Recenze - Poslední kapitán

Příběh z filmařského prostředí | Poslední nedokončený román Fitzgeralda


Autor: Francis Scott Fitzgerald
Orig. název: The last Tycoon
Pořadí v sérii: #-
Rok: 1941, v ČR: 2019
Počet stran: 224
Nakladatelství: Leda
Překlad: Rudolf Červenka
Moje hodnocení: ✶✶✶

Příběh unikající lásky a oslnivých ambicí stoupá k vypjatě dramatickým výšinám a propadá se do hloubek až k základům lidské existence. Rozechvělá naděje a černé zoufalství přesouvají v překvapivých momentech úhel vyprávění a vyostřují kontrasty mezi postavami. Osoba empatického, mimořádně schopného filmového producenta řídícího svoje studio jako továrnu na sny, který ovšem tuší blížící se tragédii, ale skrývá svoje obavy, se na nejpůsobivějších místech snad až vzpírá autorovým záměrům. V těchto okamžicích se jeho hrdinové propadají do nejistot a zmatků, aby pak v nich vášnivě setrvávali. Kniha je plná života a nám tolik blízká možná i proto, že ji autor nestačil formálně dokončit.


"Všechno jsem řekla Wyliemu Whiteovi, a když dívka mluví s tím, který se jí líbí na druhém místě, o tom prvním - tak je zamilovaná."


POSTAVY:
Cecílie - mladá dívka, která pochází z filmařské rodiny
Kathleen - pravá láska Monroea
Monroe Stahr - filmový producent (inspirovaný skutečnou osobou)

OBÁLKA:
Obálka Posledního kapitána je krásně zpracovaná a stejně jako u ilustrovaného Velkého Gatsbyho ho mají na svědomí Tomski & Polanski. V knize tentokrát nenajdete žádné ilustrace a příliš nerozumím, proč kniha nemá stejně graficky zpracovaný hřbet jako Gatbsy, ale to je to nejmenší. Obálka mi k ději krásně sedí a moc se mi líbí. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
V současné době existuje filmové tak seriálové zpracování. V roce 1976 byl natočen film a před dvěma lety vznikl i deseti dílný seriál z produkce Amazonu, na který jsem osobně hodně zvědavá. Po zhlédnutí traileru jsem nadšená z hrecekého obsazení a doufám, že celkové zpracování bude víc než zdařilé. 


MOJE HODNOCENÍ:
Před pár lety jsem četla Velkého Gatsbyho, který se mi hodně líbil. I z tohoto důvodu jsem neváhala ani chvilku nad myšlenkou přečíst si Fitzgeraldův poslední a nedokončený román, který vychází v novém překladu. 

Poslední kapitán se odehrává ve filmovém prostředí a jeho hrdinové jsou producenti a herci. Vše se navíc odehrává za sympatických 20.let minulého století. Fitzgerald, s jehož jménem jde ruku v ruce přívlastek Gatsby, napsal několik románů. A právě Poslední kapitán je ten, který již za svého života nestihl dokončit. Naštěstí pro čtenáře se alespoň podařily objevit hrubé zápisky autora s tím, jak by měl celý příběh končit. A právě tyto postřehy nechybí v závěru knihy, takže čtenář po dočtení netápe v mlze otázek, ale má představu, kam se měl děj ubíjet. 

"-takhle má v sobě asi tolik vášně jako ten Oscar na mém psacím stole."

Přiznám se, že jsem z první poloviny knihy nadšená zrovna nebyla. Množství jmen a vše se točilo hlavně kolem filmu, takže jsem pořád neměla ponětí, o čem chce autor vyprávět. Ovšem na druhou stranu je filmové Hollywoodské prostředí opravdu velmi sympatické. Je škoda, že se bohužel už nikdy nedozvíme, jestli dopsaná část knihy by vyšla opravdu v takové podobě, nebo by ji autor ještě změnil. Francis stihl napsat zhruba 2/3 z knihy. 

Kniha je velmi tenká, takže s ní čtenář nestráví tolik času. Já osobně jsem ji měla přečtenou za dva večery. Při čtení jsem se nemohla ubránit srovnání s mým oblíbeným Velkým Gatsbym, knihou, která mě velmi nadchla a díky čemuž jsem se rozhodla autorovi knihy nepřehlédnout. Ovšem je pravda, že Gatsby už navždy zůstane v mém srdci a tuto knihu jen tak něco nepřekoná.

Hlavním hrdinou příběhu je filmový producent, který se také osudově zamiluje. Vztah mezi Kathleen a Monroem nebyl jednoduchý. Přála jsem jim jiný konec, než jakého se dočkaly, ale bohužel. Kniha Poslední kapitán si neukradla mé srdce, ale je mi jasné, že jsem příběh nečetla naposledy. Těším se na další Fitzgeraldovu knihu. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji nakladatelství Leda. Posledního kapitána zakoupíte ZDE. 

Dokázal uskutečnit všechny sny... kromě svých

2 komentáře

  1. Gatsby je moje srdcovka. Kapitán byl super, ale podle mě na něm bylo znát, že ho autor nestihl dokončit, doupravit, pozměnit... Neskutečně se mi ale líbilo prostředí i postavy a celkově to byla skvělá kniha, Gatsby sice zůstane před ní, ale stejně se mi moc líbila! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, na knize bylo dost znát, že ji autor nestihl dokončit :-(

      Vymazat

Albatros