Recenze - Matky

 Netypický román o ženách matkách


Autor: Brit Bennett
Orig. název: The Mothers
Rok: 2016, v ČR: 2022
Počet stran: 256
Nakladatelství: ikar
Překlad: Irena Steinerová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Nadia Turnerová je krásná, avšak rebelující a smutkem zmítaná sedmnáctiletá dívka. Luke Sheppard je syn místního pastora, který býval fotbalovou hvězdou. Zranění ho ale přimělo skončit a teď obsluhuje v bistru. Oba jsou mladí a ani jeden z nich nehledá nic vážného. I přesto je výsledkem tohoto teenagerského románku těhotenství a následné tajnosti mají dopad, který daleko přesahuje jejich mládí. Nadia skrývá pravdu přede všemi, včetně své nejlepší kamarádky Aubrey. Roky rychle ubíhají. Nadia, Luke a Aubrey už jsou dospělí, a ještě pořád sklízejí plody rozhodnutí, která onoho léta učinili. Chyceni v milostném trojúhelníku, kterým jsou nuceni opatrně manévrovat, se snaží najít odpověď na vtíravou otázkou: Co kdyby se tenkrát rozhodli jinak?
To, co člověk ztratí, má vždycky větší váhu než ten zbytek. 

POSTAVY:
Nadia - v sedmácti se jí zabila matka, 
Luke - je starší než Nadia, nechodí spolu oficiálně, ale potají se scházejí, 
Aubrey - nejlepší kamarádka Nadii, žije v celibátu

OBÁLKA:
Máme původní obálku, která je jednoduše krásná! Rozhodně patří k tomu nejpovedenějšímu na knize. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
V roce 2017 zakoupila na knihu práva Warner Bros., ale stále se o filmu spíše mlží. Autorka napsala scénář, tak uvidíme, zda se filmové adaptace časem dočkáme. 

Možná svou matku nikdy pořádně neznala. A pokud je nemožné poznat člověka, jehož tělo bylo vaším prvním domovem, koho pak můžete doopravdy znát? 


MOJE HODNOCENÍ:
Už nějaký ten pátek mám doma první knihu, která u nás od autorky vyšla. Ale než jsem se k ní stihla dostat, vyšla její starší kniha. 

Matky je příběh velmi silný, vyprávějící o několika různých ženách matkách. Mimo to se ale zabývá dalšími důležitými tématy, které ale bohužel jen škrtne, než aby se jim věnovala naplno. 

Každé dobré tajemství má totiž nějakou chuť, než ho vyslovíte, a kdybychom si tenkrát našly čas poválet ho v puse, neušla by nám trpkost nezralého plodu, utrženého předčasně, ukradeného a poslaného do oběhu dřív, než bylo záhodno. 

Ústředním motivem příběhu je mladá dívka Nadia, která v sedmnácti letech přišla o matku, a svůj žal utápí v milostných okamžicích s klukem se kterým ani nechodí. Není se čemu divit, že z románku vznikne nový život, který se ale rozhodne předčasně ukončit. Jaké nedozírné následky to bude mít pro všechny hrdiny příběhu, to si dočtěte sami. 

Zásadním motivem příběhu je také milostný trojúhelník, který tvoří Nadia, otec jejího nenarozeného dítěte Luke a její nejlepší kamarádka Aubrey. Každý z hrdinů si v sobě nese různé zkušenosti a děsy, se kterými se musí naučit žít. Psychické problémy, tělesné postižení, výčitky svědomí, touha a láska, to jsou velmi hlavní motivy této knihy, které kdyby autorka daleko více rozebrala, rozhodně bych knize přidala na počtu hvězd. 

Je vůbec možné přestat milovat dítě, i když jste ho nikdy nepoznali?

Matky a já jsme ze začátku měli opravdu velký problém. Já se nemohla začít a opravdu jsem měla sto chutí knihu odložit, i když já nikdy knihy neodkládám, vždy je dočítám. A proč tomu tak bylo? Prvních pár stran bylo svižných, hned se v ději událo, co psala anotace a čtenář by čekal, že se s knihou dostane dál, ale opak byl pravdou. Autorka se neustále vracela v čase, zničehonic bez jakéhokoliv upozornění jsme se ocitli před osudným rozhodnutím, nebo v jiné době. A co horšího, za mě tyto pasáže v knize nebyly vůbec podstatné. 

Tak plynulo kolem sedmdesáti osmdesáti stran, než se děj začal posouvat dopředu. Opět se tu a tam objevovaly momenty z minulosti, ale konečně se děj posouval vpřed. Pokud bych tedy knihu hodnotila na první polovinu, tak dávám hvězdy dvě, druhá polovina byla za mě na minimálně čtyři hvězdy. Nemohu opomenout, že na vás začátky kapitol budou často působit jako kázání v kostele, které je pozadím celého příběhu. 

Poprvé to prostě má bolet. Utrpením se z dívky stává žena. Většinu milníků v ženském životě prováží bolest, například ztrátu panenství nebo porod. Pro muže to obnáší jen orgasmy a šampaňské.

Matky je kniha, která dost klouže po povrchu, a stejně jako se důležitými tématy zabývá jen na okraji, stejně tak ponechává i samotný závěr, která je na jednu stranu ukončený, na stranu druhou vzniká tolik otázek, že bych opravdu chtěla znát na ně odpovědi. 

Ona to dítě chtěla a v tom byl ten rozdíl: kouzlo, které chcete, je zázrak, kouzlo, které nechcete, je strašák. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Matky zakoupíte na e-shopu Knižního klubu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros