Recenze - Na dostřel

V poušti se neschováš | Sniper tě má na mušce


Autor: Taylor Adams
Orig. název: Eyeshot
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2014, v ČR: 2019
Počet stran: 256
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Irena Steinerová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Mladí manželé James a Elle Eversmanovi projíždějí Mohavskou pouští vstříc novému životu. Nečekaně se jim porouchá auto a oni uvíznou uprostřed pustiny, bez vody, mobilního signálu a jakékoli šance na záchranu.

Z více jak kilometrové vzdálenosti je drží na mušce chladnokrevný a děsivě přesný odstřelovač. James s Elle jsou uvězněni za rozbitým autem a ze všech stran je obklopuje jen otevřené prostranství. Není kam se schovat ani kam utéct a nikdo nepřichází na pomoc. Dá se tohle vůbec přežít?
Lidi jsou jako stroje. Stroje se skládají ze součástek. Součástky stárnou, opotřebovávají se a můžou se rozbít. Nohy ti můžou vypovědět službu. Porouchá se žaludek. 


POSTAVY:
James - snaží se ze všech sil zachránit svou ženu, kterou miluje
Elle - miluje svého manžela, touží po dítěti, ale už několikrát potratila
Sniper - narušený člověk, který má na mušce hrdiny

OBÁLKA:
Český překlad dostal svou novou obálku. Na první pohled je naše obálka velmi zajímavá a mě neustále nutila sahat na místa po zásahu kulky. Nebojte, obálka není nijak prostřílená. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Kniha sice není zfilmovaná, ale během čtení jsem měla pocit, že se dívám na americký horor. Takový ten vyvražďovací. Rozhodně by to byl dobrý námět. 


MOJE HODNOCENÍ:
Thrillery s oblibou vyhledávám. Na první knihu Není úniku, která od autora vyšla, je tolik pozitivních ohlasů, že jsem si nemohla nechat další autorovu knihu. Na dostřel je navíc autorovou prvotinou, takže to čtu alespoň za sebou tak, jak knihy psal.

Je pravda, že jsem si od této knihy slibovala opravdu hodně. Velká propagace a hodně pozitivních ohlasů na autorovu předchozí knihu mi udělali jistý obrázek, který ale kniha nenaplnila. Na dostřel je thriller u kterého jsem první polovinu docela protrpěla. Velmi těžký rozjezd doplňoval fakt, že jsem tomu příběhu prostě nevěřila. Potom se to rozjelo a kniha mě jakž takž začala bavit. Ale z hrdinů se stali superhrdinové, a to opravdu nemám ráda. Tolik zranění, které hrdinové protrpěli a přitom dále mohli fungovat. To bylo tak velmi nereálné, až to bolelo.


"Neboj se," uklidňoval ji James. "Viděl jsem spoustu hororů. V poušti se nikdy nic špatného nestane."


Kniha je vyprávěna v er-formě. Vypráví o Jamesovi a Ellie, kteří se snaží o miminko. Elle několikrát za sebou potratila. Tento pár je ústřední dvojicí příběhu. Nešťastně se dostanou do hry sniperovi, před kterým se mohou jen těžko skrývat. Kromě manželského páru tu je ještě několik vedlejších postav, které sniper kosí hlava nehlava. Musím uznat, že kniha je hodně krvavá a krutá. Při čtení jsem měla pocit, že jsem si spletla knihu žánru thrilleru, ale sáhla jsem pro horor. Ne klasický, děsivý, psychologický horor, ale spíše vyvražďovačku jako Saw..

Příběh na mě působil velmi nereálně a proto jsem z knihy zklamaná. Ovšem abych jen nehanila, kniha, závěr si u knihy reputaci vylepšil. Autor krásně vysvětlil charakteristiku záporáka a příběh tak trochu uvedl do lepšího obrázku. I přesto ale zůstává, že hrdinové byli nesmrtelní. Určitě se pustím do Není úniku, jelikož ta má být o dost lepší, než tato.

Autor celý příběh zasadil do vyprahlého prostředí pouště, což mi přišlo dost originální. Celá kniha nemá velký rozsah a celkově popisuje události jen několika hodin. Hrdinové jsou odsouzeni bojovat o své životy na malém kousku pouště a jejich jediným bezpečným místem se stává jejich auto.

"Udělám to pod jednou podmínkou."
"A to?"
"A to," Roy si nedočkavě skousl ret, "že až ten parchant přijede odtáhnout tvoje auto, budu to já, kdo mu rozstřílí držku."

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Radkovi a Euromedii. Na dostřel ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou!

4 komentáře

  1. Není úniku se mi líbila podstatně více, ale i Na dostřel měla něco do sebe. První polovina byla skvělá, druhá se mi už nelíbila. Přišlo mi to dost přitažené za vlasy a celkově i fakt, že v poušti mizí tolik lidí a nikdo s tím nic neděla :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se na Není úniku a věřím, že se mi bude líbit podstatně víc :-) Přesně s tvými argumenty souhlasím. Že by tolik lidí mizelo a nikdo s tím nic nedělal???

      Vymazat
  2. Souhlasím s tím, že to bylo přitažené za vlasy, nebo že hlavní hrdinové ke konci byly jako superhrdinové, ale já si to tak užila, že jsem k tomu tolik váhu nepřikládala. Ale s dalšími knihami, které jsem následně na to přečetla, jsem objevila, že se inspirovaly koncem. Tedy tím, kdo je ten zabiják, a to už mi přišlo fakt divný. Třeba proto jsem já zavrhla Šelmu. Ale třeba Hračkář se mi bude líbit víc, kdo ví.
    Na autorovu první knihu, co u nás vyšla, Není úniku se strašně moc těším, a věřím, že se mi to opět bude líbit. A já doufám, že tobě taky, pokud se do toho někdy pustíš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Šelmu se chystám v dohledné době, takže jsem opravdu hodně zvědavá, jak se mi po tom, jaký kolem toho byl hype, bude líbit :-)
      Na Není úniku se také mco těším a věřím, že bude opravdu lepší než Na dostřel. Určitě bych se do ní ráda pustila ještě letos

      Vymazat

Albatros