
krvavé
oběti.



OBÁLKA:
Ačkoliv miluju Yoli paperbacky jsem ráda, že princezna vyšla v jiném formátu - téměř identickém jako v zahraničí. Za mě by mohl být font písma menší ale jinak jsem moc spokojená. 

MOJE HODNOCENÍ:
O moderní poezii je v poslední době hodně slyšet. Sama jsem letos stihla přečíst tři velmi zdařilé sbírky. Ačkoliv má každá jedno společné, každá je jiná a originální. Dnes vám budu vyprávět o té, na kterou jsem opravdu hodně dlouho čekala. Ovšem to čekání stálo za to.

O princezně, která se zachránila sama. To není název žádné pohádky. Naopak, je to obraz skutečného nelehkého životního příběhu, který nám odkrývá svou první část. Příští rok u nás vyjde její druhé pokračování a doufejme, že se brzy dočkáme i finálního třetího dílu.





Princezna je rozdělena na čtyři části:
Princezna
vévodkyně
královna
ty






Básnická sbírka si mě získala hned svým věnováním, které je určeno pro chlapce s jizvou na čele, který zůstal naživu. Amanda je sedmadvacetiletá básnířka, která ve své první sbírce odkrývá svou duši. Moc ráda jsem četla její básně a zároveň nahlížela do jejích myšlenek.

Amanda ve svých krátkých básních popisuje své trápení, smutek, touhy ale i lásku. Nejprve se musela vypořádat s tragickou smrtí její maminky a sestry, která přišla ve velmi krátké době po sobě. Dva pohřby během několika dní člověka poznamenají, seberou mu část vlastní duše, která se musí sama zacelit.

jsem tak ráda,
že jsme se narodili
ve stejném 
životě.

Princezna vás ve svých rýmech vezme na jízdu plnou emocí, která vezme za srdce každého čtenáře. Depresivní řádky z ní přímo čiší, na druhou stranu v další části vás dovede potěšit.

Více vám o této sbírce asi nedokáži napsat. Tu si prostě musíte přečíst sami. V knize mám velké množství lepíků, ke kterým se ráda vracím. Navíc básně nejsou nijak složité ani dlouhé, takže knihu budete mít velmi rychle přečtenou. Určitě jsem knihu nečetla naposledy a mohu vám ji ze srdce jen a jen doporučit. 


ti někdo
nabídne, že
tě zachrání,
postarej se o to,
aby ses 
zachránila sama. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. O princezně, která se zachránila sama ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 





Žádné komentáře

Albatros