Kalendář: Setkání se Shari Lapenou

 Setkání influencerů s královnou thrilleru Shari Lapenou. Co nám na sebe prozradila?


Ahoj čtenáři,

před dvěma týdny v rámci veletrhu Svět knihy k nám do Česka zavítala autorka psychothrillerů Shari Lapena. My jako blogeři a influenceři jsme se s ní směli setkat o den dřív v soukromém setkání. Co jsem se zajímavého dozvěděla jsem vám shrnula v článku níže. 

Do češtiny bylo doposud přeloženo všech šest autorčiných knih

Ve čtvrtek 9. června se konalo soukromé setkání blogerů, influencerů s autorkou v komorném prostředí Kavárny, co hledá jméno. Měli jsme tak možnost jako první s autorkou promluvit, zeptat se jí na pár otázek, nechat si podepsat knihy, nebo se s ní vyfotit. Podobné soukromé akce mám moc ráda, a já touto formou ještě jednou moc děkuji Káje a Euromedii za pozvání

Shari na setkání přijela pár hodin po příletu do Česka, za což opravdu smekám, protože po tak dlouhém letu si neměla šanci ani vydechnout. V Čechách ji čekal pěkně nabitý program - čtvrtek soukromé setkání s námi, pátek autogramiáda v Luxoru, sobota beseda a autogramiáda na Světu knihy, a v neděli jela ještě do Brna. 

Shari k nám měla přijet již před dvěma lety, také na Svět knihy, ale kvůli pandemii se její cesta odložila. A jak Shari zvládala sama pandemii? Měla těžké období, špatně se jí psalo, stále si hledala nové informace k situaci, doma byly děti. Nebylo to snadné období pro nikoho. 

Shari Lapena a Radek Blažek

A teď už konec povídání kolem, jdeme na zajímavosti, které nám na sebe prozradila. 

Shari se nedokáže pustit do psaní bez kávy a hořké čokolády. Inspiraci bere všude možně. Často ji něco zaujme, sleduje zprávy, čte černé kroniky. Uvažuje nad tím, jakým způsobem mohou lidi umírat. Když začíná psát knihu, tak neví, kdo je vrah. Vlastně toho o příběhu samotném moc neví, děj se postupně utváří sám, jak vzniká. Až když se blíží ke konci, sama teprve zjistí, kdo je vrah. Postavy z jejích knih jsou pro ni jako skuteční lidé. Úplně by je nenazývala svými přáteli, protože asi nikdo nechce mít za kamarády vrahy, ale je zvědavá, jak se vyvíjí jejich příběh potom, co kniha skončí

V loňském roce si dala od psaní roční pauzu, ale už má napsanou novou knihu, která v Americe vyjde příští rok, u nás až ten další. Bude vyprávět o pohřešované devítileté holčičce. Pro tuto knihu Shari neměla příliš inspirace, jen ji napadlo, že by v knize mohli vystupovat dospělí sourozenci, a tak nějak to celé vyplynulo. 

Anička se Shari Lapenou, a Janička v pozadí čeká až na ni přijde řada

Shari ve svých knihách píše o rodinách v sousedství, a přiznala, že jí to přijde zajímavé, jak si lidi v sousedství myslí, jak se všichni znají, a přitom opak je pravdou. Ona sama nikdy problémy se sousedy neměla. Nikdo ze sousedů jí zatím neřekl, že by se bál, že se objeví v její knize. Baví ji psát psychologické aspekty, nikoliv vraždy cizích lidí. Sériový vrazi ji vůbec nezajímají, a nikdy by nenapsala o zneužívání dětí, nebo o věcech, které jí osobně vadí. 

Zatím se nevložila do knihy jako nějaká vedlejší postava. Přijde jí to ale jako skvělý nápad. Má ráda Agathu Christie. Dokonce se autorce často přezdívá Agatha Christie nového století, což je pro ni velký kompliment. Její styl je ale více temnější a psychologičtější, což ale v době Agathy se tolik neřešilo. 

má chvilka s autorkou

Na otázku, který z jejích příběhů je pro ni nejosobnější odpověděla Manželé odvedle, ale není to pro ni jednoduchá otázka. Má ráda všechny své knihy, ale pokud má odpovědět jednu, tak zvolila tu první, která nesla i téma osamoceného dítěte, které hodně rezonovalo. 

Pro zápletku z knihy Jeden z nás použila vlastní zkušenost z jejího sousedství, kdy se kluk vloupal ke svým sousedům kvůli wi-fi. V jejích knihách najdete otevřené konce, které nechává proto, aby si ty postavy mohly žít svůj život i dál mimo román. Ale neplánuje jakékoliv pokračování, i když si o něj čtenáři hodně píší. 

ještě jednou já a Shari <3 

Každý z účastníků měl za úkol přijít na setkání a mít připravené dvě otázky na autorku. Mě zajímalo, jaké jsou její psací rituály, zda když začíná psát knihu, tak jestli už předem ví, kdo bude vrah, nebo zda jí to vyplyne až časem z děje. A poslední otázku, kterou jsem si připravila, byla na její obálky, zda nějak ovlivňuje, jak budou vypadat, či nikoliv.

Knihy Shari Lapeny mám moc ráda, proto mě velmi těší, že jsem se s autorkou mohla sama i setkat osobně. Do všech jejích šesti knih se mi autorka podepsala, a dala věnování. Doufám, že ti z vás, kteří toto štěstí neměli ze článku budou mít užitek a dozví se celou řadu zajímavých informací. 

má sbírka podepsaných knih

jde se podepisovat

upřímná radost fanynka Shari

Janička a Anička

Žádné komentáře

Albatros