Recenze - Zemřít mladý

 Autor: Marti Leimbach
Orig. název: Dying young
Pořadí v sérii: #-
Rok: 1990, v ČR
Počet stran: 162
Nakladatelství: Demini
Překlad: Drahomíra Škvařilová
"Žena mezi dvěma muži - klasický trojúhelník. A přece ne tak docela, protože jeden ze dvou mužů - Viktor - trpí nevyléčitelnou nemocí. Odmítá léčbu, odhodlán prožít poslední dny co mu zbývají, co nejlépe; ignorovat blížící se konec. Najímá si mladou ošetřovatelku Hilary - zamiluje se do ní a ona jeho lásku opětuje. Do jejich žovta však vstoupí třetí - Gordon, úspěšný mladý muž plný síly a zdraví, pravý opak Viktora. Mladí muži se stávají přáteli i soky v lásce a Hilary je nucena ve svém vztahu k oběma mužům řešit složité etické otázky."


Kniha začíná v okamžiku, kdy mladá Hilary sedí v autě a pozoruje Gordona, svého kamaráda, do kterého se postupně zamilovává. Na věci jí nebrání ani fakt, že žije s těžce nemocným Viktorem. Viktor umírá a zároveň má zcela vyjímečnou povahu. Není jednoduché s ním žít ale zároveň je snadné ho milovat.
Hilary Viktora miluje, ale zároveň miluje i Gordona.


!!!POZOR SPOILER!!! (jen v tomto odstavci)
Hilary brzy začne mít s Gordonem poměr. Miluje oba a oba milují i ji. Gordon si na ni dělá nárok a Viktor ji zase nedokáže nechat odejít. Nakonec ale Viktor odhalí Hilary pravdu, že si jejich lásky všimnul. Hilary nakonec oba opouští a díky Viktorovi začne studovat.



Jelikož velmi miluji stejnojmenný film, jakmile jsem se dozvěděla, že vyšla i kniha, začala jsem pátrat po knize. Nalezla jsem ji až v antikvariátu.
Do knihy jsem se okamžitě pustila a těšila jsem se na příběh u kterého si popláču. Ale nastalo zklamání. Kniha a film, to je něco naprosto jiného. Jediné, co bylo ponecháno, byla jména postav. Jinak se změnila dokonce i příbuznost Překvapený Velmi jsem nechápala, proč je zezadu knihy psáno o jejich seznámení, když kniha vlastně začíná uprostřed děje.
Kniha je psaná z pohledy Hilary a odehrává se v přítomnosti. Já mám radši knihy psané z minulosti, ale to už je síla zvyku. Tato kniha je psaná ale zajímavě tak, že i když mě netěšila a v některých ohledech zlobila, nedokázala jsem ji pustit. Byla jsem zvědavá na závěr.
Kniha má pěknou filmovou obálku a ve světě to bylo velice úspěšné. U nás se dá sehnat jen v antikvariátech.
Příběh je ale bohužel velmi reálný. Což je škoda.



MOJE HODNOCENÍ:
Tato kniha pro mě byla bohužel zklamáním. Čekala jsem velké drama a příběh o lásce, ale naskytl se mi tu příběh ženy, která miluje dva muže a i když jeden z nich má před sebou jen pár měsíců života, neváhá a navazuje vztah další. Přitom stále dokola opakuje, jak miluje Viktora.
Navíc mi zde chyběl začátek. Nějaké vysvětlení, co se děje. Děj začíná odprostřed.
Postoj Hilary mi připadá v některých ohledech cynický. Dala bych dva klady. Jeden za příběh, který vedl k mnohem lepší filmové verzi, a druhý za to, že i když mě to zlobilo, se mi to četlo dobře a lákalo mě si to dočíst.

55%

Žádné komentáře

Albatros