Recenze - Nový měsíc


 
Autor: Stephenie Meyer
Orig. název: New Moon
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2006, v ČR
Počet stran: 464
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Markéta Demlová


"Isabella Swan se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo - až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost.
Zamilovat se do upíra je však daleko nebezpečnější, než si Bella dovede představit. Edward už Bellu zachránil ze spárů zla, ale nyní, když jejich vztah ohrožuje vše, co je jim drahé, oba zjišťují, že potíže teprve začínají."
 
 

Po této knize jsem okamžitě chmatla, jakmile jsem poněkolikáté dočetla Stmívání. Velmi jsem se na knihu těšila. Dopředu jsem věděla jen to, co se psalo v anotaci + fakt, že Edward se v tomto dílu vyskytuje velmi málo.

Začátek knihy se mi velmi líbil. Vše pokračovalo tam, kde jsme skončili v prvním díle. Bella je šťastně zamilovaná do svého kluka Edwarda - upíra. Milují se a zároveň chodí do školy a řeší denodenní starosti běžného života. .
 
V den Belliných narozenin Alice uspořádá pro svou kamarádku velku narozeninovou oslavu, kde nechybí žádný člen rodiny. Bohužel ale oslava nedopadne zrovna podle představ. Bella nešikovně otevře svj narozeninový dárek až tak, že se dost ošklivě řízne do prstu. Jasper, který se svou touhou po krvi bojuje nejhůře a neovládne se a Bellu se pokusí napadnout. Naštěstí je poblíž Edward, který situaci zachrání. Pro všechny přítomné je ale jasné, že nic nebude jako dřív.

Edwarda tato událost zlomí a rozhodne se Bellu nadále neohrožovat. Rozhodne se ji opustit. Bella vše chápe tak, že už ji nemá rád, a je z toho zlomená. Cítí se velmi špatně.
 
Uběhne několik měsíců a pro Bellu se jediným smyslem života stává psaní e-mailů jeho sestře Alici, která jí však neodpovídá. Bellin otec se na to již nemůže dále dívat a snaží se ji přimět, aby se sblížila se svými přáteli ze školy a s Jacobem.


Bella se začne více sbližovat se svým kamarádem Jacobem. Ten je do ní zamilovaný a o upírství zpočátku nemá ani ponětí. Bella se začíná dávat zase dohromady když se jí najednou Jacob začne stranit. Celkově se změní a zmohutní. Bella je znovu sama a zoufalá. Zprvu netuší, že se u něj probudil gen jeho předků - vlkodlak.
 
Nešťastná Bella stále myslí na Edwarda a aby toho nebylo málo, na scéně se objevuje Laurent, upír z Belliny minulosti, který má hlad a Bella je zrovna ublíž. Z této situaci jí zachraňuje právě Jacob a jeho smečka.
 
 


Belle dochází, že svět kolem ní, o kterém si myslela, že je pouhá fikce, se najednou stává skutečností. Dozvídá se tajemství těchto bytostí a zároveň stále teskní za Edwardem. Už jí však bolest přijde schůdnější, když jí je na blízko Jacob.

Ale právě v momentě, kdy se začíná částečně uzdravovat, se vrátí Alice a Bella je celá šťastná z její přítomnosti. Vše nakonec vyúsťuje dramatickou událostí, kdy Edward, při pomyšlení, že je Bella mrtvá, se rozhoduje spáchat sebevraždu. Bella s Alicí se rozhodnou tomu zabránit...

POSTAVY:
Bella - oproti prvnímu dílu dospělejší avšak nejzoufalejší z celé série
Edward - miluje Bellu a pro její dobro je ochoten ji ztratit
Jacob - kamarád Belly, který je do ní zamilovaný

OBÁLKA:
U nás vyšly celkem tři verze obálek. Já mám tu nahoře v paperbacku a řadí se mezi mé oblíbené.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Viděla jsem film několikrát a líbil se mi ale je pravda, že to není stejné jako kniha. Kniha je rozhodně lepší a čtenář se v ní o ději dozví  daleko více. Kdybych viděla pouze film, rozhodně bych v ději tápala. Film sice není nejkvalitnější ale rozhodně to není žádný brak.

MOJE HODNOCENÍ:
Velkolepá Twilight sága a její druhý díl. První vypráví o upírech, druhý o vlkodlacích. Bella se více sblíží s Jacobem a uvědomuje si, jak je těšké je žít bez Edwarda. Ten truchlí stejně v Brazíílii.
Kniha se mi četla také dobře. Na můj vkus tu možná bylo moc děje s Jacobem ale závěr knihy, kdy Bella jede zachránit Edwarda, byl skvělý. 

Tato série je skvělá, čtivá a plná emocí. Je škoda, že před lety tak oblíbená a bohužel díky filmům nyní zatracená.V té době, kdy lidi bavila otevřela dveře pro upíry a díky Stmívání vzniklo hodně knih ale i filmů zaměřených právě na upíry.
A nezapomeňte, že kniha je lepší než film, v tomto případě obzvláště.

90%

Žádné komentáře

Albatros