Recenze - Matčina volba

Příběh matky, která musela zvolit, které z jejích dětí bude obětováno


Autor: Samantha King
Orig. název: The choice
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 336
Nakladatelství: Mladá Fronta
Překlad: Milan Lžička
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Tehdy: Madeleine žila pro svá dvojčata, Aidana a Annabel. Vždycky byla přesvědčená, že by pro ně byla ochotná i zemřít. Jenže v den jejich desátých narozenin prošla její láska zatěžkávací zkouškou. Na dveře u nich totiž zaklepal vrah a přinutil ji učinit děsivé rozhodnutí: které z dětí přežije, a které zemře – syn, nebo dcera?
Dnes: Madeleine se zotavuje v nemocnici a zoufale se snaží přijít na to, proč se jí musel v jediném okamžiku zbortit celý svět. Postupně se jí začínají navracet bolestné záblesky vzpomínek na všechno, co k tragickému dni vedlo. A v tu chvíli pochopí, že život její rodiny stále visí na velice tenkém vlásku…



POSTAVY: 
Madeleine - studovala pedagogiku, miluje děti, je matkou dvojčat; po oné události přestala mluvit a začala si uvědomovat, že má výpadky
Aidan - syn Maddie, miluje svou matku
Annabel - dcerka Maddie, má ráda balet, tanec
Dom - manžel Madeleine, velmi pracuje; chtěl, aby jeho žena zůstala v domácnosti a starala se o děti
Max - bratr  a švagr Madeleine, miluje dvojčata
Lucy - nejlepší kamarádka Maddie, po rozvodu zůstala sama se synkem

OBÁLKA:
Na první pohled tajemná a kalná obálka čtenáře rozhodně zaujme. Mě osobně se hodně líbí tato původní obálka, které jsme se naštěstí také dočkali. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ: 
-

"Realita je často otázka vnímání," naváže doktor. "Pravdu si nezřídka postupem času v hlavě přepisujeme. Vybavujeme si třeba vzpomínku na určitý den, někdy to ale bývá tak, že jsme z ní pouze viděli fotografii."


MOJE HODNOCENÍ: 
Thrillery a psychothrillery mám v oblibě, proto, když jsem zaslechla o příběhu Matčiny volby, ihned mě kniha zaujala. Navíc mi ji velmi doporučovaly Kája a Mai, takže jsem se nemusela dlouze rozmýšlet.

Co kdybyste si museli vybrat mezi svými dětmi? Která matka by dokázala ukázat na jedno ze svých dětí, aby mu tím ukončila život, i kdyby tím měla zachránit to druhé? To jsou myšlenky, které se mi honily v hlavě v okamžiku, kdy jsem knihu poprvé otvírala.

Matčina volba je skvělý psychothriller, který by vám rozhodně neměl uniknout. Tuto knihu jsem měla přečtenou za tři dny a kdybych mohla jen číst, přečetla bych ji na jeden zátah. Celý příběh sledujeme očima hlavní hrdinky Maddie, která nám ve čtyřech částech odkrývá zákoutí příběhu. V první části se vracíme k minulosti hrdinky, kdy poznáváme začátky jejího vztahu s Domem. Zároveň ale víme, co se stalo, a které z dětí zemřelo.


Vlastně ani nevím, jestli mě bude zpovídat jako oběť, svědkyni nebo podezřelou: provinilá matka, co spáchala ohavný zločin tím, že jedno dítě upřednostnila před druhým.


Ráda bych vám řekla hodně věcí, které mě zasáhly, ale nechci vás ochudit o zážitek ze čtení. Mohu vám jen říct, že se jedná o skvěle rozehranou psycho hru, která vám nedá úniku, dokud ji nedočtete. Velmi chválím autorku, jelikož se jedná o debut. Jsem moc zvědavá na další knihy, jelikož si tímto dílkem nastavila dost vysokou laťku.

Celá zápletka mi přišla nesmírně originální. Nebudu zapírat, že jsem některé věci odhalila při četbě. V Matčině volbě se spousta věcí udála, na několik věcí jsem přišla, jiné mě šokovali a jiné jsem čekala jinak. Navíc se mi kniha nesmírně dobře četla i proto, že mě poměrně velká písmena. První část byla více rozvleklejší, ale krásně si připravila své další dějství. Maddie v ní vzpomíná na své začátky s Domem a první roky s dětmi. Přitom vzpomíná a lituje svého rozhodnutí obětovat jedno ze svých dětí. Závěr byl dost ukvapený a vše se rychle vyřešilo.

Pokud máte rádi psychothrillery, potom Matčinu volbu nesmíte minout! Kniha patří mezi nejlepší z tohoto žánru a moc vám ji doporučuji. 

Nestojím o návštěvy. Chci jenom zpátky svoje děti: to, které mi koukalo do očí, když umíralo, i to, které přežilo, ale odmítá mi do očí ještě někdy pohlédnout.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Terce a Mladé Frontě. Matčinu volbu zakoupíte na eshopu se slevou! 





4 komentáře

  1. Psychothrillery taktéž miluji, ale nevím, jestli by byla kniha pro mě jakožto matku ta pravá, takových témat se trochu bojím. Ale knížku mám v povědomí a píšu si ji na seznam :-). Díky za recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-) Myslím, že se jako matka knihy rozhodně nemusíš bát :-) Jestli se do ní někdy pustíš, dej vědět, jak se ti líbila :-)

      Vymazat
  2. Už jsem si ji chtěla pořídit na SK, ale byl to takový blázinec, že jsem se nakonec na to vybodla. :D
    Ale uvažuji, že to přeci jen zkusím. Jak psychothrillery, tak thrillery mě v poslední době začaly bavit, a tohle zní sakra dobře! :D
    Skvělá recenze! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuuuu moc <3 Chápu, na SK je vždy velký blázinec :D Ale i tak je to skvělá akce. matčinu volbu doporučuji všemi deseti, je vážně povedená. Zkus a dej vědět, jak se ti líbila :-)

      Vymazat

Albatros