Recenze - Aliance




Autor: Veronica Rothová
Orig. název: Allegiant
Pořadí v sérii:#3
Rok: 2012, v ČR
Počet stran: 364
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Radka Kolebáčová

 
"Na frakcích založená společnost, v níž Tris Prior kdysi věřila, je v troskách - zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek.
 
Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy - i své vlastní - zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce.

Vyprávění ze dvou pohledů přivede sérii k silnému závěru a odhalí tajemství dystopického světa, jenž uchvátil miliony čtenářů." (databazeknih.cz)
 


Na konci minulého dílu, jsme se dozvěděli, že za zdmi Chicaga jsou další místa, a to zrovna z úst Trisiny neznámé příbuzné. Všichni jsou ohromeni a netuší, co to znamená. Postupnými silami všichni chtějí zjistit pravdu a tak se vydávají za zdi Chicaga.

Zatímco všichni očekávají války, čeká na ně zcela jiný svět. Dozvídají se, že je celý ten čas všichni z vedlejšího města sledovali a že znají jejich osudy i jména. Je jim to samozřejmě nepříjemné.

Tris se stále zlobí na Caleba, což nikoho nepřekvapuje. Po jeho zradě ho zachránilo jen to, že je to bratr Tris a ona by ho nedokázala poslat na smrt. Všichni jim opovrhují.
Tris zjišťuje, že její matka ve skutečnosti pocházela odsud. Dostává se jí do rukou její deník a má pocit, že jí je blíž. Ale i když si všichni zprvu mysleli, že v jiném městě se jim bude dařit líp, zdejší politika není vůbec dobrá. Navíc se dozvídáme, že nápad s frakcemi pocházel odsud a vzhledem k jeho pádu mají zdejší v plánu všem vymazat paměť.

Vztah mezi Tris a Tobiasem je jako na klouzačce. Chvilku se hádají, chvilku jsou jako hrdličky. Ale konečně si nelžou - došli k tomu po vzájemné dohodě.

Avšak i v tomto díle jsou svědky ztrát na životech svých blízkých. A to ještě ke všemu vede k obrovskému finále celé trilogie.
 
POSTAVY:
Tris - ocitá se v prostředí, odkud pocházela její matka
Tobias - ustanovil si svou prioritu - Tris, kterou miluje

OBÁLKA:
 Ohnivá původní obálka se mi moc líbí. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Bohužel se tvůrci rozhodli rozdělit velké finále do dvou filmů. Upřímně nechápu, proč se k tomu rozhodli, když je kniha poměrně tenká na dva celovečerní filmy. Díky tomu, že se film příliš nepovedl se tvůrci rozhodli pro dotočení pokračování jako seriál, z čehož ale sešlo.

MOJE HODNOCENÍ:
Celou dobu jsem bohužel věděla, jak kniha dopadne, díky jedné nejmenované, která to napsala bez označení spoileru na Databazi knih. Zamrzelo mě to, ale i tak jsem se na poslední díl serie těšila.
Kniha je psaná z pohledů Tris i Tobiase, což krásně vykresluje, jací jsou oba dva. Jejich společné scény se mi velmi líbili.

Závěr... No upřímně si myslím, že to mohlo skončit jinak. Zasloužili by si jinačí konec, ale bylo to napsané opravdu dobře. Procítěně. A to, co nakonec Tobias pro Tris udělal, bylo hezké.
 
Tento díl byl také velmi politický, což není zrovna můj nejoblíbenější šálek kávy, ale rozhodně stojí za přečtení a já se už teď velmi těším do kina.
 
Takže za tento díl dávám za sebe 85%.

85%

Žádné komentáře

Albatros