Recenze - Hilda uvádí Tvorové a netvorové

 Doplňková kniha k oblíbené sérii komiksů a příběhů Hildy


Napsal: Emily Hibbs
Ilustrace: Jason Chan P. L. & Sapo Lendário
Orig. název: Hilda’s Book of Beasts and Spirits
Název série: Hilda
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2021, v ČR: 2021
Počet stran: 76
Nakladatelství: Paseka
Překlad: Martina Knápková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Tahle knížka vypadla Hildě rovnou z knihovny. Nevěříte? Pokud tuhle modrovlasou dívenku znáte, tak určitě víte, že: a) Jí nenažene strach obr, zlá víla ani hadodrak; b) Ráda si čte o kouzelných bytostech a tvorech. A taky si všechno zapisuje a kreslí. Takže když se jí do ruky dostal vzácný svazek pojednávající o nejroztodivnějších obyvatelích Trolbergu a přilehlého i odlehlého okolí, vzala do ruky tužku… a na stránky doplnila své vlastní postřehy a příběhy. Těšte se na rasu spanilých liškoloušků. Na rodinu Poleňákových. Na hafíky, troly a pidilidi. A taky na spoustu dalších potvůrek, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli.

OBÁLKA:
Máme původní obálku, která má nádherné zlaté písmo. Za mě by na obálce nemusela být Netflix „nálepka“ ale jinak nemám absolutně co vytknout. Svou velikostí a obálkou vybočuje, a je tak na první pohled patrné, že se nejedná ani o komiks, ani o příběhovou knihu. 


MOJE HODNOCENÍ:
Dobrodružství malé modrovlasé holčičky Hildy mě neuvěřitelně baví. Nejraději mám samotné komiksy, ale popravdě, cokoliv k Hildě vyjde, vítám s otevřenou náručí. Hilda bude bavit jak malé, tak velké čtenáře. 


Hilda uvádí Tvorové a Netvorové je taková encyklopedie světa Hildy, nebo jak napsala sama autorka, jedná se o oficiální lexikon rozličných tvorů a netvorů z městečka Trolberg a jeho okolí. Je nádherně celobarevná a ilustrovaná, a ačkoliv se kreseb chopilo jiné duo, než v komiksech nebo příběhových knihách, drželi se originálu. Já sama bych žádný rozdíl nepoznala. 

Kniha je rozdělena na šest kapitol: Potměšilé příběhy, Tichošlápci, Blíženci lidí, Pod vodou, Ve vzduchu a Pod zemí. Dozvíte se informace o známých tvorech jako jsou čarodějky, nebo bájný Kraken, ale také o tvorech, které znáte pouze z Hildy. Například o Hafíkách, Poleňácích nebo Liškoloušcích


Tvorové a netvorové je kniha z Hildiny knihovničky, ve které nechybí několik jejích postřehů a poznámek. Kniha rozhodně nesmí chybět v knihovničce žádného fanouška, odkazuje na předchozí dobrodružství a naopak pomáhá i pokud jste třeba něco z Hildy zapomněli, nebo se chcete při čtení příběhových knih více zorientovat nad daným tvorem. 

Věděli jste, že může být i maličkatý obr? Konkrétně je to Ždibec, maličký sněžný obr. A z kapitoly obrů si dovolím ještě jednu zajímavost, a to o obryni Grýle, kterou lidé využívali ke strašení dětí. Byla takovou čarodějnicí z Perníkové chaloupky v podstatě. Akorát se vyskytovala v zimním období, a jejími kumpány byli Vánoční skřítci, kteří rozhodně nejsou veselí skřítci ze Santovy dílny. Tyto byste potkat osobně nechtěli.


Doporučuji kapitolu o domácích skřítcích zvaných Nissové, kteří žijí v nemístech, což jsou místa, kam lidé denně nekoukají. Pod gauč, mezi prkna podlahy, za knihovničkami atd. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Lukášovi a Pasece. Knihu Hilda uvádí Tvorové a Netvorové seženete na e-shopu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros