Recenze - Nepříliš šťastná rodina

 Příběh rodiny, která začala úplně špatně, až to skončilo vraždou


Autor: Shari Lapena
Orig. název: Not a happy family
Rok: 2021, v ČR: 2022
Počet stran: 312
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Naďa Špetláková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Nejnovější příběh mistryně psychothrilleru – opět dokonale drásavý a neodložitelný. Brecken Hill je drahá adresa. Musíte mít hodně peněz, abyste tu mohli bydlet. Tak jako Fred a Sheila Mertonovi. Žádné bohatství vás však neochrání, když vám u dveří zazvoní vrah. Manželé Mertonovi byli brutálně zabiti pár hodin poté, co přivítali na velikonoční nedělní večeři své tři dospělé děti. Ty jejich smrt pochopitelně těžce nesou. Nebo ne? Na každého z nich čeká pohádkové dědictví. Svého náladového otce nesnášeli a netečná matka se jich nikdy nezastala. Na jednoho z nich to bylo možná už příliš. Ale na koho? Je-li váš sourozenec vrah, chtěli byste to nejspíš vědět...

POSTAVY:
Fred - chladný, bezcitný a myslící, že jen on je ten nejlepší
Sheila - manželka Freda, s chováním manžela často nesouhlasí, ale nic proti němu neudělá
Catherine - nejstarší dítě Freda a Sheily, je lékařka a její rodiče jsou na ni nejpyšnější z dětí, je vdaná za Teda
Dan - jediný syn, kterému se příliš nedaří po finanční stránce, investoval nešťastně peníze a přišel o ně, je ženatý s Lisou, která je chudá
Jenna - nejmladší a nejdivočejší dítě, je umělkyně, která nejde daleko pro omamné látky
Audrey - Fredova sestra, která drží pod pokličkou jeho tajemství
Irene - uklízečka Freda a Sheily, děti prakticky sama vychovala a má snahu je chránit 

OBÁLKA:
Máme opět původní obálku, která se k příběhu skvěle hodí. Celkově knihy od této autorky v řadě vedle sebe vypadají opravdu hezky. 


MOJE HODNOCENÍ:
S vydáním nové knihy Shari Lapeny byla spojena i její návštěva České republiky. Jsem moc ráda, že jsem se s autorkou setkala také osobně, o setkání si můžete přečíst i krátký report na blogu

Nejlepší je nečekat nic. Protože pak si člověk akorát zadělává na zklamání.

Nepříliš šťastná rodina je nejnovější psychothriller od autorky, který si opět se čtenáři. Zápletka se točí kolem mocné a bohaté rodiny, která sice netrpěla finančními nedostatky, za to strádala po citové stránce. Tři děti se schází se u svých rodičů na slavnostní večeři, která se ukáže jako katastrofa. O dva dny později jsou navíc nalezena těla rodičů, které někdo zabil. Samozřejmě mezi podezřelé spadají právě ony děti a pozůstalí. 

Autorka si se mnou jako vždy hraje, mám různé teorie, ale ona si nechává poslední esa v rukávu až do samotného konce. Jsem ráda, že není jasné od první strany, co nebo kdo vraždil. Přiznám se ale, že v této knize mě ani jedna z postav nijak neohromila, nijak jsem si žádnou neoblíbila, a vlastně mi bylo jedno, kdo z nich vraždil. 

Vím, že to byl jeden z vás. A znám všechna vaše drobná tajemství. Možná nastal čas, aby i ostatní zjistili, co je tahle rodina opravdu zač. 

Za samotný závěr opět tleskám. Shari nám sama při besedě pověděla, že pokud očekáváme další díly jejích knih, máme smůlu. Její částečně otevřené konce jsou napsané úmyslně. Co se týče odhalení viníka tak z toho jsem moc pocitů neměla. Odhalení přišlo až v samotném závěru, a předtím k tomu moc věcí nenasvědčovalo. Možná kdyby nakonec vraždil někdo jiný, asi bych byla víc překvapená. 

Nepříliš šťastná rodina sice není mým nejoblíbenějším dílem od autorky, přesto se jedná o skvělý psychothriller, který jsem nemohla odložit. Ač vás hned v úvodu autorka zaskočí mrakem postav, neměla jsem s nimi žádný problém a hned jsem se orientovala. Knihu jsem přečetla za dva dny. 

Pravda je, že poté, co byli otec s matkou zavražděni, jsou na tom všichni o hodně líp. Můžou začít žít. Kdyby to nebylo naprosto nemístné, měli by vlastně slavit. On sám by dal nejradši chladit láhev šampaňského. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Nepříliš šťastná rodina je k zakoupení na e-shopu Knižního klubu a Luxoru se slevou! 


Žádné komentáře

Albatros