Recenze - Noci v Rodanthe



 
Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: Night in Rodanthe
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2002, v ČR
Počet stran: 150
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Jana Pacnerová


"Adrienne Willisová je matka dvou dospělých dětí. Sedmnáct let po rozvodu s manželem, který ji opustil kvůli mladší ženě, pomáhá dceři pečovat o rodinu. Ta prožívá nejtěžší období života. Její muž totiž zemřel na rakovinu.
Adrienne už rezignovala na jakýkoliv nový milostný vztah, ale náhodou se setká s chirurgem Paulem Flannerem a okamžitě se do něj zamiluje. Paul obtížně hledá cestu k synovi, s nímž se navzájem citově odcizili. Platí krutou daň za bezohlednou honbu za kariérou, pro niž se v mládí rozhodl. Romantické prostředí konce sezony v severokarolínském letovisku Rodanthe na atlantickém pobřeží Spojených států naruší silná bouře, která se blíží z oceánu. To, co se děje v přírodě, je určitou paralelou osudů obou hlavních hrdinů. Bouře rámuje začátek jejich krátkého, tragického, ale naplno prožitého milostného vztahu.
Román Noci v Rodanthe je další Sparksovou knihou, která se dočkala filmového zpracování. Titulní roli v stejnojmenném filmu ztvárnil Richard Gere."



Adrienne Willisová je rozvedená matka tří dětí - Matta, Dana a Amandy. Amanda nedávno ovdověla a ze své bolesti se stále nedokáže dostat. Adrienne neví jak dceři pomoci, a tak se rozhodne svěřit jí něco ze své minulosti. Příběh starý 14 let.

Tehdy Adrienne, rok po rozvodu s Jackem, který ji opustil pro jinou mladší ženu, vypomáhala kamarádce s hostincem v Rodanthe. Měla ho o víkendu pohlídat a postarat se o jediného hosta, který byl zarezervovaný - Paula Flannera. Tento postarší lékař zde měl pobýt jen pár dní.

Hned od prvního setkání si ti dva spolu dobře porozuměli. Paul jí řekl, že před časem za ním přišla pacientka s žádostí o operaci. Paul ji vyhonal ale pacientka zemřela. Její příbuzní ho nyní žalují, ale Paul neudělal chybu. A nedávno mu přišel lístek od pacientčina manžela, aby přijel do Rodanthe aby se spolu setkali.

Paul jí také řekl, že byl ženatý. Jeho žena ho opustila kvůli jinému ale zcela oprávněně, zanedbával ji a nestaral se o ni ani o jejich syna Marka. Ten se toužil také stát lékařem, ale ne kvůli otci. Jednoho dne se rozhádali a Marko odjel do Ekvádoru. Od té doby spolu moc nepromluvili. Paul měl po cestě do Rodanthe v plánu odjet za svým synem na rok a dát věci do pořádku.

Oba se velmi sblížili a zamilovali se. Stačilo jim k tomu jen pár dní. Adrienne se sice snažila citu odolat, ale bylo to silnější než ona.

Prožili spolu několik krásných dní ale potom se blížil odjezd. A vše zůstalo jen na nich dvou. Co udělat. Měla Adrienne odjet s ním a opustit své děti? Nebo Paul neměl odjíždět za synem na rok. Či to měli risknout a udržovat svůj nově nalezený vztah na dálku?

Adrienne své dceři dopoví celý příběh, a je jen na ní, zda jí pomůže dostat se z tragického stavu, ve kterém se ocitla.


POSTAVY:
Adrienne - je žena, která by pro své děti udělala cokoli. V životě byla jen jednou vdaná a dlouho se trápila z toho, že ji manžel opustil kvůli mladší ženě. V Rodanthe nalezne svou druhou šanci.
 
 Paul je starší muž, který celý svůj život obětoval kariéře. Později však pochopil, že udělal chybu, když se nestaral ani o svou ženu, ani o syna. Vše obětoval práci. Jakmile však pozná Adrienne, je rozhodnutý starat se o ni. Velmi ji miluje.

Amanda ovdověla. Svého muže Bretta velmi milovala, ale zemřel jí na rakovinu. Nyní se stará o své dva syny ale docela je zanedbává. Žije jen svou bolestí.


MOJE HODNOCENÍ:
Kniha byla psána velmi dobře a čtivě. Čtenář do konce nevěděl, jak přesně skončí. Ale mně se líbila. Vztah mezi Paulem a Adrienne byl něžný a krásný. Ale kniha byla spíše než o tomto vztahu, tak o tom, co je schopna žena zvládnout a přinést pro své děti.

Kniha je napsána er formou, která je pro Sparksovy romány typická. Je psaná v retrospektivě. Na knihu jsem neměla doslova spadeno, ale když jsem ji viděla v jednom knikupectví, hned jsem si ji nesla ke kase, protože dnes se již dá sehnat jen v antikvariátech, a ještě málo. Měla jsem z ní radost.
Když jsem ji začala číst, byla taková normální, ale jakmile začala Adrienne vyprávět, velmi jsem se do ní začetla. Rychle jsem ji přečetla, což samozřejmě ovlivňuje i to, že kniha má okolo 150 stran.
Na konci příběhu mi i slza ukápla. Rozhodně se podívám i na film a poté napíšu porovnání.

90%

Žádné komentáře

Albatros