Recenze - Srdcová královna

Lékařky Emma a Zadie vědí jak na nemocné srdce. Ale jak zachrání svá zlomená srdce? 


Autor: Kimmery Martinson
Orig. název: The Queen of hearts
Pořadí v sérii: #
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 336
Nakladatelství: ikar
Překlad: Jana Kordíková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Zadie Ansonová a Emma Colleyová jsou lékařky. Už od studií na medicíně jsou nejlepší přítelkyně, přestože jsou velmi odlišné. Dětská kardioložka Zadie je v nemocnici za hvězdu, zatímco tišší Emma bojuje každý den s drastickými případy na traumatologii. Vědí o sobě všechno – anebo to tak na první pohled vypadá. Když se do města Charlotte, kde obě žijí, přistěhuje jejich dávný společný známý, pohledný lékař s přezdívkou „doktor X“, začnou krvácet i jiná srdce než ta z operačních sálů. Jak se vypořádat s přítomností muže, který téměř zničil nejen jejich přátelství, ale i jejich kariéry, jehož však jedna i druhá kdysi milovaly?



POSTAVY:
Zadie Anson - dětská kardioložka, je šťastně vdaná a má čtyři děti
Emma Colley - pracuje jako lékařka na traumatologii, je vdaná a má jedno dítě
Nick "doktor X" - před lety měl u něj Zadie i Emma byly na praxi
Graham - přítel Emmy

OBÁLKA:
Srdcová obálka k této knize byla převzata z originální podoby, což mě těší, protože se mi velmi líbila. Kniha pod přebalem zanechává skicu srdce z přebalu. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HONOCENÍ:
Po knize jsem začala pokukovat již na podzim, kdy u nás měla původně vyjít. Bohužel její vydání posunuli, takže jsem se k ní dostala až dnes. Jak se mi líbil příběh z nemocničního prostředí? 

Nemocnice nemám ráda, vlastně představa, že ležím v nemocnici mě jaksi nedělá dobře. Ale filmy a seriály z tohoto prostředí mám ráda. Proto hned na úvod musím autorku pochválit s originálním prostředím, jelikož to jsem v knihách velmi dlouho nenašla. Autorka Kimmery Martin je totiž lékařkou záchranné služby, takže jí nemocniční výrazy nejsou vůbec cizí. Příběh je přímo prošpikovaný nemocničními případy. Srdcová královna je autorčina prvotina. 


Zastihla mě u dveří. 
"Musíš si poslechnout i zbytek." naléhala.
Zbledla jsem. "To jako ještě není všechno?"
"Ne," potvrdila rozhodně. "Bohužel ne."


Děj Srdcové královny se odehrává ve dvou časových linií. První se odehrává před deseti lety, tedy v roce 1999, kdy jsou Emma i Zadie na škole a teprve medicínu studují. Dostávají se na praxi v nemocnici, kde se seznamují s "doktorem X". Druhá dějová linie se odehrává o deset let později, kdy jsou obě ženy vdané a mají své rodiny. A i když se zdá, že co se přihodilo v minulosti, je již hluboko pohřbené, ukáže se , že omyl je pravdou. Znovu se totiž do děje vrací Nick alias doktor X a chce se s oběma ženami setkat. 

Emma a Zadie jsou nejlepší kamarádky. Alespoň tak se to píše v knize. Ovšem já si ale pravé přátelství představuji zcela jinak. Tyto dvě dívky a posléze ženy se znají odmalička. A nejen, že se často nevídají, především si neříkají žádné důležité věci. Opravdu si nedovedu představit, čím je jejich přátelství výjimečné a jak se mohou hrdinky považovat za kamarádky, když si nedůvěřují natolik, aby si sdělili svá tajemství nebo lásky. 


Rozbušilo se mi srdce, byla to vyděšená a neovladatelná tachykardie. 


Kromě podivného a pro mě nereálného přátelství dvou hrdinek, mi v knize vadila postava Emmy. Tato nestálá žena mi nebyla sympatická. Mrzí mě, že vám nemohu říct přesné důvody, proč jsem si ji později zprotivila ještě víc, ale to by bohužel byl spoiler. Každopádně Zadie mi byla sympatická. Srdcová královna byla čtivá, přečetla jsem ji za jeden den. Autorka se snažila natahovat děj co to jen šlo. Některé pasáže byly až do nebe volající. Jiné naopak byly procítěné a skvěle napsané. 

Jak jsem již zmínila výše, kniha je psána ve dvou časových rovinách, které se po kapitolách celkem pravidelně střídají. A to nemluvím jen o rovinách, ale také o hrdinkách, které nám o sobě postupně vyprávějí. Pokud hodnotím, která část byla napínavější a zajímavější, pak asi ta první. Kdy sice jen my čtenáři odhalujeme tajemství, na které si musí hrdinky počkat celých deset let. Ovšem druhá část je více pikantnější na lékařské případy. 

Doktorská hantýrka, odborné výrazy a život lidí v nemocnici se autorce podařil prokreslit skvěle. Bohužel ale trochu pokulhával co se týkalo přátelství dvou hlavních postav. Ze závěru jsem byla zklamaná. Sama bych se nedokázala zachovat jako Zadie. Na druhou stranu ale nemohu říct, že bych čtení litovala. Jsem ráda, že jsem si přečetla emotivní román z lékařského prostředí. Věřím, že mouchy na této knize jsou způsobeny tím, že se jedná o první dílo Kimmery. 




4 komentáře

  1. Nemocnice nemám ráda a ani filmy a knihy v prostředí nemocnic nevyhledávám, takže si knihu nechám ujít, ale možná ji pořídím tetě! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemocnice jako takové také nemám ráda, a to i když jdu za někým třeba na návštěvu. Ale nevadí mi o nich číst. Paradox :D

      Vymazat
  2. Tahle knížka mě hodně zaujala, ale poslední dobou smutné příběhy moc nevyhledávám, takže si asi bude muset počkat...
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Albatros