Recenze - Iko Sama sebou

Iko Sama sebou je závěrečným dílem jak komiksové série ale především uzavírá celé osudy všech našich hrdinů | Co čeká naše hrdiny? 


Autor: Marissa Meyer
Orig. název: Gone Rogue
Název série: Iko
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 336
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Radka Kolebáčová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Druhý díl komiksové série, která se tentokrát soustředí na ráznou androidku Iko, která má jasný přístup ke světu, přátelům i nepřátelům, nás provede také nejistotami a tápáním jejích kamarádů. Když totiž měníte světové uspořádání a snažíte se během toho udržet, nebo dokonce navázat vztahy, nic není jednoduché. Nezlomí Iko všeobecné názory na její "porouchaný" systém? Přesvědčí Scarlet Vlka, že je pro ni nejdůležitější na světě v jakékoli podobě? A zvládne přímočará Cinder fungovat v politice a udržet si přitom osobní život a přátele? A jak to dopadne s vlčími vojáky? To vše se dozvíte v napínavém doplnění Měsíčních kronik!




POSTAVY:
Iko - androidka, která má srdce na dlani, její nové tělo jí vyhovuje
Cinder - ztracená princezna, která má plné ruce práce
Winter - pomáhá Cinder jak jen to jde
Kinney - nedokáže pochopit, jak stroj může cítit a chovat se tak lidsky

OBÁLKA A GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ:
Druhý díl má stejně jako ten první pouze modré ilustrace. Jelikož jsem na to zvyklá už od prvního dílu, zde mě to nijak nepřekvapilo. Komiks je opět moc hezky a jednoduše zpracovaný. Tentokrát je obsáhlejší, takže čtenáře čeká daleko víc ilustrací. 


MOJE HODNOCENÍ: 
Na začátku tohoto roku jsem si přečetla první díl z dvoudílné komiksové série, která volně navazuje na Měsíční kroniky. Stále nemám dočtené poslední dva díly z klasické série. Je pravda, že jsem si tímto vyspoilerovala dvě poslední knihy, ale nelituji toho. Iko je skvělá série a krásné zakončení velmi zdařilého příběhu. 

Iko sama sebou začíná téměř tam, kde první díl končil. Hrozba ze strany vlčích vojáků a jejich vůdce propukla naplno a na Cinder a naše hrdiny čeká poslední velké dobrodružství. Dokáží porazit vlčí armádu a získat klid, po kterém už dlouho touží? Navíc samotnou Iko zde čeká jedno velké překvapení z její minulosti, které mě osobně dost dojalo. Každý z hrdinů má plné ruce práce s nelehkými úkoly. 

Pokud vás mrzelo, že se v prvním díle Kai a Cinder vůbec nezdržovali spolu, zde si můžete oddechnout, protože se konečně setkají. I když stále platí fakt, že jich je všude moc málo. Ale celkově musím říct, že v tomto druhém díle je daleko více ostatních postav z minulých dílů. 


Každý díl z celého světa Měsíčních kronik se soustřeďoval na jednu konkrétní postavu, a tato komiksová série se zaměřuje na mou nejoblíbenější postavu z celé série - androidku Iko. Na konci se navíc začala více setkávat s vojákem Kinneyem, díky čemuž vytvořili opravdu skvělou dvojici. Mezi androidem a mužem, jenž nevěří na to, že by stroj mohl doopravdy milovat, to jiskří různými vtipnými hláškami. Rozhodně je o zábavu postaráno. Iko je mimořádně oddaný android, která je pro své přátele odhodlaná udělat cokoliv, i přesto, že to jakkoli ohrožuje její vlastní bytí.  

Věřím, že celé pokračování autorka mohla rozepsat jako plnohodnotný román, ale na druhou stranu komiks je milým a příjemným zpestřením. A na rozdíl od prvního dílu se Marissa nesoustředila pouze na jednu dějovou linii, ale celý druhý a závěrečný díl soustředila na víc zápletek. Na hrdiny čeká boj s vlčím vůdcem a aby toho Cinder neměla málo, čeká jí oznámení o své abdikaci a zároveň přeměna monarchistické vlády na Měsíci na demokracii. Jeden z hrdinů se navíc postaví na stranu nepřítele a Iko čeká rozuzlení její minulosti. 

Druhý díl je rozhodně nadupanější, než první díl. Prostor dostává i více starých známých postav z předešlých dílů, kteří se do jedničky Iko nevešly. 

A závěr? Podle mě by mohlo být další pokračování, jelikož mě stále napadají otázky, co bylo dál. Ovšem nečekejte žádný otevřený konec. To opravdu ne. Ilustrace od Douga Holgate se mi líbí a už si nedovedu postavy představit jinak. Pokud jste fanoušci knih Marissy Mayer, rozhodně nevynechte sérii Iko! 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Iko sama sebou zakoupíte na stránkách eshopu se slevou!




8 komentářů

  1. Docela mě to láká, ale spíš si to nechávám uležet v hlavě. Nejvíc mě zajímá, kolik to bude mít celkem dílů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je poslední, žádný další by být neměl :-) I když by se to určitě nějak dalo natáhnout :D

      Vymazat
  2. Tieto komiksy sú tak krásne! Keď (konečne) dočítam Mesačné kroniky tak sa dúfam k nim dostanem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A u jakého dílu jsi? Já četla pouze dva díly a pak tyto dva komiksy - ale i tak si moc chci přečíst i ty zbývající díly včetně povídek :-) Mohly bychom dát zase společné čtení :-)

      Vymazat
  3. Iko je skvelá, či už počas série Mesačné kroniky alebo aj v tejto mini-komiksovej venovanej iba jej :D Zbožňujem ju a ot o viac mi je ľúto že to už skončilo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iko byla vždy mou oblíbenou postavou. Moc se mi líbí jednoduché kresby postav, bez kterých si už příběh nedovedu představit :)

      Vymazat
  4. Tuhle knihu si šetřím! Moc se těším na tento díl, miluji tuhle sérii. Já měla postavy vykreslené jinak a trochu mi mrzí, že nejsou podle mého ale to nevadí, preferovala bych barevné ilustrace ale zas chápu, že by se to prodražilo.

    Krásné fotky !! ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máš přečtené i všechny povídky? Série je to skvělá a neskutečně dobře vymyšlená, klobouk dolů před autorkou :-)

      Vymazat

Albatros