Recenze - Kniha útěchy

 Obejmout nemusí vždy jen druhá bytost, nemusí to být ani plyšový kamarád, někdy to můžou být řádky napsané v knize


Autor: Matt Haig
Orig. název: The Comfort Book
Rok: 2021, v ČR: 2022
Počet stran: 248
Nakladatelství: Via
Překlad: Jana Patschová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

„Je zvláštním paradoxem, že nám život spoustu z těch nejjasnějších, nejvíce uklidňujících lekcí uděluje ve chvílích, kdy jsme na tom nejhůře. Na druhou stranu, nikdy přece nemyslíme na jídlo víc, než když jsme hladoví, a netoužíme po záchranném člunu, dokud se netopíme.“

Kniha útěchy je sbírkou povzbuzujících pravd, jež autora naučily nejtěžší časy, a tipů, jak ze špatných dní udělat hezké. Ve svém rozjímání oslavujícím proměnlivý zázrak žití čerpá z obecných mravních zásad, vzpomínek a inspirativních životních příběhů. Po knize je ideální sáhnout tehdy, potřebujete-li útěchu kamaráda nebo připomenutí, že i v tomto uspěchaném světě lze posilovat vnitřní sílu a živit v sobě naději.

Kniha představuje nadčasovou útěchu pro moderní mysl.

OBÁLKA:
Nejdříve jsem byla mírně zklamaná, že nemám tu druhou původní obálku v duhovém nádechu. Přišla mi daleko veselejší a k tématu se mi podle mě více hodila. Ale tato modrá zase skvěle sedí do těchto zimních dní. 

Abychom se vypořádali s problémem, je dobré se na něj podívat. Nemůžeme přece zdolat horu, když předstíráme, že neexistuje. 

MOJE HODNOCENÍ:
Letos na začátku roku jsem přečetla Půlnoční knihovnu, která je na rozdíl od této beletristickou knihou, a moc se mi líbila. Na Knihu útěchy jsem se těšila, její anotace mě velmi zaujala, a stojím si za tím, že na trhu je podobných publikací žalostně málo.
Netrapte se kritikou od těch, za nimiž byste si nešli pro radu.

Kniha útěchy není klasickou knihou, neobsahuje žádný příběh, vlastně nemá ani pořádnou osnovu. Jedná se o různé autorovy myšlenky, postřehy, rady a milníky, které jsou různě poskládány pro čtenáře. Knihu můžete číst najednou, ale za mě je to velká škoda. Já si knihu postupně dávkovala. Když jsem ji četla, procházela jsem zrovna složitým emočním obdobím, a jelikož moje nálady byly jako na houpačce, troufám si říct, že se mi kniha stala skvělým parťákem. 

Emoce jsou jako počasí. Mění se. I mraky se nám mohou jevit nehybné jako skála. Pozorujeme je a stěží zaznamenáme jakýkoliv pohyb. A přesto nikdy nezůstanou na místě

Matt Haig si za svůj život prošel různými obdobími. Jeho psychika mu dala dost zabrat, dokonce se pokusil i o sebevraždu. Přesto našel vůli jít dál, najít sám sebe, a lásku k životu. A právě toto poselství předává ve své knize. Nedokáži posoudit knihu odborně, jsem jen pasivní čtenář, který ke knize přišel když mu nebylo dvakrát ouvej. Přesto na mě působila kniha jako balzám na duši. Některé texty mě bavily více, jiné méně. Ale je to na každém z nás. 
Sociální sítě mnohdy fungují jako přehlídka životů, které nežijete.

Věřím, že když knize dáte šanci, najdete si v ní i své oblíbené pasáže. Já lepíky nešetřila. Knihu není nutno číst popořadě. Můžete klidně náhodně otevřít, přečíst dvě tři stránky, a příště pokračovat někde jinde. 

Nejlepší část bytí na dně je fakt, že dno je pevné. Objevíte svou část, která už nejde víc rozbít.

Někdy není po ruce druhá bytost, která by vás objala a řekla, že bude vše dobré. Někdy je potřeba zůstat pěkně doma o samotě, a pak právě nejlepší volbou může být zrovna Kniha útěchy.

Odpustíte-li sami sobě, svět bude krásnější. Kdo věří, že je špatný, nikdy se nestane dobrým.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Katce a Knihy Dobrovský. Knihu útěchy zakoupíte na e-shopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros