Recenze - Královna Alžběta II

 Život jedinečné britské panovnice ve vzpomínkové knize


Autor: Andrew Morton
Orig. název: The Queen 
Rok: 2022, Rok v ČR: 2022
Počet stran: 416
Nakladatelství: XYZ
Překlad: Alžběta Kalinová
Moje hodnocení: *****

Ohromující životní pouť nejdéle vládnoucí britské panovnice.

Alžběta nikdy netoužila stát se královnou. Až do svých deseti let snila o tom, že se provdá za farmáře a bude žít v obklopení dětí, koní a psů. Po předčasném odchodu svého královského otce však v pouhých 25 letech usedla na trůn a panovnických povinností se zhostila se ctí. Za dlouhé desítky let své vlády se stala legendárním symbolem monarchie. Tohle je její příběh – příběh ženy, která ovlivňovala dějiny s obdivuhodnou odvahou a grácií.

OBÁLKA:
Nakladatelství XYZ si vyhrálo s vlastní obálkou, která se nese v duchu původní obálky. Jsem s výběrem fotky spokojená, a myslím, že celkově je obálka uctivá k památce velké panovnice. Uvnitř knihy nechybí ani fotografická příloha. 


MOJE HODNOCENÍ:
Má fascinace britskou královskou rodinou není žádný tajemstvím. Letošní rok byl pro královskou rodinu velmi silným a bohužel také tragickým rokem. Odešla nejdéle vládnoucí britská panovnice, královna Alžběta II, domácky nazývána Lilibet. Vydání nové knihy od známého publicisty Andrewa Mortona mě nemohla minout.

Válka změnila každého, ať už bojoval na frontě, nebo ne. Alžběta už nebyla tou malou holčičkou v bílých podkolenkách, ale urostlou mladou ženou s vlastním názorem. Rozpínala křídla.

Úmrtí Alžběty II. jsme sice všichni očekávali, přesto nemůžu zapřít, že mě její odchod velmi zasáhl, dokonce víc, než bych bývala čekala. I proto jsem cítila jistou povinnost se pustit do knihy, která mi připomene její životní příběh. A jsem velmi nadšená, že se onou knihou stala právě kniha od Andrewa Mortona, který světu poprvé ukázal pravdu, když vydal Dianin skutečný příběh, za kterou v roce 1993 dokonce získal ocenění British Book Awards jako autor roku. 

Pokud sledujete nejnovější 5. sérii, pak vám jistě neuniklo, že se druhá epizoda zabývá právě pozadím vydání knihy Diana: Její skutečný příběh, jejíž revidovanou verzi jsem vám recenzovala na jaře. Ten potichu vyhlížející za brýlemi schovaný novinář ve druhé epizodě, to je právě Andrew Morton. 

Její život pohádkové princezny se ve skutečnosti nepodobal ani tak pohádce od Disneyho jako spíš příběhům bratří Grimmů. 

Na trhu samozřejmě seženete celou řadu publikací o Alžbětě II. ale bohužel ne všechny obsahují ověřené informace. Například bych vás ráda odradila od knih Michaely Košťálové, které jsou od české novinářky, která svou knihu (a její revidovanou verzi) napsala na základě bulvárních zpráv z Blesku a jiných bulvárních zdrojů. 

Královna Alžběta II. mapuje její životní příběh od jejího narození, až po letošní červen, kdy oslavila 70. výročí nástupu na trůn. Kniha v samotném doslovu od Mortona oslavuje Alžbětu II. jako legendu a v celé knize ukazuje na její odkaz. Kniha je rozdělena na čtrnáct středně dlouhých kapitol, které jsou seřazené chronologicky. Kromě Alžbětiných osudů v knize dostávají prostor i její děti, a vnuci. 

Když se malá Lilibet narodila, nikdo netušil, že z ní bude velká panovnice. Ona sama se narodila jako neteř krále Anglie, takže nikdo nepředpokládal, že by se kdy stala královnou. Ale osud tomu chtěl jinak. Seznamovat vás s dalšími životními milníky Alžběty II. nebudu, věřím, že vás tu nalákám na čtení, protože jsem po delší době životopisné knize dala plný počet hvězd

Chtěla bych nyní složit slib. Je velmi prostý. Před vámi všemi prohlašuji, že celý svůj život, ať už bude krátký či dlouhý, zasvětím službě vám a službě naší  imperiální rodině, jíž jsme všichni členy.

Kniha je vhodná pro fanoušky britské královské rodiny, ale také pro fanoušky životopisných publikací. Dohledávala jsem si zdroje, ze kterých autor čerpal a jsem spokojená. Také v knize zaznělo pár citací z bulváru, ale zakládají se na ověřených a doložitelných faktech. Pokud jste fanoušci seriálu The Crown (Koruna) na Netflixu, kniha by vás jistě neměla minout. Při jejím čtení si totiž zopakujete okolnosti z předchozích řad a krásně tak navážete na pro vás aktuální sérii. 

Alžběta II. nebyla dokonalá, i ona měla své chyby, kdo taky ne. Ale byla neuvěřitelnou ženou, která vedle britské impérium celých 70 let. Zažila dopady Druhé světové války, svou životní lásku si musela vybojovat, a samozřejmě nemohu opomenout pro ni náročná devadesátá léta. Britský lid ji miloval, a já jim rozumím. Děkujeme, Madam. 



Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Královnu Alžbětu II. zakoupíte na e-shopu se slevou! 





Žádné komentáře

Albatros